Tgrt Haber
28 Aralık 2021 10:54

Turkovac'ın dağıtımına başlanıyor: Aşı randevuları bu hafta açılacak

Yeni tip koronavirüse karşı geliştirilen yerli aşı Turkovac birçok vatandaş tarafından heyecanla beklenirken inceleme aşamasında olan aşının bu hafta hastanelere dağıtımının gerçekleştirileceği öğrenildi. Önümüzdeki günlerde kullanıma girmesi beklenen aşı için randevular da yine bu hafta başlayacak.

Turkovac'ın dağıtımına başlanıyor: Aşı randevuları bu hafta açılacak
turkovac,,yerli aşı,,koronavirüs,,kovid-19,

Seri üretimine başlanan ve henüz inceleme sürecinde olan yerli aşı Turkovac için randevu tarihleri belli oldu. Örneklem yöntemiyle kontrol edilen aşıların bu hafta içinde hastanelere dağıtımının yapılacağı öğrenilirken aşıların da yine bu hafta kullanıma girmesi bekleniyor.

SOĞUK ZİNCİRDEKİ DURUMUNA BAKILACAK

Yerli inaktif aşı TURKOVAC'ta son aşamaya gelindi. Acil kullanım onayı alındı, seri üretim süreci başladı. Aşılar, Sağlık Bakanlığı'nın Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü aşı ve ilaç deposunda muhafaza edilirken Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu aşıları örneklem yöntemiyle inceliyor.

Turkovac'ın dağıtımına başlanıyor: Aşı randevuları bu hafta açılacak
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yaptığı açıklamada, yerli aşı ile ilgili hedeflerinin; TURKOVAC'ı yıl bitmeden yaygın kullanıma koymak olduğunu söylemişti.

Yaklaşık bir hafta boyunca aşıların soğuk zincirdeki durumuna bakılacak ve karekodlama işlemi de yapılacak.

 

BU HAFTA KULLANIMA GİRMESİ BEKLENİYOR

TRT'nin haberine göre, inceleme ve işlemlerin ardından aşılar sağlık kurumlarına taşınacak. Sinovac ve Biontech aşılarının yanında yeni bir alternatif sunulacak. Turkovac aşıları için randevular açılacak. Başta şehir hastaneleri olmak üzere yerli aşının yaygın kullanımı sağlanacak. Bu hafta yerli aşının kullanıma girmesi bekleniyor.

Turkovac'ın dağıtımına başlanıyor: Aşı randevuları bu hafta açılacak
TURKOVAC'ın Alfa varyantına karşı yüzde 100 etkili olduğu ifade edilirken; izole edilen Delta varyantı üzerindeki incelemeleri ise devam ediyor.

BİLİM KURULU ÜYESİ ETKİNLİĞİNİ AÇIKLADI

Öte yandan Bilim Kurulu Üyesi Ateş Kara, TURKOVAC'ın etkinliğne dair açıklamalarda bulundu ve milyonlarca vatandaşın aklındaki soru işaretlerini yaptığı açıklama ile giderdi. Bilim Kurulu Üyesi Kara şöyle konuştu:

"PCR'ı pozitif olan, şikayeti olanlarla değerlendirildiği zaman Turkovac kolunda sadece 20 kişi karşı kolda 40 kişi vardı. Bizim aşımızın daha etkili olduğunu gösterdi. Hastaneye yatan, yoğun bakıma ihtiyaç duyan hiç hastamız olmadı."

Turkovac'ın dağıtımına başlanıyor: Aşı randevuları bu hafta açılacak
Omicron varyantı üzerinde ise TURKOVAC aşıların etkinliğine ilişkin henüz yeterli çalışma tamamlanmadı.

"Bizim aşımız hatırlatma doz olarak kullanıldığında antikor düzeyinde 4 kat fazla artış olduğunu, aşının yan etkilerinin ele alındığı, güvenlik yönüyle ilgili ikinci grup çalışmada ise yaklaşık 3-4 bin kişiye ulaşılmasını amaçlıyoruz."

"Bu noktada başlangıca göre bir avantajımız var; inaktif aşılar genel anlamda kullanıldığı ve dünya genelinde yaklaşık 3,5 milyar kişiye uygulandığı için olası istenmeyen etkilerinin neler ve hangi sıklıkta olduğunu biliyoruz. TURKOVAC'ta da bu etkilerin görülüp görülmediğine bakıyoruz. O verilerin de olumlu olduğunu gördük." 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...