Tgrt Haber
23 Haziran 2021 14:03

Yerli aşı Turkovac ne zaman kullanılacak? Bilim Kurulu üyesi açıkladı

İnaktif yerli aşı Turkovac'ın Faz 3 aşamasının en az 3 ay süreceğini belirten Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, yerli aşının pandeminin kontrolüyle ilgili aşılamaya yetişmeyeceğini ama üçüncü doz denilen hatırlatma dozuna yetişeceğini söyledi.

Yerli aşı Turkovac ne zaman kullanılacak? Bilim Kurulu üyesi açıkladı
koronavirüs,yerli aşı,türk aşısı,sağlık,turcovac,erciyes üniversitesi

TGRT HABER

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, TGRT Haber'e yerli aşı Turkovac ile ilgili açıklamalarda bulundu. Faz 3 aşamasına geçildiğine göre bugüne kadarki sürecin başarılı olduğunu belirten Özlü, “Faz 3 daha çok sayıda gönüllü üzerinde yapılacak olan uzun süreli bir çalışma olacak. Bu aşama aşının etkinliği ve güvenliği açısından önemli” dedi.

TURKOVAC KULLANIMI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Yerli aşı Turkovac’ın inaktif aşı olduğunu belirten Özlü, Faz 3 aşamasının başarıyla tamamlandığında aşının uygulamaya geçileceğini söyledi. Yerli aşının ne zaman kullanıma sunulacağıyla ilgili de konuşan Özlü, Faz 3 aşamasının en az 3 ay veya daha fazla süreceğini belirterek, “Pandeminin kontrolüyle ilgili aşılamaya yetişmez ama üçüncü doz denilen hatırlatma dozlarına yetişeceğini umut ediyorum” dedi.

Yerli aşı Turkovac ne zaman kullanılacak? Bilim Kurulu üyesi açıkladı

Aşının ne kadar antikor oluşturduğu, güvenlik açısından testlerin yapıldığı, yan etkilerinin incelendiği ve dozla ilgili çalışmaların Faz 1- ve Faz 2 aşamasında tamamlandığını belirten Özlü, Faz- 3 aşamasında ise aşının enfeksiyonu önleyip önlemediğini, ne oranda önlediğinin görüleceğini ve yan etkileri açısından daha iyi sonuçların alınacağını söyledi. Faz-3 aşamasının çok önemli olduğunu vurgulayan Özlü, aşının hastalığa karşı koruyuculuğunun bu aşamada ortaya çıkmış olacağını söyledi.

HATIRLATMA DOZU NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Henüz hatırlatma dozunun uygulamaya başlanmadığını ancak tartışıldığını belirten Özlü, üçüncü doz uygulamasıyla ilgili şunları söyledi:

“Virüsle karşılaşma riski yüksek olan sağlık çalışanları ya da bağışıklık sistemi iyi cevap veremeyen bireyler için üçüncü doz hatırlatma gündeme gelebilir. Ama herkes için üçüncü doz aşılamanın gerekeceğini düşünmüyorum. Çünkü aşıların koruyuculuğunun antikorlar azalsa bile devam ettiğini biliyoruz. Bu yüzden herkese olmasa da sağlık çalışanları ve bağışıklığı baskılanmış kişilere üçüncü doz yani hatırlatma dozu gerekebilir”

Yeterince zaman geçtikten sonra üçüncü dozun herkes için gerekebileceğini belirten Özlü, “Üçüncü dozun daha önce aşılandığınız iki doz aşıyla da olabilir ya da isterseniz farklı bir aşı da tercih edebilirsiniz. Aynı aşıyla olmak zorunda değil” açıklamalarında bulundu.

DELTA VARYANTI TEHLİKESİ

Delta varyantı tehlikesine ilişkin de açıklamalarda bulunan Özlü, varyantın şu anda gözetim altında olduğunu ve izlendiğini belirtti. Özlü, gelen ön bilgilere göre varyantın hızlı bulaştığını ve kısa zamanda pek çok ülkede görülmeye başlandığı ve yoğunluğunun giderek arttığını söyledi. İngiltere’de dolaşan virüslerin tamamına yakınının Delta virüs haline geldiğini belirten Özlü, Amerika ve diğer ülkelerde de yapılan çalışmaların son 1 ay içerisinde Delta virüsünün artığını gösterdiğini söyledi.

Delta varyantının hastalığın seyrinde değişikliğe neden olup olmadığı, hastalığın yayılması, ağır hastalık veya ölüm konusunda etki edip etmediği konusunda kesin verilerin olmadığını belirten Özlü, “Daha hızlı bulaştığına dair bazı gözlemler var. Bu bakımdan dikkatli olmak gerekiyor. Delta varyantının sevinci tarafı şu: genelde kullandığımız aşılara duyarlı. Her ne kadar Wuhan virüsü kadar olmasa da iki doz aşı yaptırdığınız da Delta varyantına karşı da korunmuş oluyorsunuz. Bu yüzden iki doz aşımızı tamamlamamız lazım” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 22 Haziran Salı günü Erciyes Üniversitesinin koronavirüse karşı geliştirmekte olduğu inaktif yerli aşının adının Turkovac olduğunu açıklamıştı. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...