Tgrt Haber
03 Ekim 2021 15:51

Uğur Şahin: Mutasyonlar aşının bağışıklığını düşürüyor

Dünyada en çok kullanılan aşı BoNTech'in kurucu ortaklarından Uğur Şahin, Covid-19 aşılarına ilişkin yeni açıklamalarda bulundu.

Uğur Şahin: Mutasyonlar aşının bağışıklığını düşürüyor
uğur şahin,özlem türeci,aşı,covid-19,koronavirüs

Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıktığı düşünülen Covid-19 virüsüyle mücadele kapsamında geliştirilen ve dünyada en çok kullanılan Pfizer/BioNTech aşısına ilişkin Prof. Dr. Uğur Şahin'den yeni açıklamalar geldi. Şahin, virüsün mutasyona uğramaya devam edeceğini bu yüzden aşıların sunduğu bağışıklığın azalabileceğini söyledi.

Financial Times'ın haberine göre Şahin, mutasyonlar nedeniyle yeni aşıların geliştirilmesi gerekebileceğini şu sözlerle açıkladı:

''Önümüzdeki yılın ikinci yarısına doğru, koronavirüs aşısının formülünün değişmesi gerekecek gibi görünüyor. Bu yıl yeni bir Aşı geliştirmeye gerek yoktu. Ancak gelecek yılın ortalarına doğru çok daha farklı bir durum ile karşı karşıya kalabiliriz. Koronavirüs kalacak ve daha da adapte olacak.''

Ayrıca Şahin, Covid-19'un evriminin devam ettiğini ve evrim sürecinin henüz başında olduğumuzun altını çizdi. Aşının daha hızlı üretilmesi adına yapılan 'patenti paylaşın' çağrısı hakkında da konuşan Şahin, bu durumun kalite kontrolünü riske atacağını öne sürdü.

Uğur Şahin: Mutasyonlar aşının bağışıklığını düşürüyor

Öte yandan BioNTech’in Baş Tıbbi Sorumlusu Özlem Türeci ise geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada koronavirüsün şimdiden yönetilebilir olmaya başladığına dikkat çekerek, ''Virüs bize birkaç yıl daha eşlik edecek. Korku içinde yaşayamayız'' demişti.

Türeci, aynı açıklamasında güçlendirici aşıların '12 veya 18 ayda bir' verilebileceğini öngördüğünün altını çizmişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...