Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
11 Aralık 2021 11:40

Uğur Şahin'den hatırlatma dozu açıklaması! Omicron'a karşı ne zaman yapılmalı?

Koronavirüs salgınına karşı geliştirdiği aşıyla tüm dünyanın saygısını kazanan Prof. Dr. Uğur Şahin, hatırlatma dozu için yaptığı açıklama ile soru işaretlerini giderdi. Omicron varyantının dünyada hızla yayılması ile bazı uzmanlar bu varyanta karşı yeni aşıya ihtiyaç duyulabileceğini belirtirken Prof. Şahin, güçlendirici dozun üç ay sonra yapılmasının bilimsel olarak daha mantıklı olacağını açıkladı.

Uğur Şahin'den hatırlatma dozu açıklaması! Omicron'a karşı ne zaman yapılmalı?
omicron,,varyant,,aşı,,hatırlatma dozu,,uğur şahin,

Yeni tip koronavirüsün bir başka varyantı olan Omicron, tespit edilmesinden kısa süre sonra küresel çapta hızla yayılmaya başladı. Bu varyantın şimdiye kadar görülenlerden çok daha güçlü ve tehlikeli olması sebebiyle yeni bir aşı gerektirip gerektirmeyeceği tartışılırken konuya son noktayı Prof. Dr. Uğur Şahin koydu. BioNTech'in kurucu isimlerinden Şahin, varyanta karşı güçlendirici dozun, üç ay sonra yapılmasının daha mantıklı olacağını ifade etti.

Uğur Şahin'den hatırlatma dozu açıklaması! Omicron'a karşı ne zaman yapılmalı?Omicron bir diğer adıyla nu varyantı, Dünya Sağlık Örgütü tarafından kaygı uyandıran varyantlar listesine eklenen beşinci varyant oldu.

"NEYLE UĞRAŞTIĞIMIZ BELLİ DEĞİLDİ"

Dünya Sağlık Örgütü tarafından Omicron adı verilen Kovid-19'un yeni varyantı dünyada hızla yayılırken bir yandan da şu ana dek piyasaya sürülen aşılan etkinlik oranlarına ilişkin çalışmalar sürüyor. Yeni bir aşıya ihtiyaç duyulacağına ilişkin açıklamaların üzerine Der Spiegel'a röportaj veren Uğur Şahin, yeni varyanta karşı uygulanabilecek aşı stratejisiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Omicron varyantını başta bilim dünyasını ve kendisilerini endişelendirdiğini söyleyen Şahin, "Beklenmedik bir gelişmeydi. Birkaç gün boyunca bağışıklık sisteminden kaçabilen bir varyant mı değil mi bilmiyorduk. Neyle uğraştığımız bile açık değildi. Neyse ki aşılarla kontrol edilebilen kısmi bir kaçış varyantı olduğu ortaya çıktı" şeklinde konuştu.

Uğur Şahin'den hatırlatma dozu açıklaması! Omicron'a karşı ne zaman yapılmalı?Uzmanlar bu varyant içerisinde tam 32 farklı mutasyon tespit edildiğini açıklarken, bu virüsün koronavirüs aşılarına karşı daha dirençli olabileceğini duyurdu.

"MÜMKÜN OLAN EN İYİ SONUÇ"

Şahin, varyantlara dair hala bilinmeyen çok fazla şey olsa da bahar aylarından itibaren yen varyantlara karşı hazırlık yaptıklarını belirtti. Geçtiğimiz günlerde BioNTech aşısının Omicron'a karşı ne kadar etkili olduğuna dair yapılan çalışmanın ön sonuçları yayımlanmıştı. Sonuçlarla ilgili de konuşan Şahin, "Bu sonuç, şimdilik mümkün olan en iyi sonuç. Ön verilere göre üç doz önemli ölçüde virüsü nötralize ediyor. Daha fazla veri korumanın ve kadar güçlü olduğunu ve ne kadar sürdüğünü gösterecektir" sözlerini kullandı.

Uğur Şahin'den hatırlatma dozu açıklaması! Omicron'a karşı ne zaman yapılmalı?

"İKİ DOZ YETERLİ KORUMA SAĞLAMIYOR"

Uzun süre boyunca rapel (güçlendirici) dozun altı ay sonra yapılması gerektiği söylendiği hatırlatılan Şahin, yeni varyantlarla durumun değiştiğini vurguladı. Şahin, "Durum değişti. Omicron için iki doz henüz yeterli koruma sağlamıyor. Omicron, göründüğü gibi yayılmaya devam ederse, yalnızca üç ay sonra bir güçlendirici önermek bilimsel olarak mantıklı olacak. Bu zaten İngiltere'de yapılıyor. Ancak bu kararı vermek bizim elimizde değil" diye konuştu.

Uğur Şahin'den hatırlatma dozu açıklaması! Omicron'a karşı ne zaman yapılmalı?

OMİCRON İÇİN YENİ AŞI GEREKLİ Mİ?

"Dördüncü doz gerekli olacak mı?" sorusunu da yanıtlayan Şahin, Omicron'un hakim varyant olduğu durumda dördüncü dozun gerekli olabileceğini hatta dördüncü dozun Omicron'a özel uyarlanmış bir aşı da olabileceğini kaydetti.

Omicron'a karşı özel bir aşı geliştirilmesiyle ilgili ise karar vermek için henüz erken olduğunu söyleyen Şahin, tüm bu soruların yanıtlanması bir kaç hafta daha alacak değerlendirmesi yaptı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...