Tgrt Haber
12 Ağustos 2021 11:12

Varyantlar PCR testinden kaçabiliyor mu? Bilim Kurulu üyesi Kayıpmaz açıkladı

Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, virüsün Delta, Beta, Gamma olan varyantlarının Türkiye’de kullanılan PCR testlerinden kaçmasının mümkün olmayacağını açıkladı.

Varyantlar PCR testinden kaçabiliyor mu? Bilim Kurulu üyesi Kayıpmaz açıkladı
koronavirüs,kovid 19,sağlık,PCR,test,varyan,delta varyantı

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, Türkiye’de kullanılan PCR testleriyle ilgili açıklamada bulundu. Delta varyantı ve diğer endişe verici varyantların şu anda kullanılan PCR kitleriyle tespit edilebildiğini belirten Kayıpmaz, varyantların PCR testinden kaçmasının mümkün olmadığını söyledi.

Kayıpmaz, Kovid-19 hastalığına neden olan SARS-CoV-2 adlı virüsün tespitinin, üst solunum yolundan alınan örneklerde, PCR testleriyle yapıldığını hatırlattı.

Kayıpmaz, koronavirüslerin 4 yapısal proteinden oluştuğunu belirtti. Delta varyantının, virüsün diken proteini olarak adlandırılan "spike" proteininde "L452R, T478K, D614G, P681R" adlı 4 mutasyonu içerdiğini belirtti.

VARYANTLAR PCR TESTLERİNDEN KAÇAMAZ

Türkiye’de kullanılan PCR testleriyle virüsün varyantlarının da tespit edildiğini belirten Kayıpmaz, “PCR kitleri, koronavirüsün Delta varyantındaki 'L452R', Beta ve Gamma varyantındaki 'E484K' ve Alfa varyantındaki 'D3L' mutasyonunu eş zamanlı ayırt ederek tespit edebilen kitlerdir” dedi. Kayıpmaz, Delta ve diğer endişe verici varyantların Türkiye’de kullanılan PCR testlerinden kaçmasının mümkün olmadığını söyledi.

Koronavirüsün alt solunum yollarında yoğunlaştığını ve üst solunum yollarında viral yükün azaldığını belirten Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, açıklamasında“Klinik, laboratuvar ve radyolojik olarak Kovid-19 ile uyumlu ancak çok nadiren de olsa PCR testi negatif sonuçlanan olguların en olası sebebi olarak karşımıza çıkmaktadır." bilgilerine yer verdi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...