Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
07 Eylül 2021 11:28

Yerli aşı Turkovac'ın yan etkisi var mı?

Koronavirüse karşı yerli aşı Turkovac’ın geliştirme çalışmaları sürerken Kayseri Şehir Hastanesi’nde aşının uygulandığı 36 gönüllüde herhangi bir yan etki görülmedi.

Yerli aşı Turkovac'ın yan etkisi var mı?
yerli aşı,turkovac,koronavirüs,kovid 19,aşı,gönüllü,sağlık

Türkiye’de koronavirüsle mücadelede aşılama devam ederken bir yandan da yerli aşının geliştirme çalışmaları sürüyor. Faz-3 çalışmaları devam eden yerli aşı Turkovac’ın devam ettiği merkezlerden Kayseri Şehir Hastanesi’nde gönüllülerin aşılanması devam ediyor. Hastaneye 650 kişi yerli aşı için gönüllülük başvurusunda bulunurken bunlardan 36 tanesine aşı yapıldı. Aşı uygulanan gönüllülerde herhangi bir yan etki görülmedi.

Aşı geliştirme sürecinin güzel bir şekilde devam ettiğini belirten Kayseri Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Ayşin Kılınç Toker, Turkovac aşılamasına faz-3 çalışması şeklinde devam ettiklerini belirtti.

YERLİ AŞI GÖNÜLLÜSÜ NASIL OLUNUR?

Yerli aşı Turkovac için gönüllülük başvurusunun nasıl yapılacağıyla ilgili de konuşan

E-nabız üzerinden aşı randevusu alır gibi başvuru yapılabildiğini belirten Kılınç, başvurulara tek tek dönüş yaptıklarını, kişilerin bu süreçte Kovid geçirip geçirmediği ya da başka bir aşıyla normal aşı takviminde aşılanıp aşılanmadığının sorgulandığını söyledi.

Bu işlemlerin ardından ise gönüllülere herhangi bir kronik hastalığı olup olmadığının sorgulandığını belirten Kılınç, “Aşı için bir engeli olup olmadığı planlanıp, randevu vererek hastanemize çağırıyoruz. Şuana kadar 36 gönüllümüzü TURKOVAC aşısı ile aşıladık ve herhangi bir yan etki görmedik. Süreç gayet güzel bir şekilde devam etti ve gönüllülerimiz gelmeye devam ediyor” diye konuştu.

Yerli aşı Turkovac'ın yan etkisi var mı?

YERLİ AŞI ÜLKE EKONOMİSİNE KATKI SAĞLAYACAK

Pandeminin uzun süredir devam ettiğini ve süreceğini söyleyen Ayşin Kılınç Toker, “Bu nedenle aşılar devam eden ve tekrarlayan dozlarda gerekecek.” dedi. Yabancı ülkelerden temin edilen aşıların ülke ekonomileri için önemli bir sıkıntı olduğunu belirten Toker, yerli aşının aktif hale getirilerek güven içerisinde kullanılır hale getirilmesinin ülke ekonomisine katkı sağlayacağını söyledi.

YERLİ AŞI İÇİN GÖNÜLLÜLÜK ÇAĞRISI

Toker ayrıca, yerli aşının faz-3 ve faz-4 aşamalarının tamamlanabilmesi ve dünya çapında geçerlilik sağlayabilmesi için vatandaşları aşı gönüllüsü olmaya davet etti.

Yerli aşı Turkovac’ın gelmesini beklediğini söyleyen 45 yaşındaki aşı gönüllüsü Erhan Çetin, “Şimdiye kadar hastalanmamış herkesi TURKOVAC aşısı için gönüllü olmaya davet ediyorum” diye konuştu.

BAKAN KOCA TURKOVAC İÇİN TARİH VERDİ

Öte yandan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yerli aşı çalışmaları hakkında bilgi verdi. Bakan Koca, Turkovac'ın seri üretimine en geç 1,5-2 ay içerisinde geçmeyi hedeflediklerini söyledi. 

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...