Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
22 Aralık 2021 12:14

Son dakika: Turkovac'a acil kullanım onayı çıktı

Son dakika haberi: Yerli koronavirüs aşısı Turkovac'a acil kullanım onayı çıktı. Onay alan yerli aşının seri üretimine başlanacak. Üretilen aşılar 14 günlük test sürecinden sonra pandemiyle mücadelede vatandaşın hizmetine sunulacak.

Son dakika: Turkovac'a acil kullanım onayı çıktı
turkovac,Cumhurbaşkanı Erdoğan,Yerli aşı

Yerli aşı Turkovac için Sağlık Bakanlığının yaptığı acil kullanım onayı başvurusu sonuçlandı. Türkiye’nin Covid-19’a karşı geliştirilen ilk inaktif aşısı Turkovac’a acil kullanım onayı çıktı. Onayı alınan yerli aşı koronavirüsle mücadele vatandaşın hizmetine sunulacak. 

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 25 Kasım’da yerli aşı Turkovac için ‘acil kullanım onayı’ başvurusunun yapıldığını duyurmuştu. Yerli aşının yıl bitmeden yaygın kullanıma geçeceğini umut ettiklerini açıklayan Bakan Koca’nın açıklamasının üzerinden yaklaşık 1 ay sonra tüm Türkiye’nin merakla beklediği haber geldi. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Turkovac, için yapılan başvuruyu onayladı. 

TESİSLER HAZIR, SIRADA ACİL ÜRETİM VAR

Turkovac’ın iki tesiste seri üretimi için alt yapı tamamlandı. Aşılar seri üretimden sonra 14 günlük bir testten daha geçirilip piyasaya sürülecek. Aşılardan her birinin kullanım barkodu olacak. Seri üretim sonrası alınan numuneler, analizlerinin yapılması için laboratuvara gönderilecek. Analizler ile aşının raf ömrü boyunca, tanımlanan koşullarda saklanması ve uygulanması halinde sahip olması beklenen kalite, etkililik ve güvenilirlik kontrolü yapılacak. Aşı burada da en az 14 günlük test sürecinden geçecek. Buradaki testten geçtikten sonra da Turkovac, piyasaya verilecek.

Erciyes Üniversitesi tarafından geliştirilen aşının klinik çalışmaları Kasım 2020 de başlamış, faz 1 çalışması 44 gönüllü, faz 2 çalışması 250 gönüllü ile yapılmıştı. Aşının faz 3 çalışmasına da yaz başı start verildi. Faz 3 kapsamında aşı Sinovac ile karşılaştırıldı. Hatırlatma dozu olarak uygulandığı çalışmalar yapıldı.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, acil kullanım onayı alan yerli aşı Turkovac'ın seri üretime başlamasına ilişkin detayları saat 14.00'te açıklama yapacak.

Son dakika haberinin ayrıntıları hazırlanıyor....

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...