Tgrt Haber
10 Ocak 2022 13:04

200’den fazla faklı virüs var! Uzmanlardan ‘süper grip’ uyarısı

"Süper grip" ya da "süper soğuk algınlığı" olarak adlandırılan soğuk algınlığına 200'den fazla farklı virüsün neden olduğunu belirten Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşegül Ulu Kılıç, son haftalarda hızla artan ve yayılan enfeksiyon kaynaklı hastalıkların ‘süper grip’ olabileceği uyarısında bulundu.

200’den fazla faklı virüs var! Uzmanlardan ‘süper grip’ uyarısı
covid 19,sağlık,koronavirüs,grip,süper grip,enfeksiyon

Son haftalarda hızla artan ve yayılan enfeksiyon kaynaklı hastalıklarla ilgili önemli bir uyarı geldi. ‘Süper soğuk algınlığı’ ya da ‘süper grip’ olarak adlandırılan soğuk algınlığına 200’den fazla farklı virüsün neden olduğunu bildiren Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşegül Ulu Kılıç, bu hastalıkların ‘süper grip’ olabileceğini belirtti.

Yaptığı yazılı açıklamada RSV (Respiratuar Sinsisyal Virüs) gibi virüslerin, bulaşıcılıklarının yanı sıra özellikle 2 yaş altı bebekleri ve yaşlıları etkilediğini ifade eden Kılıç, çocukların yüzde 65'inin bir yaşına kadar, yüzde 97'sinin de 3 yaşına kadar bu virüsle karşılaştığına dikkati çekti.

Kılıç, virüsün hapşırık ve öksürük ile bulaşabilmesini yanında yüzeylere temas ve ellerle de bulaşabildiğini aktardı. Yayılımın özellikle çocuklar arasında sık olduğunu belirten Kılıç, bunun için grip ve RSV dahil solunum yolu virüslerinin kışın çoğaldığını ve Kovid-19 yükünü de artırdığını kaydetti.

BELİRTİLER COVİD İLE AYNI TESTLER NEGATİF

Süper soğuk algınlığının belirtilerinin sinüs ve akciğer enfeksiyonlarıyla seyredebildiğini anlatan Kılıç, belirtiler arasında öksürük, boğaz ağrısı, halsizlik, yorgunluk, koku ve tat kaybı Kovid-19'da da görülen belirtilerin görülebildiğini söyledi. Kovid-19 ile benzer belirtiler olmasına rağmen PCR testlerinin negatif çıktığını vurgulayan Kılıç, “Özellikle Avrupa'da 'süper- soğuk algınlığı', 'süper grip' olarak adlandırılan bu hastalık nedeniyle hastaların günlerce evlerinden çıkamadıkları ve istirahat ederek süreci geçirdikleri gözlenmiştir." ifadelerini kullandı.

SÜPER GRİP UYARISI

Boğaz ağrısı, öksürük ve kas ağrısı ile seyreden soğuk algınlığı belirtileri olan hastaların İngiltere'de Kovid-19 vakaları dışında değerlendirildiğinin raporlandığını belirten Kılıç, "Bu hastalara yapılan Kovid-19 testleri ile influenza testleri negatif çıkmıştır. Ancak tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de maske ve sosyal mesafe kuralları gevşetildiğinden bu vakalarda yeniden artış gözlenmektedir. Yakın zamanda geçirilen enfeksiyonlardan kalan antikorlar bu enfeksiyonlara karşı da bağışıklık seviyesini belirlemektedir. Kovid-19 enfeksiyonunun artış gösterdiği geçtiğimiz 1,5 yılda, soğuk algınlığı vakaları uzun süre çok düşük düzeyde kalmıştı ve yeterli bağışıklık oluşmamıştı. Bunun için soğuk algınlığının hafif bir tablo yerine boğaz ağrısı, kas ağrısı, halsizlik belirtileri daha ağır seyredebilmektedir." dedi.

PCR TESTİ UYARISI

Kılıç, Covid-19 dışında başka hastalıklarda da ortay çıkan boğaz ağrısı, öksürük ve ateş gibi şikayetleri olanlara PCR testi yaptırmaları uyarısında bulundu.

PCR testi yapılamayanlara ise evde kalıp istirahat etmeleri yönünde telkinde bulunan Kılıç, “Soğuk algınlığı geçirdiği düşünülen hastaların evde istirahat etmeleri ve bol sıvı almaları gerekmektedir. Uzman hekimlerin ise bu hastaları belirtilere yönelik ilaçlarla tedavi etmeleri önemlidir. Pandemi öncesi soğuk algınlığı tablosu hafif belirtiler ile seyrederken, burun akıntısı ve nezle belirtileri çok uzun sürmüyordu. Ancak son 1-2 aydır tam olarak tanımlanamayan hastalar, ciddi boğaz ağrısı, öksürük, yorgunluk ve halsizlik tarif etmektedir.” diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...