Tgrt Haber
20 Ağustos 2021 16:14

Uzmanlardan Delta varyantı uyarısı: Vakalar 2 haftada 2 katına çıkacak

Sağlık Bakanlığının açıklamasına göre coronavirüs vakalarının yüzde 90’ını Delta varyantı oluşturuyor. Kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Bengi Başer, bu oranın korkutucu olduğunu söyleyerek “Delta varyantı vaka sayıları iki haftada iki katına çıkacak” uyarısında bulundu.

Uzmanlardan Delta varyantı uyarısı: Vakalar 2 haftada 2 katına çıkacak
Covid-19,Delta Varyantı,aşı,yüz yüze eğitim,okullar

TGRT HABER

Türkiye coronavirüs ile mücadeleye devam ederken Delta varyantı da hızla yayılıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, vakarın yüzde 90’ının Delta varyantı olduğunu açıkladı. Delta varyantı, klasik virüse göre yüzde 60 oranında daha bulaştırıcı. Bu yüzden toplumun tamamı yüksek risk altında. TGRT Haber’e açıklamalardan bulunan Kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Bengi Başer, Delta varyantının bulaşıcılığının yüksek olması sebebiyle vaka sayılarının iki hafta gibi kısa bir sürede iki katına çıkacağı uyarısında bulundu.

YÜZDE 90 KORKUTUCU BİR ORAN

Vakaların yüzde 90’ının Delta varyantı olmasının korkutucu olduğunu vurgulayan Başer, “Çocuk grubundan yaşlı gurubuna kadar her yaşta vakaların arttığını görüyoruz, bu durum korkutucu” dedi. Başer, Delta varyantına karşı sıkı önlemler alınması gerektiğini kaydederek şu önerilerde bulundu: “Toplumsal bağışıklığın kazanılması için toplumun yüzde-80-85 oranının iki doz aşılanmış olması gerekiyor. Ancak Türkiye’de bu rakam yüzde 40 civarında. Dolayısıyla bizim önümüzde almamız gereken çok fazla yol var.”  Yüzde 40’lık aşı oranının içinde inaktif aşıların da olduğuna dikkat çeken Başer, “İnaktif aşılar etkisini zamanla kaybediyor. Bu aşıları olanların 3. dozu aşıyı mutlaka olması gerekiyor. Delta varyantına karşı mRNA aşılarının etkisi yüzde 85’e kadar düşüyor, bu oran inaktif aşılarda çok daha aşağılarda. 3. doz aşıyı koruyuculuk anlamında yaptırmamız gerekli” diye belirtti.

Uzmanlardan Delta varyantı uyarısı: Vakalar 2 haftada 2 katına çıkacak

4. DOZ ÖZEL GURUPLAR İÇİN GEREKLİ

İnsanların  4., 5. doz aşıyı olmak zorunda kalır mıyız, telaşına kapılmamasını söyleyen Başer, şimdilik 3. doz aşının yeterli olduğunu belirterek “Yüzde 40’lık oranın bir kısmı inaktif aşıyı olanlardan oluşuyor. İnaktif aşı Sinovac’ın Dünya Sağlık Örgütü’den onayı var ancak AB veya ABD kurumlarının onayı yok. Bu yüzden iki doz Sinovac aşısı olanların karantinasız ülke dışına çıkmaları çok zor. Bu gurubun 4. doz aşıyı olması gerekiyor. 4. doz aşının bir zararı yok ancak özel bir durum yoksa bir gerekliliği de yok” diye belirtti. Başer, 4. doz aşının seyahat eden özel guruplar tarafından yaptırılması gerektiğini belirterek “Bu, onların hareket kabiliyetini arttıracaktır. Bu açıdan mantıklı bir girişim” diye belirtti.

Uzmanlardan Delta varyantı uyarısı: Vakalar 2 haftada 2 katına çıkacak

OKULLAR ŞARTSIZ AÇILMAMALI!

Covid-19’un masumların pandemisine evrildiğini belirten Başer, virüsün artık çocuklar ve gençler arasında da çok yaygın olduğuna ve gençlerde bazı vakaların ölümle sonuçlandığına dikkat çekti. Başer, Türkiye’nin eğitimde geri kaldığını kaydederek “Ancak bu şartlarda eğitim şartsız olmamalı. Okullarda 2 yaş üstü çocuklara mesafe, hijyen ve maskenin uygulanması gerekiyor. Öğretmenlerin, okul çalışanlarının, okula giden 15 yaş üstü çocukların ve tüm çocukların ailelerinin aşılanması şart. Tüm bunlar yapılarak okullar açılmalı, şartsız açılmamalı” dedi.

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...