Tgrt Haber
10 Ağustos 2022 11:29 - Güncelleme : 10 Ağustos 2022 11:45

Yine Çin’de patlak verdi!  Yeni virüs paniği: Langya!

Koronavirüs salgınının kaynağı Çin’de yeni bir virüs patlak verdi. Yeni tanımlanan virüs, ülkede tedirginliğe neden olurken bilim insanları da harekete geçti. 

Ağır vakalarda ölüm oranı hayli yüksek.
Langya,Virüs,Koronavirüs,Çin,Langya belirtileri,Langya nedir
Ağır vakalarda ölüm oranı hayli yüksek.

Dünyayı üç yıldır Koronavirüs’ün pençesinde yaşarken Çin’de yeni bir virüs paniği meydana geldi. Bir süredir ‘sıfır Covid-19’ politikası uygulayan Çin, son zamanlarda sıklıkla karantina uyguluyor.  Çin’de yeni tanımlanan Langya adlı virüs doktorları ve bilim insanlarını harekete geçirdi.  Ülkenin doğusundaki Henan ve Shandong eyaletlerinde 35 kişide 'Langya' henipavirüsü (veya LayV) tespit edildi. Uzmanlar, virüsün sivri fareler de dahil olmak üzere hayvanlardan bulaştığına inanıyor. 

KÜÇÜK KEMİRGENLERDEN BULAŞIYOR

Sivri fareler köstebek ve kirpilerle aynı aileden olan küçük, kemirgen memeliler. En son yayınlanan bir çalışma, virüsün insanlarda ilk kez 2019 yılında tespit edildiğini ve en son vakaların bu yıl olduğunu ortaya koydu. Virüsü araştıran Çinli uzmanlar, insan vakalarının 'ara sıra' olduğuna inanıyor. Hala kişinden kişiye yayılıp yayılmadığı ne değil. 

Pekin Mikrobiyoloji ve Epidemiyoloji Enstitüsü liderliğindeki araştırmacılar, New England Journal of Medicine'de bir çalışmada LayV olarak da bilinen virüs hakkındaki bulguları yayınladı.

Çinli doktorlar ilk vakayı Ocak 2019'dan önce Shandong'da tespit etti, ertesi yıl Henanve Shandong'da 14 kişide görüldü.  Çin’de bulunan yeni vakaların hiçbiri ölümle sonuçlanmazken daha çok girip gibi hafif semptomlarla atlatıldı. 

ÖLÜM ORANI YÜKSEK

Ancak virüsün neden olduğu ağır vakalarda ölüm oranı hayli yüksek.  Langya, ağır vakaların yüzde 75'ini öldürdüğü bilinen bir virüs ailesine ait olarak biliniyor.  Koronavirüs üzerine yapılan çalışmalar bu virüsün ilgili çalışmaları hayli sekteye uğrattı.

LANGYA'NIN BELİRTİLERİ 

Ancak araştırmacılar, insanların virüsten ne kadar kötü etkilendiğini görmek için hastalardaki semptomları izledi. Langya hastalarının maruz kaldığı en yaygın semptom ateşti ve enfekte olan herkesin ateşi vardı. Bunu yorgunluk (yüzde 54), öksürük (yüzde 50), iştahsızlık (yüzde 50), kas ağrıları (yüzde 46) ve mide bulantısı (yüzde 38) izledi. Yaklaşık yüzde 35'i karaciğer sorunları yaşarken, yüzde 8'i böbrek fonksiyonlarında bir düşüş gördü.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...