Tgrt Haber
26 Temmuz 2021 12:00

Üçüncü doz aşı gerekli mi? Uğur Şahin açıkladı

BioNTech'in CEO'su Prof. Uğur Şahin, 3. doz aşı ve aşılarının Delta varyantına etkisi ile ilgili açıklamada bulundu. 3. dozun kullanılıp kullanılmaması ile ilgili tavsiyede bulunmayacağını belirten Şahin, konuyla ilgili hükümetlerin kendi kararlarını vereceklerini söyledi. Şahin, aşılarının Delta varyantına karşı etkisinin ise düşük olduğunu söyledi.

Üçüncü doz aşı gerekli mi? Uğur Şahin açıkladı
kovid 19,koronavirüs,sağlık,pfizer,biontech,uğur şahin

Koronavirüse karşı dünyada ilk aşıyı bulan Biontech’in CEO’su Prof. Uğur Şahin, Wall Street Journal’a üçüncü doz aşılama ve aşılarının Delta varyantı üzerine etkisiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

“ÜÇÜNCÜ DOZA GEREK KALMAYABİLİR”

Aşılamadan 7 ay sonra bazı bireylerde antikor seviyesi düşse dahi aşının hastalığa karşı korumaya devam ettiğini belirten Uğur Şahin, “henüz üçüncü doz aşılamaya ihtiyaç duyulmayabilir” dedi. Üçüncü doz aşılamanın kırılgan ve riskli gruptaki insanlara ekstra doz olarak uygulanıp uygulanmaması konusunda Şahin, her ülkenin hükümetinin kendi kararını vermesi gerektiğini söyledi.

“SADECE VERİ SAĞLAYACAĞIZ”

Şahin ayrıca, üçüncü dozun uygulanıp uygulanmaması konusunda halka tavsiye vermeyeceğini de söyledi. Yalnızca verileri yorumlayacaklarını ve bu konudaki tartışmaların kendilerinden bağımsız devam etmesi gerektiğini vurgulayan Şahin, sadece veri sağlayacaklarını ve hükümetlerin kendilerinden ne istediklerini söylemeleri gerektiğini belirtti.

ŞAHİN, İSRAİL’İN SONUÇLARINI DOĞRULADI

Öte yandan İsrail Sağlık Bakanlığı, Delta varyantına karşı Pfizer/Biontech aşısının normalden daha düşük koruma sağladığını açıklamıştı. İsrail’in açıklamalarını doğrulayan Prof. Şahin, “Koronavirüse karşı aşının bağışıklığı düşüyor” dedi.

İsrail Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan araştırmada Pfizer/BioNTech aşısının koronavirüsün orijinal haline kıyasla Delta varyantında etkisinin düşük olduğunu belirtmişti.  İki doz Pfizer/Biontech aşısının Delta varyantı kaynaklı vakalar üzerinde enfeksiyon riskini düşürmede yüzde 39, hastalık riskini azaltmada ise yüzde 40 oranında etkili olduğu, aşının hastalığı ağır geçirme oranını ise yüzde 91 oranında engellediği açıklanmıştı.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...