Tgrt Haber
09 Ağustos 2021 14:55

Yerli aşı Turkovac İngiliz varyantına karşı yüzde 100 etkili

Yerli aşı Turkovac’ın İngiliz varyantına karşı etkinlik oranının yüzde 100 olduğu açıklandı. Turkovac’ın ilk olarak Hindistan’da çıkan Delta varyantına karşı etkinliğiyle ilgili çalışmalar ise devam ediyor.

Yerli aşı Turkovac İngiliz varyantına karşı yüzde 100 etkili
yerli aşı turkovac,,turkovac,,aşı,,koronavirüs,,kovid 19,,pandemi,,sağlık,,varyant,,delta varyantı,,ingiliz varyantı,,mutasyon,

Koronavirüsle mücadelede yurt dışından getirilen aşıların yanında yerli aşılarla ilgili çalışmalar devam ediyor. Erciyes üniversitesi tarafından geliştirilen yerli aşı Turkovac ile ilgili Aşı Araştırma ve Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aykut Özdarendeli açıklamalarda bulundu.

Aşı geliştirme çalışmalarının devam edeceğini bildiren Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, Turkovac’ın varyantlara karşı etkinliğiyle ilgili bilgi verdi. Gelecekte de bu tür pandemilerin olma ihtimalinin yüksek olduğunu belirten Özdarendeli, "Varyantlarda bütün aşılarda olduğu gibi antikorda düşüşler söz konusu ama yaptığımız çalışmalarda yüzde 100 etkin olduğunu bulduk. Delta ile ilgili çalışmalar sürüyor" dedi.

Yerli aşı Turkovac İngiliz varyantına karşı yüzde 100 etkili

TURKOVAC İNGİLİZ VARYANTINA KARŞI TAM ETKİLİ

Yerli aşı Turkovac’ın Delta varyantına karşı etkinliğiyle ilgili çalışmalar devam ettiği için verilerini açıklayamadığını belirten Prof. Dr. Özdarendeli, Turkovac’ın İngiliz varyantına karşı ise yapılan çalışmalarda antikorda düşüşler söz konusu olsa da yüzde 100 etkili olduğunu söyledi.

‘GELECEKTE PANDEMİLER OLACAK’

2000’li yıllarda Sars-Cov-1, MERS, ve domuz gribi gibi hastalıkların insanların yaban hayatıyla iç içe girdiği için ortaya çıktığını belirten Özdarendeli, bu tür pandemilerle gelecekte de karşılaşma ihtimalinin yüksek olduğunun altını çizdi.

BÜTÜN AŞILAR VİRÜSE KARŞI ETKİLİ

Çin aşısı Sinovac ile Türk aşısı Turkovac’ın aynı tür aşı olduğunu, dünyada ilk defa uygulanan mRNA tabanlı Biontech aşısında yan etkilerinin problemsiz olduğunu dile getiren Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, pandeminin kontrolünde bütün aşıların etkili olduğunu söyledi.

Özdarendeli, toplumun yüzde 70'inin üzeri aşılandığında pandeminin zamanla ortadan kalkacağını belirtti.

Yerli aşı Turkovac İngiliz varyantına karşı yüzde 100 etkili

 ‘AŞI OLMAKTA FAYDA VAR’

Aşının hastalıktan koruduğunu, hastaneye yatışları azalttığını belirten Özdarendeli, pandemi kontrol altına alınmazsa aşı olmayanların PCR testi olmadan aşı olmayanların belirli yerlere giremeyeceğini söyledi. Aşı olmakta tereddüt edenlere aşının faydalarıyla zararlarını karşılaştırmalarını öneren Özdarendeli, küçük yan etkilerin olmasına rağmen aşının faydalarının daha çok olduğunu için “gönül rahatlığıyla bakanlığın onayladığı aşıları insanların mutlaka olması lazım” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...