Tgrt Haber
14 Eylül 2021 14:52

Uğur Şahin ile Özlem Türeci: Aşı geliştirdik fakat koronavirüs hakkında hala endişeliyiz

Koronavirüse karşı aşı geliştiren BioNTech şirketinin CEO’su ve kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin ile Dr. Özlem Türeci, MU varyantına dair açıklamalarda bulundu. Virüsün daha tehlikeli bir mutasyona dönüşebileceğini belirten Şahin ve Türeci çifti, "Aşı geliştirdik fakat koronavirüs hakkında hala endişeliyiz" dedi.

Uğur Şahin ile Özlem Türeci: Aşı geliştirdik fakat koronavirüs hakkında hala endişeliyiz
Koronavirüs,Kovid-19,Aşı,BioNTech,Uğur Şahin,Özlem Türeci

BioNTech’in CEO’su ve kurucu ortaklarından Prof. Dr. Uğur Şahin ile Dr. Özel Türeci, koronavirüsle mücadelede önemli rol oynayan aşı çalışmalarının sürecini anlatan kitabın tanıtımı kapsamında İngiliz The Times gazetesine açıklamalarda bulundu.

VİRÜS YENİ ŞEYLER ÖĞRENEBİLİR

Koronavirüsün uğradığı mutasyonlar henüz emekleme aşamasından olduğunu, durumun çok farklı boyutlara gideceğini ve uzun bir savaş olacağını belirten Şahin, “Şu an sadece mutasyonun ilk varyasyonunu görüyoruz. Mevcut aşılar koronavirüsünün vücuda saldıracağı alanlar olan burun, ağız ve ciğerlerdeki geçişi engelliyor. Fakat virüs, bu oyunu değiştirecek yeni şeyler öğrenebilir. Mutasyonlar diğer noktalardan geçiş yaparak hastalığı bulaştıracak yollar bulabilir”  dedi.

Mu varyantı ile yeni çalışmaların sürdüğünü belirten Şahin, “Mu varyantı, aşıların korumasını geçemese bile başka mutasyonlar bunu gerçekleştirilebilir” ifadelerini kullandı.

VİRÜS DAHA TEHLİKELİ BİR MUTASYONA DÖNÜŞEBİLİR

Bağışıklığın azalıp, enfeksiyon riski doğuracak seviyeye geldiğinde üçüncü doz aşının iyi bir fikir olduğunu söyleyen Şahin, “Daha az enfeksiyon olması daha iyi çünkü bu durumda virüs her seferinde daha tehlikeli bir mutasyona dönüşebilir" dedi. Aşı karşıtları hakkında ise, "Bu sadece koronavirüsle mücadele değil, aynı zamanda bilgi kirliliği ile de ilgili. İnternette doğru ve yanlış çok bilgi var. Eğer aşı karşıtıysanız sizin düşüncenizi destekleyecek içerik her zaman bulabilirsiniz" diyen Şahin, işin siyasileştirilmemesi için aşı çalışma verilerinin kamuya açık olduğunu söyleyerek, "Başladığımız günden beri ilk klinik test verilerini yayınlıyoruz" dedi.

“BU VİRÜSÜN GİTMEYECEĞİNİ ÇOK İYİ BİLİYORUZ”

mRNA aşılarının gelecekte alerji gibi hastalıkları da engelleyebileceğinin altını çizmesi karşın Türeci, “Fakat aşının koronavirüse karşı başarılı olması, bunun hemen diğer hastalıklarda da kullanılacağı anlamına gelmesin. Bütün şartlar ve durumlar ile ilgili araştırma yapmalıyız" dedi.

Şahin ise, "Geriye dönüp baktığımda her şeyin yolunda gittiğini söyleyebilirim. Zor bir savaş olmasına rağmen, bunu değiştirmek istemezdim. İkimize de koronavirüs bulaşmadı. Çok dikkatliyiz ve bütün önlemleri alıyoruz. Dikkatli olmak çok önemli bir konu. Bu virüsün gitmeyeceğini çok iyi biliyoruz" diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...