Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
04 May 2021 16:32

Yağışlı havalarda mantar zehirlenmesine dikkat!

Yurt genelinde yağışların artmasıyla birlikte, doğadaki mantarlar hızla üremeye başlıyor. Ancak bu mantarların bir kısmı, tüketildiği zaman zehirlenme vakalarına yol açıyor.

Yağışlı havalarda mantar zehirlenmesine dikkat!
mantar,,zehirlenme,,sağlık,

Düzce İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz, ülke genelinde yağışların artması nedeni ile doğada yetişen mantarların üremesinde ve tüketiminin artmasına bağlı zehirlenme vakalarında artış olabileceğini belirterek vatandaşları mantar zehirlenmesine karşı uyardı.

Düzce İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz, artan yağışlarla beraber ortaya çıkabilecek mantar zehirlenmesi olaylarına karşı uyarıda bulundu. Doğal ortamda yetişen ve yapısında zehir olan mantarların taze, kurutulmuş ya da konserve halinde yenilmesi durumunda  ölüme varan zehirlenme vakaları olabileceğini söyleyen Yılmaz, vatandaşlara şu uyarıları yaptı:

"Rengi, kokusu ve tadından zehirli olduğu anlaşılmaz"

"Mantar zehirlenmeleri, özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında yağışların bol olduğu mevsimlerde görülür. Etinin rengi, kokusu ve tadı ile bir mantarın zehirli olup olmadığı anlaşılamaz. Bölgemizde de doğal alanlarda yetişen zehirli mantarların da bulunduğu unutulmamalıdır. Zehirlenme belirtileri olarak mantarda bulunan zehirin niteliğine göre 2 ile 6 saat içinde ortaya çıkabiliyor ve çeşitlilik gösterebiliyor. Mantarın yenmesini takiben 2 saat içinde sersemlik, uyku hali, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüzde ve boyunda kızarma, ağızda metal tat duyusu, bulantı, kusma, terleme; bazı türlerin yenmesinden 6 saat sonra ise bulantı, kusma, ishal, ateş, çarpıntı, karın ağrısı, karaciğer, böbrek fonksiyon bozuklukları ve ölümle sonuçlanan zehirlenme belirtileri görülebiliyor."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...