Tgrt Haber
24 Aralık 2021 13:47

Turkovac hangi varyantlara karşı koruyor? Aşıyı geliştiren profesör açıkladı

Türkiye’nin Covid-19’a karşı ilk aşısı Turkovac’ı geliştiren Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, aşının Omicron varyantına karşı etkinliğini bilmediklerini söyledi.

Turkovac hangi varyantlara karşı koruyor? Aşıyı geliştiren profesör açıkladı
turkovac,covid 19,sağlık,aykut özdarendeli

Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (EKMUD) tarafından düzenlenen "Kovid-19 Omicron Varyantı Tanımlanması Klinik, Korunma ve Aşıların Etkinliği" başlıklı toplantıda bilim insanları Kovid-19 salgını ile ilgili son gelişmeleri ele aldı. Toplantıya, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Akova, Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Selim Badur ve yerli aşıyı geliştiren Prof. Dr. Aykut Özdarendeli de katıldı.

Omicron varyantıyla ilgili son dönem çalışmalarına değinen Prof. Dr. Murat Akova, aşıların yeni varyant Omicron’a karşı koruyuculuk oranında düşüş olabileceğini ancak virüse karşı koruyuculuğunu hala koruduğunu belirtti. Omicron nedeniyle izolasyon süresinin uzatılıp uzatılmaması gerektiğiyle ilgili soruyu da cevaplayan Akova, böyle bir şeye ihtiyaç olmadığını, çünkü bulaşıcılığın semptom sırasında veya semptomdan sonraki 2 gün içinde gerçekleştiğini, daha sonra azaldığını ifade etti.

TURKOVAC’TA SON DURUM

TURKOVAC'ı geliştirme sürecine ilişkin deneyimlerini anlatan Prof. Dr. Özdarendeli, aşı çalışmalarına Türkiye’de ilk vakaların görüldüğü 11 Mart 2020'den itibaren başladıklarını ve ay sonunda virüsü izole ettiklerini söyledi.

Preklinik çalışmaların hızla ilerlediğine ve virüsün çok hızlı şekilde izole edildiğine işaret eden Özdarendeli, süreçte sanayi, üniversite ve kamu iş birliğinin önemli olduğunu bu tür çalışmaların 3 paydaş olmadan belirli noktalara ulaşamayacağını kaydetti.

Acil kullanım onayı olan yerli aşı Turkovac ile ilgili bir yandan Faz-3 çalışmalarının devam ettiğini belirten Özdarendeli, seri üretimle ilgili proses geliştirmelerinin, verim artırmalarının devam edeceğini söyledi.

TURKOVAC OMICRON’A KARŞI KORUYOR MU?

Özdarendeli, bundan sonraki hatırlatma dozlarının Turkovac ile yapılıp yapılmayacağını ve aşının etkinliğine ilişkin soruları da cevapladı. Turkovac’ın Omicron’a karşı etkinlik oranını bilmediklerini belirten Özdarendeli, “Delta ve Alfa'da antikor titrelerinde düşüş olsa da biz, aynı zamanda transgenik farelerde de deney hayvanlarında bunu denediğimizde TURKOVAC'ın yüzde 100 koruyucu olduğunu biliyoruz. Omicron'u bilmiyoruz, henüz izole edip çalışmalara başlamadık." dedi.

Salgından neler öğrenildiğinin değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Selim Badur ise bu süreçte küreselleşme, ekolojik özellikleri dikkate alma, doğaya saldırı gibi teorik pek çok konunun ete kemiğe büründüğünü aktardı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...