Tgrt Haber
02 Eylül 2021 10:34

5 soruda PCR testi! Yeni dönem nasıl olacak!

Covid 19 vakarında artış ve yüz yüze eğitimin açılacak olması nedeniyle bazı alanlarda aşı olmayanlara PCR testi zorunluluğu getirildi. Uygulama 6 eylülde başlayacak. Toplumsal bağışıklığın sağlanamaması ve vakaların daha da artması durumunda PCR testinin zorunlu tutulduğu alanlar genişletilecek. İşte yeni dönemde 5 soruda PCR testi!

5 soruda PCR testi! Yeni dönem nasıl olacak!
PCR testi,Covid 19

PCR TESTİ NEDİR, NASIL YAPILIR?

PCR testi, alınan örneklerde virüsün genetik materyalinin bulunup bulunmadığını tespit eder. Söz konusu genetik materyal virüsün RNA parçalardır. Virüsün doğrudan varlığını saptamaya yönelik bir testtir. 
Hastanın burnundan ve boğazından özel çubuklarla sürüntü yöntemi ile örnek alınır. Örnekler PCR yöntemiyle incelenir ve sonuç raporu oluşturulur. Antikor testi kişinin daha önce enfeksiyonu geçirip geçirmediğini ve virüse karşı bağışıklık kazanıp kazanılmadığını tanımlamaya yöneliktir.

5 soruda PCR testi! Yeni dönem nasıl olacak!

PCR TESTİ NERELERDE ZORUNLU? 

 PCR testi zorunluluğu haftada 2 kez olacak şekilde şu alanlarda uygulanacak:
Yüz yüze eğitim verecek öğretmen ve personel
Üniversite öğrencileri ve çalışanları
Uçak seyahatleri
Şehirler arası otobüs yolculuğu
Konser, tiyatro, sinema gibi toplu faaliyetler


Ancak virüsün yayılmasının artması durumunda PCR testi zorunluluğu genişletilecek. AVM’ler, üniversite kantinleri, yemekhaneler, kütüphanelerde de PCR testi zorunlu olacak. 

5 soruda PCR testi! Yeni dönem nasıl olacak!

PCR TESTİ ÜCRETLİ Mİ OLACAK?

Devlet hastanelerinde ücretsiz olarak PCR testi yaptırabiliyor. 
Ancak aşılamada oranlar istenilen düzeye ulaşmadığı takdirde zorunlu PCR testinden ücret alınabilecek.

HANGİ YAŞ ARALIĞINA PCR TESTİ UYGULANACAK? 

Aşı süreci tamamlanmayan veya hastalığı geçirmemiş kişilerden, belirli alanlara girişte (okul, sinema, tiyatro, konser vb.) ya da şehirlerarası toplu taşıma araçlarını (uçak, tren, otobüs vb.) kullanma sırasında istenilecek PCR negatif test sonucu 18 yaş ve üzeri vatandaşlar için uygulanacak.

VELİLER İÇİN PCR TESTİ ZORUNLU MU?

Okullarda aşı olmamış öğretmenler ve personelin PCR testi yaptırması zorunlu olsa da şimdilik velilerle ilgili bu yönde bir kara bulunmuyor.

5 soruda PCR testi! Yeni dönem nasıl olacak!

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...