Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
24 Eylül 2022 16:50 - Güncelleme : 24 Eylül 2022 17:03

Ünlü tarihçi İlber Ortaylı: Koronavirüs'te çuvalladılar, adamlar çalışmaya alışmamış

Tarihçi İlber Ortaylı, Avrupa'nın koronavirüs ile mücadelede 'çuvalladığını' söyledi. Ortaylı, sağlıkta şiddet konusunda ise "Saldırganlar tımarhaneye kapatılmalıdır" dedi.

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: ANADOLU AJANSI
Ünlü tarihçi İlber Ortaylı: Koronavirüs'te çuvalladılar, adamlar çalışmaya alışmamış
ilber ortaylı,koronavirüs,sağlık,balkan göçü

Dünyaca ünlü tarihçimiz Prof. Dr. İlber Ortaylı, bu yıl "Balkan Günleri" temasıyla gerçekleştirilen Çeşme Festivali'nde yoğun ilgiyle karşılandı. Aya Haralambos Kilisesi'nde gerçekleştirilen söyleşide "Balkan Göçü ve Türkiye'ye Etkileri" başlıklı konuşma yapan Ortaylı, mübadele, Balkan göçü ve tarihteki salgın hastalıklar konularına değinirken koronavirüs mücadelesi ve sağlıkta şiddet konusunda çarpıcı yorumlarda bulundu. 

PANDEMİDE ÇUVALLADILAR

İlber Ortaylı, tarihte yaşanmış tüberküloz, sıtma ve cüzzam hastalıklarını ve bunların yaşandığı toplumlardaki etkilerini anlattı. Ortaylı, çaba gösteren sağlık çalışanlarının sayesinde bu hastalıkların bittiğini, özellikle Prof. Dr. Türkan Saylan'ın cüzzam konusunda yaptıklarının bu anlamda büyük öneme sahip olduğunu aktardı.

EVVALA DELİLİĞİNE HÜKMEDİLMELİ

Son dönemde sağlık çalışanlarına yönelik gerçekleştirilen fiziki saldırılara ilişkin de Ortaylı şunları söyledi:

"Böyle bir şey olmaz. Sağlık personeline saldıran insanın evvela deliliğine hükmedilir. Bunun için gözleme alınır tımarhaneye konulur. Oradan sonra cezai ehliyeti olduğu, yani psikiyatrik yönden sağlam olduğuna hükmedilirse rapor verilirse o zaman savcıya verilir. Yoksa savcıların da işi değildir deliyle uğraşmak. Anlamaz ki adam. Bunlar hastadır. Doktor dövmese karısını dövüyor. Birini buluyor dövecek. Çocuk dövüyor, köpeği dövüyor. Böyle insanlar var. Değişen toplumda çok var. Bunu makul gösteremezsiniz."

AVRUPALI HEKİM ÇALIŞMAYI BİLMİYOR

İlber Ortaylı, Kovid 19 salgını sırasında birçok devletin sağlık alanında iyi olmadığının görüldüğüne işaret ederek "Almanya'nın vb. doktora ihtiyacı var. Pandemide çuvalladılar hepsi. Mesai veriyorsun, onu da yapamıyor. Alışmamış çalışmaya. Bu kadar basit. Çalışmaya alışmak diye bir şey var. Amerikan hekimi ile Avrupa hekimi bir değil. Hintli, İranlı doktor daha iyi. Çünkü çalışıyor. Yanı başınızdaki Rusya öyle değil. Yöntemini de değiştirmiyor. Öğrenmiyor. Bunlar önemli. Saldırıların önlenmesi lazım." ifadesini kullandı.

Kaynak: ANADOLU AJANSI
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...