Tgrt Haber
21 Eylül 2022 10:18 - Güncelleme : 21 Eylül 2022 10:48

Sivrisinekler virüs saçıyor! Dr. Şafak Göktaş'tan Batı Nil virüsü uyarısı: Sonbahar tam zamanları

Son zamanlarda Türkiye’de de görülen ve ölüme bile yol açan Batı Nil virüsü ile ilgili Sağlık Bakanlığı harekete geçti. Bakanlığın sivrisineklerden korunma rehberi açıklamasının ardından uzmanlardan da uyarı geldi. TGRT Haber’de Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Şafak Göktaş, sonbaharda vakalarda artış olduğuna dikkat çekerek “İnsandan insana bulaşmıyor” dedi. 

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
Batı Nil Virüsü,Sivrisinek,Sağlık Bakanlığı,Sivrisineklerden Korunma Rehberi

Son zamanlarda hastanelere sivrisinek ısırığı yüzünden başvuranların sayısında artış yaşanıyor. Sağlık Bakanlığı, sivri sineklerle ilgili artan şikayetler üzerine harekete geçti ve konuyla ilgili bir rehber yayımladı. Yayınlanan rehberde, sivrisineklerin Batı Nil virüsü gibi hastalıklar taşıyabileceğinin altı çizilirken vatandaşların alabileceği birtakım tedbirlere de vurgu yapıldı.  Peki Batı Nil virüsü tehlikeli mi? Belirtileri nelerdir? TGRT Haber muhabiri Hanifi Bayar’a sivrisinekler ve Bat Nil virüsü ile ilgili açıklamalar yapan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Şafak Göktaş, kritik uyarılarda bulundu. 

SONBAHAR AYLARINDA DİKKAT! 

“Sağlık Bakanlığı’nın bu rehberi yayınlama nedeni yurdumuzda Batı Nil virüsü vakalarında artış göstermesi” diyen Şafak Göktaş, virüsün ateşli hastalığa yol açtığına dikkat çekerek “Sivrisineklerden bulaşıyor. Özellikle sonbaharda artış gösteriyor. Sonbaharın erken dönemlerinde sayılarda artış gözüküyor. Bu yüzden Sağlık Bakanlığı bu dönemde korunma rehberi yayımladı” ifadelerini kullandı. 

BATI NİL VİRÜSÜ İNSANDAN İNSANA BULAŞIYOR MU?  İŞTE İLK BELİRTİSİ

Batı Nil virüsünün sivrisineklerle bulaştığının altını çizen Göktaş, “İnsandan insana bulaşmıyor. İlk olarak ateş ile belirti veriyor. İlerleyen dönemlerde nörolojik semptomlar meydana geliyor. Omurilik sıvısına geçtiğinde ise menenjit benzeri bir hale dönüşebiliyor" diye konuştu.   

TGRT Haber muhabiri Hanifi Bayar, vatandaşa da mikrofon uzattı. “Sineklik ve ilaçlar işe yaramadı” diyen vatandaşlar şunları söyledi: “Çocukken sivrisinekler hasara yol açmıyordu. Ancak şimdi hastanelik edebiliyor” dedi. 

Batı Nil virüsü, 2018 yılında Türkiye’de ilk kez görülerek 3 kişinin ölümüne neden oldu. 

SİVRİSİNEKLERDEN KORUNMANIN YOLLARI

Sağlık Bakanlığı rehberine göre sivrisineklerden korunmanın yolları...

-Uzun kollu gömlek ve pantolon gibi vücutta açık yer kalmayacak şekilde mümkün olduğunca kapalı kıyafetleri tercih edin. 

-Sineklik veya cibinlik kullanın

-Gebe ve emzirenlerde güvenliği kanıtlanmış, T.C. Sağlık Bakanlığı'ndan ruhsatlı ve onaylı repellentler (sivrisinek kovucular) kullanmalı. 2 aydan küçük çocuklarda repellentler kullanılmamalı. Yetişkinler repellenti kendi ellerine sıktıktan sonra ellerini sürerek çocukların yüzlerine uygulamalı. 

-Sonbaharda havuzlar artık kullanılmadığında üstü bir örtülmeli veya boşaltılmalı. 

-Bahçe civarında kalıcı su birikintilerinin olmamasına dikkat edilmeli (havuz, kovalar, çeşme yalakları vb.)

-Çatı oluklarındaki su birikintileri boşaltılmalı.

-Foseptik çukurları sıkı sıkıya kapalı tutulmalı. 

-Ahır ve kümesler kontrol edilmeli. 

-Sivrisinekler üzerine itici bir etkisi olması sebebiyle evlerde ve teraslarda sarı renkli ampuller kullanın. 

-Riskli ülke/bölge seyahat dönüşünde ani başlayan, ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, halsizlik, iştahsızlık, lenf bezlerinde şişlik, bulantı-kusma, cilt döküntüsü şikâyetlerin görülmesi halinde bir sağlık kuruluşuna başvurulmalı. 

 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...