Tgrt Haber
22 Haziran 2021 20:56

TURKOVAC'a yoğun ilgi! Yüz binlerce kişi gönüllü oldu

Türkiye’de Faz-3 aşamasına geçilirken vatandaşlardan yerli aşı TURKOVAC'a yoğun ilgi karşısında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklama yaptı.

TURKOVAC'a yoğun ilgi! Yüz binlerce kişi gönüllü oldu
Yerli aşı,TURKOVAC

Türkiye’de koronavirüs ile mücadele devam ederken normalleşme süreci de açıklandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1 Temmuz itibariyle sokağa çıkma kısıtlamaların tamamen kaldırıldığını duyurdu. Erdoğan ayrıca yerli aşı çalışmalarında Faz-3 aşamasına geçilmesinin ardından yerli aşının adının TURKOVAC olduğunu söyledi. Bu açıklama sonrası yerli aşıda heyecan katlanarak devam ederken vatandaşlardan da yoğun ilgi geldi. Sağlık Bakanlığının e-Nabız'a eklediği "Aşı Çalışması İçin Gönüllü Ol" butonu üzerinden bugüne kadar 846 bin 451 başvuru alındı. Belirlenen tıbbi kriterleri sağlayan aday gönüllü sayısı ise 40 bin 822 oldu. Bakan Koca paylaştığı mesajında; "TURKOVAC'ın 3. faz çalışmalarında ilk doz uygulandı. 40 Bin 800 gönüllünün yardımına ihtiyaç duyulduğu halde, E-Nabız üzerinden kısa sürede 846 Bin 451 başvuru oldu. Sonuca inancımız tam. Yakında kendi aşısını üreten ve aşısı dünyada kullanılan sayılı ülkelerden biri olacağız." ifadelerini kullandı.

GÖNÜLLÜ OLMA KRİTERLERİ NE?

Yerli aşı "TURKOVAC"ta Faz 3 çalışması için gönüllüler 18-55 yaş aralığında, Kovid-19 geçirmemiş, PCR testi pozitif olmayan, daha önce Kovid-19 aşısı yaptırmamış, ayrıca Toraks bilgisayarlı tomografisi (BT) testi veya antikoru pozitif olmayan kişiler arasından seçildi. Ayrıca bağışıklık sistemini etkileyen kronik hastalıklardan "kelebek hastalığı" olarak da adlandırılan Sistemik veya Kutanöz Lupus Eritematozus, otoimmün hastalıklar, Romatoid Artrit, Guillain-Barre Sendromu, Sjögren Sendromu, Glomerülonefrit, Haşimato hastalığı, HIV ve dev hücreli arterit hastalıklarını taşıyanlar da çalışma dışında bırakıldı. Gönüllülere ayrıca bazı sorularının yer aldığı ankette cevap verilmesi istendi.  İlk yerli aşının geliştirilmesiyle birlikte Türkiye, dünyada kendi aşısını geliştiren ilk 10 ülke arasındaki yerini alacak.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...