Tgrt Haber
01 Temmuz 2021 11:51

Yavuz Dizdar’dan 3’üncü doz aşı açıklaması

Koronavirüsle mücadelede üçüncü doz aşı hakkında açıklama yapan Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Dizdar, “Aşı yapılanların akıbeti araştırılmadığı sürece üçüncü doz aşı bir fantezidir. İki aşı yeterlidir. Günlük yaşamın içerisinde aşılamayı dışarıdan kendileri alacaklar. Bu yapay olarak üretilmiş aşı ile sağlanabilecek bir şey değil” dedi.

Yavuz Dizdar’dan 3’üncü doz aşı açıklaması
Yavuz Dizdar,koronavirüs,sinovac,turcovac,biontech,koronavirüs aşısı

TGRT HABER / Sinem ERYILMAZ

Dünyada hızla yayılan koronavirüsün delta varyantı şu ana kadar Türkiye dahil 65 ülkede görüldü. Varyantın hızla yayılması koronavirüsle mücadelede üçüncü doz aşılamayı gündeme taşırken Fahrettin Koca konuya açıklık getirmişti. Bakan Koca BioNtech ve Sinovac aşısı fark etmeksizin üçüncü doz aşılamanın başlayacağını duyurmuştu.

Türkiye aşılama hızında ivme kazandı ancak delta varyantının üçüncü doz aşıyı gündeme getirmesi vatandaşları tedirgin etti. Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Dizdar üçüncü doz aşı ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

“Üçüncü aşı gerekli midir sorusunun yanıtı bana göre  ‘hayır’dır” diyen Doç. Dr. Yavuz Dizdar, “Öncelikle ikinci aşıların tamamlanması gerekiyor. Üçüncü aşı antikor değerini artıracak ancak yan etkileri de katlamalı olarak fazlalaşacaktır” ifadesini kullandı.

“VÜCUDU BOŞU BOŞUNA AŞIYLA UYARMANIN ANLAMI YOK”

“Dikkatli bir gözlem söz konusu olmadığı sürece, yani aşı yapılanların akıbeti araştırılmadığı sürece üçüncü doz aşı bir fantezidir” diyen Doç. Dr. Dizdar, “Varyant ortaya çıktığı zaman bu aşının etkisinin tümden ortadan kaybolması riski var. Vücudu boşu boşuna aşıyla uyarmanın anlamı yok” şeklinde konuştu.

“İKİ AŞI YETERLİ”

Doç. Dr. Dizdar sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu sadece korona açısından uyarmak değil, tüm sistemin uyarılmasıdır. Önümüzdeki dönemde yeniden bir değişiklik olduğunda başka bir virüs söz konusu olduğu zaman, yeni bir aşı ile uyarıldığında yaşanan katlamalı etki bünyenin tahammül seviyesini aşacaktır. O nedenle iki aşı yeterlidir. Genel koruma prensiplerinin dışına çıkmasınlar. Günlük yaşamın içerisinde aşılamayı dışarıdan kendileri alacaklar. Bu yapay olarak üretilmiş aşı ile sağlanabilecek bir şey değil.”

YERLİ AŞIYA GÜVENSİZLİK ORTADAN KALDIRILMALI

Türkiye, Kovid-19 ile mücadelede yerli aşıyı kullanmaya çok yaklaştı. Erciyes Üniversitesi’nde geliştirilen ve Faz-3 çalışmaları devam eden yerli aşının ismi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Turcovac olarak açıklandı.

Korona  ile mücadelede yerli aşı hakkında da açıklamada bulunan Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Dizdar, “Üretilmiş olan diğer aşıların altında kalmayacaktır. Ancak bunun garantörlüğünü üstlenecek bir sistem gerekli. Çünkü bu bir yatırım gerektirecektir. Aşıya sadece yerli olması nedeniyle güvensizlik oluşturacak bir durum söz konusu olursa ilaç endüstrisi bu yatırımı yapmayabilir. Çünkü günümüzde sosyal medya aracılığıyla bir anda linç faaliyetine dönüşüyor. Burada tam desteği öne çıkıyor” ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yerli aşı Turcovac’a yönelik, eylül ya da ekim ayında kullanıma geçilebileceğinin sinyallerini vermişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...