Tgrt Haber
03 Eylül 2021 11:18

Üçüncü doz ne kadar koruma sağlıyor? Uğur Şahin açıkladı

Koronavirüse karşı aşı geliştiren Biontech’in CEO'su Uğur Şahin, verilere göre üçüncü doz aşının yüzde 95 koruma sağladığını açıkladı. Şahin ayrıca yıl sonuna kadar 1 trilyon dozdan fazla aşı üreteceklerini söyledi.

Üçüncü doz ne kadar koruma sağlıyor? Uğur Şahin açıkladı
uğur şahin,biontech,koronavirüs,kovid 19,pandemi,salgın,sağlık,üçüncü doz

Biontech Üst Yöneticisi (CEO) ve Kurucu Ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin çevrimiçi olarak gerçekleştirilen 6. Avrupa İmmünoloji Kongresi'ne (ECI) katıldı. Uğur Şahin burada aşıya ilişkin yeni bilgiler verdi. Verilerin aşının üçüncü dozunun yüzde 95 koruma sağladığını gösterdiğini belirten Uğur Şahin, üçüncü doz aşının enfeksiyon kontrolünde ise yüzde 97 tam koruma sağladığını söyledi.  

Prof. Dr. Uğur Şahin, koronavirüse karşı geliştirdikleri mRNA aşısının laboratuvar süreçleri ve çalışmalarıyla ilgili yeni bilgileri paylaştı.

EN UYGUN AŞI NASIL BULUNDU?

Süreç boyunca farklı yaklaşımlar denediklerini aktaran Uğur Şahin, gerekli kavram kanıtına yaptıkları ilk klinik çalışmalarıyla ulaştıklarını söyledi. Klinik araştırmalarda birçok doküman bulunduğunu belirten Şahin, klinik araştırmaların her hasta için ayrı ayrı yapılması gerektiğini vurguladı. GMP (granülosit-monosit progenitör) üretiminin sıkıcı bir süreç olduğunu belirten Şahin yaptıkları çalışmayla dokümanları elektronik kayıt, toplu kayıt ve yaklaşımın otomatikleştirilmesine çevirdiklerini ve bu sürecin 6 haftadan daha az bir zamanda ortaya çıkabileceğini söyledi.

Koronavirüs salgınının yeni teknolojileri kullanmalarına ve aşı geliştirme hedeflerine olanak sağladığını belirten Şahin, virüsten korunmak için genetik bilgiyi kullandıklarını söyledi. 20'den fazla nörojeni test ettiklerini belirten Şahin, ‘daha iyi reseptör bağlama alanı mı’ yoksa ‘tam sivri uçlu proteinin mi’ en uygun aşı olduğunu hangi aşının en uygun aşı olduğunu sorusunu sorarak gördüklerini söyledi.

"1 TRİLYON DOZDAN FAZLA AŞI ÜRETECEĞİZ"

Uğur Şahin, 2 aylık ve 6 aylık olmak üzere aşıların etkisini ölçen verilere sahip olduklarını aktardı. Aşı üretimlerinin 2019’de 10 bin olduğunu belirten Şahin, aşıyı ortak ürettikleri Pfizer şirketi ile 2021’in sonuna kadar 1 trilyon dozdan fazla aşı üreteceklerini söyledi.

Varyantlarla ilgili de bilgi veren Şahin, varyantların maliyet nötralizasyonunu düzenli olarak analiz ettiklerini söyledi. Delta varyantının lokalizasyonunun azaldığını gözlemlediklerini aktaran Şahin, buna rağmen sorunun olmadığını belirtti.

Üçüncü doz ne kadar koruma sağlıyor? Uğur Şahin açıkladı

AŞI ÜÇÜNCÜ DOZDA YÜZDE 95 KORUMA SAĞLIYOR

Şahin elde ettikleri verileri ikinci dozun ardından geçen 2 aylık süreçte sağladıklarını kaydetti.

Antikor titresinde ikinci dozdan sonra artan bir zaman aralığı olduğunu belirten Şahin, Delta varyantına karşı korumanın da antikor titrelerini düşürdüğünü gördüklerini söyledi.

Buna rağmen yine de hastalığa karşı güçlü bir koruma var diyen Şahin, henüz yayımlanmamış bir veri olduğunu belirterek “Tam nötralizasyon, ikinci dozdan sonra daha yüksek antikor titreleri oluşturan ek üçüncü dozdan sonra sağlanır. Veriler 3. dozda yüzde 95, enfeksiyon kontrolünde yüzde 97 tam korumanın sağlandığını gösteriyor." diye konuştu

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...