Tgrt Haber
12 Eylül 2022 15:17 - Güncelleme : 12 Eylül 2022 15:58

Uzmanların şoke eden son araştırması: Yeni baba olan erkeklerin beyni küçülüyor!

Independent'ta yer alan habere göre, son yapılan araştırma tıp çevrelerini şaşkına çevirdi. Araştırma, ilk kez baba olacak erkeklerde nörolojik değişiklikler olduğunu ortaya koydu. Buna göre çiçeği burnunda babaların, kortikal hacminin yüzde ikisini doğumu takiben kaybettiğini gösteriyor.

Editör: Burcunur Yılmaz / Kaynak: TGRT Haber
Uzmanların şoke eden son araştırması: Yeni baba olan erkeklerin beyni küçülüyor!
sağlık,beyin,baba,doğum

ABD’de ve İspanya’da yaşayan erkekler üzerinde yürütülen çalışmada denekler, eşleri hamile kalmadan önce ve doğumdan birkaç ay sonra incelendi. Doğumdan sonraki döneme tekabül eden evrede, kontrol grubunun yüzde 80’inde nörolojik değişiklikler ortaya çıktı. Araştırmaya katılan yeni babaların, beyin hacminde belli bir miktar azalma olduğunu tespit edildi.

KORTİKAL HACİMDEKİ KAYIP KÖTÜ BİR DURUM DEĞİL

İlk kez evlat sahibi olmak hem erkekler hem de kadınların beyninde bir uyum süreci başlatıyor. Daha önce yapılan birçok araştırma anne olmanın kadınlarda beyinyapısını olumlu yönde değiştirdiğini kanıtladı. Mevcut araştırma, bu kez de yeni  babalar üzerinde yürütüldü ve ortaya şaşırtıcı sonuçlar çıktı. Bilimsel dergi Cerebral Cortex'te yayımlanan araştırma, yeni babaların kortikal hacminin yüzde ikisini doğumu takiben kaybettiğini gösterdi.

Uzmanların şoke eden son araştırması: Yeni baba olan erkeklerin beyni küçülüyor!

Ancak düşünüldüğü gibi kortikal hacimdeki kayıp kötü bir durum değil. Uzmanlar, beynin böylelikle çocukla bağlantı kurma sürecini daha güçlü ve daha verimli kılmak için özelleştiğini düşünüyor. Kortikal daralmalar ebeveynin çocukla kurduğu bağı güçlendiriyor.

EBEVEYNLİK İLİŞKİLERİ HALEN KEŞFEDİLMEMİŞ BİR KONU

ABD’de ve İspanya’da yaşayan erkekler üzerinde yapılan araştırmalarda 40 deneğin beyni manyetik rezonans görüntüleme (MR) tekniğiyle tarandı.Baba adaylarının beyinleri, eşlerinin hamile kalmalarından önce ve  doğumdan birkaç ay sonra incelendi.Sonuç olarak araştırma makalesinde, şu ifadelere yer verildi: "Babalık ilişkisindeki yapısal değişikliklerin, ebeveynlik ve çocuk ilişkisine nasıl dönüştüğü büyük ölçüde halen keşfedilmemiş bir konudur"

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...