Tgrt Haber
07 Ağustos 2022 11:03 - Güncelleme : 07 Ağustos 2022 14:53

Uzmanlardan ilginç açıklama: Soğuk su içmek çok daha fazla terletiyor!

Hava sıcaklığının ülke genelinde rekor seviyelere ulaştığı günlerde uzmanlardan serinlik veren ve rahatlık sağlayan çözüm önerileri geliyor. Yaşar Üniversitesi Gıda İşleme Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, serinlemek için içilen su ısısının nasıl olması gerektiğini ve sağlık sorunlarını en aza indirmek için sıcaklarda nasıl beslenmek gerektiğini anlatıyor.

Editör: Burcunur Yılmaz / Kaynak: TGRT Haber
Uzmanlardan ilginç açıklama: Soğuk su içmek çok daha fazla terletiyor!
soğuk su,terleme,beslenme

Sıcak havaların etkilerinden korunmak için doğru beslenme şekli çok önemli. Bunun yanında serinlemek için uygulanan yöntemlerin de doğruluğundan emin olmak gerekiyor. Uzmanlar, en tehlikeli getirisinin kalp atış hızında ve kan basıncındaki artış, yüksek tansiyon, kalp yetmezliği ve koroner kalp hastalıkları olduğunu söylüyor. Yüksek sıcaklıklarda özellikle çocuklarda ve bebeklerde ishal hastalığı artıyor, bu durumu bertaraf etmek için çevre koşullarını ve beslenme şeklini sağlam bir düzene oturtmak gerekiyor.

SOĞUK SU İÇMEK DAHA ÇOK TERLETEBİLİR!

Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, sıcak havalarda sıvı tüketimin çok önemli olduğunu belirtiyor. Yüksek sıcaklıklarda vücudun iyon ve mineral kaybının çok fazla olabileceğinden dolayı bol bol su tüketilmesi ve mineral takviyesi yapılması gerektiğini bildiriyor. Dr. Uzel, sıvı tüketimi yaparken vücuttaki sıvının hızlı şekilde atılmasını sağlayan içeceklerden (gazlı içecekler, çay, kahve) fazla tüketilmemesi gerektiğini, eğer bu içeceklerden tüketilecekse de tedbir için üzerine mutlaka 1 ya da 2 bardak su içilerek vücuttaki su dengesinin korunması gerektiğini bildiriyor. Ayrıca doktor, sıcak havalarda soğuk su ya da buzlu su içmenin çok daha serinletici olduğunun yanlış olduğunu, sebebinin ise soğuk suyun mide sıcaklığından düşük olduğunu, mide ısısının yakalanması için vücudun ekstra efor sarf ettiğini ve daha fazla terleme oluştuğunu belirtiyor. Onun yerine ılık ya da oda sıcaklığında su tüketmenin vücut ritmini bozmayacağını belirtiyor.

Uzmanlardan ilginç açıklama: Soğuk su içmek çok daha fazla terletiyor!

SICAKLARDA SU KAYNAKLI ZEHİRLENMELERE DİKKAT!

Sıcak havalar beraberinde besin zehirlenmelerini de getiriyor. Hatta besin zehirlenmesine neden olan mikroorganizmalar sulu ve sıcak ortamda geliştiklerinden ötürü içme sularında daha büyük bir risk oluşuyor. Bu sebeple kusma ve ishal vakaları sıklıkla sıcak havalarda görülüyor. Bu noktada tüketilen suyun kaynağı büyük önem taşıyor. Satın alınan suyun tek kullanımlık damacanalardan ve uzun süre beklememiş sular olması gerekiyor. Evde arıtılarak kullandığınız suyu da uzun süre bekletmeden tüketmek gerekiyor. Aksi taktirde küçük bir ihmal, insan sağlığını riske sokabilecek önemli bir tehdit oluşturabiliyor.

Uzmanlardan ilginç açıklama: Soğuk su içmek çok daha fazla terletiyor!

KARPUZ TÜKETİN

Doç. Dr. Uzel’e göre, beslenme şeklinde yapılacak bazı değişiklikler sağlıklı ve serin bir yaz geçirmek için etkili bir yol olabiliyor. Yaz mevsimin en lezzetli ve sevilen meyvelerinden karpuz, zengin besin içeriği ile hem mineral dengesini koruyor hem de serinlik veriyor. Aynı şekilde salatalık da posa içeriği, tokluk sağlaması ve serinlik vermesiyle yaz aylarında tercih edilmesi gereken sebzelerden biri. Bunun yanı sıra ferahlık hissi sağlayacak diğer besin ise nane.  Nane su, maden suyu, yoğurt ve ayran gibi içeceklere ilave edilerek de kullanılabiliyor. Vücutta kaybolan minerallerin erine konması için maden suyu son derece iyi bir seçenek olabiliyor. Aynı zamanda marul da sıvı ihtiyacını karşılan güzel bir seçenek olabiliyor.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
bir dost 7 Ağustos 2022 15:04

karpuz çok güzel nefis

Sonraki Haber Yükleniyor...