Tgrt Haber
29 Ekim 2021 12:00

Ünlü markaların fast-food ürünlerinin çoğunda zehirli kimyasallar bulundu

ABD'li bilim insanları, ünlü fast food markalarının hamburger, pizza, dürüm gibi ürünlerinin çoğunda flatat adı verilen verilen toksik kimyasallar buldu. Bu maddeler, kanserin yanı sıra kısırlık, tiroid yetmezliği gibi sağlık sorunlarına da yol açıyor.

Ünlü markaların fast-food ürünlerinin çoğunda zehirli kimyasallar bulundu
abd,kanser,kısırlık,fast-food,hamburger,pizza

George Washington Üniversitesi'nden bilim insanları, fast-food ürünlerinin yüzde 80'inden fazlasında zararlı kimyasallar buldu. Ürünlerin çoğundan plastiği esnek hale getirmek için kullanılan flatatlar olduğu ortaya çıktı. Flatatlar, plastik sanayiide kullanılıyor. Vinil döşeme ve plastik ambalajlardan sabun ve şampuana kadar birçok ürünün içinde bulunuyor. Bu madde kanser, karaciğer hasarı, tiroid, astım hatta daha küçük testisler gibi çok sayıda sağlık sorunuyla çocuklarda öğrenme güçlüğü, davranış sorunları ve dikakt eksikliği bozukluklarına neden olabiliyor. 

ÇOCUKLAR DAHA BÜYÜK BİR TEHLİKEDE

Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’ne (CDC) göre, kişiler flatat denen kimyasala temas edip, yiyecek ve içecekleri tüketerek ya da flatat partiküllerini doğrudan havadan soluyarak maruz kalabiliyor. CDC, çocukların nesneleri genellikle ağzına götürdüklerini bu yüzden özellikle çocukların daha büyük bir tehlike içinde olduklarını belirtti. 

Ünlü markaların fast-food ürünlerinin çoğunda zehirli kimyasallar bulundu

Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology adlı bilimsel dergide yayımlanan çalışma kapsamında, araştırmacılar, pazar payına ve en çok satan ürünlere göre restoranları ve menü öğelerini (hamburger, patates kızartması, tavuk kanadı, tavuk dürüm ve peynirli pizza) seçti. Hamburger gibi daha çok etle yapılan ürünlerde daha yüksek seviyede flatat bulundu. Patates kızartması ve peynirli pizzada ise daha düşük seviyede flatat bulunuyor.

DOĞURGANLIĞI DA AZALTIYOR

Tüm bunların yanı sıra bilim insanları, sipariş ettikleri yiyeceklerin yüzde 81'inin astım riskinin artmasıyla bağlantılı olan DnBP adlı bir ftalat içerdiğini, yüzde 70'i ise doğurganlığın azalmasına ve diğer üreme sorunlarına bağlı olan DEHP içerdiğini aktardı.

Araştırmacılar, işleme, paketleme ekipmanında çalışanların giydiği plastik eldivenlere kadar, gıda tedarik tedarik zincirinin herhangi bir yerinde hamburgerler ve diğer ürünlerin flatatlar ve yeden plastikleştiricilerle temas etmiş olabileceğini bildirdi. 

Ünlü markaların fast-food ürünlerinin çoğunda zehirli kimyasallar bulundu

YOKSULLAR DAHA ÇOK TÜKETİYOR

Diğer taraftan, George Washington Üniversitesi’nde çevre sağlığı profesörü olan ortak yazar Ami Zota, çalışmanın düşük gelirli Amerikalıların ve beyaz olmayan insanların orantısız bir şekilde ftalatlara maruz kaldığına dair endişeleri artırdığını söyledi. Fast food ABD ve Avrupa'da çok daha uygun fiyatlı olduğu için daha çok yoksul gruplar tarafından tüketiliyor. 

Zota, "Dezavantajlı mahallelerde genellikle çok sayıda fast-food mağazası var, ancak meyve ve sebze gibi sağlıklı gıdalara erişim çok sınırlı” diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...