Tgrt Haber
27 Aralık 2021 13:18

Yerli aşı Turkovac'ta önemli gelişme: Yurt dışından talep var

Yurt dışından acil kullanım onayı alan yerli aşı Turkovac için talep geldi. Türkiye Sağlık Enstitüleri (TÜSEB) Başkanı Prof. Dr. Erhan Akdoğan, talepler için gerekli planlamaların yapıldığını söyledi.

Yerli aşı Turkovac'ta önemli gelişme: Yurt dışından talep var
sağlık,,covid 19,,yerli aşı,,turkovac,

Türkiye Sağlık Enstitüleri (TÜSEB) Başkanı Prof. Dr. Erhan Akdoğan, acil kullanım onayı aldıktan sonra seri üretimine başlanan yerli aşı Turkovac’a ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Şanlıurfa'daki tesiste TÜSEB'in Sağlık Bakanlığı bünyesinde 7 yıldır faaliyet gösterdiğini ifade eden Prof. Dr. Erhan Akdoğan, TÜSEB olarak son dönemde özellikle yerli aşıya odaklandıklarını anlattı. Aşıya her süreçte verdikleri destekleri sürdürdüklerini dile getiren Akdoğan, Turkovac’ın üretiminde Türkiye'nin her alanda ciddi bir iş ve güç birliği yaptığını ifade etti.

Aşının geliştirilme sürecine ilişkin de açıklamalarda bulunan Akdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: Aşının geliştirilmesi başka bir süreçti, faz çalışmalarıyla beraber ölçek büyütmek ya da seri üretim başka bir süreç. Ölçek büyütme gün gün iyileşen bir süreç ve biz önümüzdeki dönemde çok daha verimli (doz sayısı anlamında) bir biçimde aşımızın üretileceğini ve daha yüksek kapasitelere ulaşacağımızı öngörüyoruz. Biz şu anda bu sene içerisinde 150 bine yakın dozu Halk Sağlığı Genel Müdürlüğümüze teslim ettik.

Yerli aşı Turkovac'ta önemli gelişme: Yurt dışından talep varTürkiye Sağlık Enstitüleri (TÜSEB) Başkanı Prof. Dr. Erhan Akdoğan

“YERLİ AŞIYA TALEP VAR”

Türkiye’de vatandaşların aşı seçebilme özgürlüğü olduğunu hatırlatan Akdoğan, Türkiye’de aşı probleminin bulunmadığını, yerli aşı Turkovac’ın sürece katkı sağlayacağını belirtti. Yurtdışından Turkovac aşısıyla ilgili çeşitli taleplerin ulaştığını belirten Akdoğan, talepleri karşılamak adına gerekli hazırlık ve planlamaların yapıldığını söyledi. Türkiye’nin Covid-19’a karşı aşı üreten 9 ülkeden birisi olduğunu aktaran Akdoğan, “TÜSEB olarak önümüzdeki dönemde geliştirdiğimiz bu modeli daha da yaygınlaştırarak diğer aşılarımız için de benzer çalışmaları yapacağız. Sayın Cumhurbaşkanımızın halkımıza duyurduğu gibi aşı ve biyoteknolojik ürünlerin üretimine ilişkin bir tesisin de Ankara'da yapımına başlanılıyor ve önümüzdeki yıl tamamlanması planlanıyor. Dolayısıyla bu süreçlere TÜSEB olarak bilimsel ve teknolojik anlamda katkımızı sonuna kadar vereceğiz, böylelikle TURKOVAC gibi benzeri aşılarda da çalışmalar yapılmış olacak." diye konuştu.

“AŞI CİDDİ BİR MİLLİ GÜVENLİK SORUNU”

Salgının bilim ve sağlık teknolojisinin önemini bir kez daha ortaya çıkardığını belirten Prof. Dr. Akdoğan, aşının bir yerde de ciddi milli güvenlik sorunu olduğuna dikkati çekti. Covid-19 sürecinin biyoteknolojinin geliştirilmesi açısından başka bir farkındalığı ortaya çıkardığının altını çizen Akdoğan şunları dile getirdi: Ülkemizde de sağlık, bilim ve teknolojilerinin geliştirilmesi noktasında uzunca bir süreden beri ciddi bir devlet iradesiyle Ar-Ge çalışmaları yapılıyordu ama tüm dünyada olduğu gibi bizim ülkemizde de farklı bir ivme ile bu çalışmaların hızlandığını söyleyebiliriz. Bilindiği gibi salgın sürecinde bir ülkeden kalkan içi maske dolu bir uçak, hedefine inemedi ve başka bir ülkeye indirildi, demek ki bu bir güvenlik sorunudur. Bir milli güvenlik sorunu olarak da ilaç, aşı, tanı kiti, yani medikal teknolojiler açısından da kendi kendine yetebilme çok önemli bir parametre olarak karşımıza çıkıyor. Bu noktada milli ve yerli ürünlerin geliştirilmesi son derece önem taşıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...