Tgrt Haber
06 Temmuz 2022 15:37 - Güncelleme : 06 Temmuz 2022 15:45

Bayram öncesi uzmanlardan 'maymun çiçeği' uyarısı! 'Her ihtimale karşı...'

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala uzmanlar, koronavirüs gölgesi altında geçen diğer bayramları hatırlatarak dikkatli olunması konusunda uyarılarını yineledi. Türk Veteriner Hekimler Birliği (TVHB) Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu ise Kurban Bayramı öncesinde çokça merak edilen 'maymun çiçeği' hastalığına ilişkin açıklamalarda bulundu. Bu hastalıklarla diğer hastalıklarda olduğu gibi bireysel tedbirlerin önemli olduğunun altını çizen Eroğlu, her ihtimale karşı yüksek ateş, halsizlik, baş ağrısı gibi rahatsızlıklar olduğu zaman en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edilmesi gerektiğini ifade etti. 

Bayram öncesi uzmanlardan 'maymun çiçeği' uyarısı! 'Her ihtimale karşı...'
maymun çiçeği,Kurban Bayramı

Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi (TVHB), Dünya Zoonoz Günü dolayısıyla basın toplantısı gerçekleştirdi.

TVHB Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, yaptığı açıklamada, “Yapılan araştırmalarda korona virüse kadar dünya üzerinde her yıl 2 milyar vaka olduğu ve 2,7 milyon insanın zoonotik hastalıklardan öldüğü tahmin edilmektedir. İnsanlarda görülen hastalıkların yüzde 61’i hayvansal kökenlidir. Yeni oluşan patojenlerin yüzde 75’i hayvanlardan insanlara geçmektedir. Gıda kaynaklı hastalıkların yüzde 90’dan fazlası hayvansal gıdalardan kaynaklanmaktadır. Her yıl ortaya çıkan 5 yeni insan hastalığının 3’ü hayvan orijinlidir” diye konuştu.

RAHATLATAN AÇIKLAMA

Kurban Bayramı öncesi en çok merak edilen sorulardan biri olan 'maymun çiçeği' hastalığına ilişkin önemli bilgiler paylaştı. Maymun çiçeği hastalığının çiftlik hayvanlarından geçme ihtimalinin olmadığını vurgulayan Erdoğlu, "Maymun çiçeği uzun yıllar önce çıkmış çok fazla dünyada vaka sayısı olmayan ancak bu yıl biraz daha gündemde olan bir hastalık. İnsanlardaki çiçek hastalığının maymunlardaki şekli ve bildiğimiz çiçek hastalığının belirtilerinin ortaya çıktığı bir hastalık. Ölüm vakaları kayıtlarda var. En fazla ölüm zannediyorum 2007 yılında 17 kişi hayatını kaybetmişti. Maymun çiçeği dolayısıyla halkımızın paniğine gerek yoktur. Bu hastalıklarla diğer hastalıklarda olduğu gibi bireysel tedbirlerin önemli olduğunu her ihtimale karşı yüksek ateş, halsizlik, baş ağrısı gibi rahatsızlıklar olduğu zaman en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edilmesi gerektiğini söyledik. Bugün itibarıyla ülkemiz için herhangi bir tehlike arz etmiyor" diye konuştu.

Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...