Tgrt Haber
06 May 2021 14:26

Yerli aşı için gönüllü çağrısı

Türkiye'nin yerli aşı adaylarından VLP için Faz 2 aşamasına katılacak gönüllü aranıyor. Gönüllülerde aranan kriterler belli oldu. Gönüllülerin daha önce koronavirüse yakalanmamış olması ve 18 yaşından büyük olması gerekiyor. aşı gönüllülüğünün detaylarını haberimizde bulabilirsiniz.

Yerli aşı için gönüllü çağrısı
yerli aşı,,koronavirüs,,covid 19,,kovid 19,,sağlık,

Geliştirilmekte olan yerli Covid-19 aşısının etkinlik ve güvenliğinin araştırılacağı Faz 2 çalışmaları için gönüllüler aranıyor. Faz 1 çalışmaları tamamlanmak üzere olan ve bu ayın sonunda Faz 2 çalışmalarına geçilmesi beklenen yerli Virüs Benzeri Parçacık (VLP) aşısı için gönüllü olmak isteyenlerin kriterleri belli oldu.  Buna göre yerli aşı gönüllülerinin 18-45 yaş aralığında olması, bilinen herhangi bir hastalığı bulunmaması gerekiyor.

TÜBİTAK COVID-19 Türkiye Platformu çatısı altında çalışmaları sürdürülen VLP temelli aşının Faz 1 çalışmalarına Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank katılarak gönüllü olmuştu. Yerli Covid aşısının birinci Faz çalışmalarında sona gelindiğini açıklayan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal "Bu hafta sonunda biz de 2. dozlarımızı olacağız ve Faz 1 çalışması tamamlanmış olacak. Her bir çalışma doğru gittiğinde bu ayın sonunda Faz 2 çalışmasına geçmiş olacağız. Aşının etkili doz sınırları, klinik etkinliği, biyolojik aktivitesi, fayda ve güvenilirliğinin araştırıldığı Faz 2 döneminin de 1,5 - 2 ay sürmesini planlıyoruz. Sonrasında da ağustos ayında Faz 3 çalışmasına başlayabilmeyi, doğru da faz 3 çalışmasını başarıyla tamamlayıp tüm kullanıma, hem ülkemizdeki hem de dünyadaki insanlığın kullanımına açmayı planlıyoruz” dedi.

YAN ETKİ GÖRÜLMEDİ
TÜBİTAK Başkanı Mandal, aşının Faz 1 çalışmalarında yan etkisinin olmadığını bildirerek, vatandaşları yerli Covid 19 aşısı için gönüllü olmaya çağırdı.

Dünya Sağlık Örgütünün Covid-19 aşı listesine giren VLP aşısı virüsü taklit etme özelliğine sahip. VLP aşısı bugüne kadar koronavirüse karşı geliştirilen inaktif ve mRNA aşılarından farklı yeni bir sınıfta yer alıyor.  Dünyada VLP aşısına benzer 4 aşı çalışması var ancak bunlardan hiçbiri henüz kitlesel kullanıma geçmiş durumda değil. Genetik materyali olmayan boş virüs kabuklarının hastalığa sebep olan virüsün yapısını taklit ederek yerleştiği canlıda antikor üretimini sağlaması prensibi ile hazırlanan aşı. 

GÖNÜLLÜ OLMAK İÇİN GEREKEN KRİTERLER
Gönüllülerin yaş aralığının 18-45 arasında olmalı, Covid-19 aşısı yapılmamış olması gerekiyor ve kronik ve metabolik hastalığı olmaması gerekiyor.
Kadın gönüllülerin hamile olmaması gerekiyor.
Aşırı obez olmamak ta krterler arasında.
Hepatit ve HIV testlerinin negatif olması gerekiyor.
Covid-19 geçirmemiş olmak yani PCR ve Antikor testlerinin negatif olması gerekiyor.

GÖNÜLLÜLÜK SÜRECİ NASIL İŞLEYECEK?
Faz 1 klinik çalışmaları Ankara Onkoloji Hastanesi Faz 1 Klinik Araştırma Merkezinde gerçekleştirilen VLP aşısının Faz 2 çalışmaları Türkiye çapındaki yaklaşık 15’den fazla merkezde “çok merkezli” olarak yürütülecek. Çalışmanın yürütüldüğü merkezlere başvuran gönüllülerin önce kan testleri ve genel sağlık muayeneleri yapılacak. Aşının ilk dozunu yaptıran gönüllüler çalışma protokolünde belirtilecek olan belirli aralıklarla çalışmaların yapıldığı merkeze giderek sağlık kontrolünden geçecekler. Faz 1 çalışmasına katılan gönüllüler ikinci dozu yaptırdıktan sonra 6 ay boyunca sağlık açısından izleniyorlar. Gönüllüler Faz 2 çalışmasında en az 6 ay boyunca etkiler açısından takip edilecek. 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...