Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
04 Haziran 2022 16:36 - Güncelleme : 04 Haziran 2022 16:38

Boy uzadıkça daha çok görülüyor: Bilim insanları hastalıkları tek tek belirledi

Şimdiye kadar yapılmış en geniş kapsamlı boy ve hastalık arasındaki ilişkiyi inceleyen bilimsel çalışmanın sonuçları yayımlandı. Çalışmaya göre, daha uzun boylu kişilerde cilt ve kemik enfeksiyonlarının yanı sıra periferik nöropati (el ve ayaklarda uyuşukluk vb.) riski daha yüksek çıktı. Ancak kalp hastalığı, yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol riskinin daha düşük olduğu görüldü.

Editör: Hilal Bardakcı / Kaynak: The Guardian
Uzun boyla ilişkili hastalıklar bulundu
sağlık,hastalık
Uzun boyla ilişkili hastalıklar bulundu

ABD'deki Rocky Mountain Regional VA Tıp Merkezinden Sridharan Raghavan tarafından yürütülen bir araştırmada bilim ekibi, 250 bin kişiyi inceledi. Bilim insanları, sosyoekonomik düzey gibi kafa karıştırıcı faktörlerin yerine insanların boylarına odaklanarak hastalıklar arasındaki bağlantıyı analiz etti. Çalışmaya göre, bir kişinin boyu çeşitli hastalıklara yakalanma riskini artırıyor veya azaltıyor.

PLOS Genetics dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, boy, kalp hastalığından kansere kadar birçok yaygın rahatsızlıkla ilişkili çıktı. Ancak araştırma ekibi, insanları riske sokan şeyin gerçekten de boy veya beslenme, sosyoekonomik durum gibi boyu etkileyen faktörler olup olmadığını araştırıyor.

250 BİN KİŞİ ANALİZ EDİLDİ

Araştırmada ekip, çeşitli hastalıklar ile bir kişinin gerçek boyu arasındaki bağlantılara ve genetiklerine dayalı olarak tahmin edilen boy oranına ayrı ayrı bakarak bu kafa karıştırıcı faktörleri ortadan kaldırmaya başladı.

Ekip, 200 binden fazla beyaz yetişkin ve 50 binden fazla siyah yetişkinden alınan genetik ve sağlık bilgileri de dahil olmak üzere VA Million Veteran Programından gelen verileri kullandı. Çalışmada binden fazla koşul ve özelliği incelediler ve bugüne kadarki en büyük uzunluk-hastalık ilişkisi çalışmasını gerçekleştirdiler.

KALP HASTALIĞI RİSKİ DÜŞÜK AMA... 

Çalışma bulgularına göre, uzun boylu insanlarda atriyal fibrilasyon ve varis riski daha yüksek iken koroner kalp hastalığı, yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol riski daha düşük. Önceki daha küçük çaplı çalışmalarda da benzer sonuçlar çıkmıştı.

Bunun yanı sıra, daha uzun boylu kişilerde ekstremitelerdeki (kol, bacak) sinirlerin hasar görme ihtimali, bacak ve ayak ülserleri gibi deri ve kemik enfeksiyonlarının neden olduğu daha yüksek periferik nöropati riski daha yüksek çıktı.

Araştırmacılar şimdi, uzun boylu olmanın birkaç yaygın hastalıkta önceden tanınmayan bir risk faktörü olabileceğini düşünüyor. Bununla birlikte, elbette bazı bulguları netleştirmek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu da belirtiyorlar.

Kaynak: The Guardian
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...