Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
31 Temmuz 2021 17:34 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 12:29

Valilikler yangınları önlemek için yasak kararları aldı: İşte o iller

Türkiye genelinde çıkan yangınları önlemek amacıyla valilikler yasak kararları aldı. İstanbul başta olmak üzere pek çok ilde ormanlık alanlara giriş-çıkışlar yasakladı.

Valilikler yangınları önlemek için yasak kararları aldı: İşte o iller
Yangın,yasak,yangın yasakları

Türkiye’nin 20’yi aşkın ilinde meydana gelen yangınlar maddi zarar neden olurken doğayı da yok etti. Yangınların çıkış nedenleri kişisel ihmaller, piknik, mangal veya terör eylemi olabileceği değerlendiriliyor.  Bu yüzden Türkiye genelinde pek çok valilik yeni yangınların önüne geçmek için çeşitli yasak kararları aldı. İşte o iller ve alınan kararlar…

ZONGULDAK

Zonguldak Valiliği, il genelinde olası orman yangınlarının önlenmesine yönelik kararlar aldı. Yapılan açıklamada resmi izinli piknik mesire yerleri, tabiat parkları gibi alanlar ile yetkili kişiler, orman köylerinde yaşayanlar ve ormancılık faaliyetlerinde çalışanlar dışında orman alanlarına giriş-çıkışları 1 Eylül'e kadar yasakladı. Ayrıca ormanlara 4 kilometre mesafede yer alan ve orman köyü olan köylerin sınırları içinde çoban ateşi, piknik ateşi gibi ateşlere, bahçe ve anız temizliği maksatlı ateş yakılmasına, ayrıca düğün, eğlence amaçlı yapılan kutlamalarda, havai fişek, dilek balonu benzeri yanıcı maddelerin kullanımına müsaade edilmeyeceği kaydedildi. Giriş-çıkış yasağına uyulmaması durumunda adli ve idari işlem yapılacağı belirtildi.

AYDIN

Aydın Valiliğince, olası orman yangınlarıyla mücadele kapsamında orman bölgelerine girişler yasaklandı. yapılan açıklamada, kent sınırları içerisinde bulunan ormanlık alanlara giriş ve çıkışların yasaklandığı bildirildi. "Ormanlık alanlara 1 kilometre mesafeye kadar (Özel mülkiyete konu arazilerde dahil) mangal, semaver, ateş vb. yakılması ile avcı ve çobanların ateş yakması yasaklandı. Başta ormanlık alanların civarındaki yerler olmak üzere, anız veya bitki örtüsü (tarla, bağ, bahçe ve zeytinlik artığı ot vb.) yakılması yasaklandı. Ayrıca kaymakamlıklarca mahallelerde yangınına neden olabilecek havai fişek, dilek balonu vb. her türlü yanıcı maddenin kullanımı yasaklandığı açıklandı.

KARABÜK

Karabük'te ormanlık alanlara girişlerin 1 Eylül'e kadar yasaklandığı bildirildi. Karabük Valiliği, zinli alanlar ve yetkili kişiler dışında ormanlık alanlara giriş ve çıkışların bugünden itibaren bir ay yasaklandığı belirtildi. Ormanlara 4 kilometre mesafede yer alan ve orman köyü olan köylerin sınırları içinde çoban ve piknik ateşi gibi ateşlere, bahçe ve anız temizliği maksatlı ateş yakılmasına, ayrıca düğün, eğlence amaçlı kutlamalarda havai fişek, dilek balonu ve benzeri yanıcı maddelerin tamamı yasaklandı.

MERSİN

Mersin Valiliği, ormanlık alanlara girişi 31 Ağustos'a kadar yasakladı. Açıklamaya göre, 31 Ağustos'a kadar il sınırları içerisinde tüm ormanlık sahalara yetkililerden başkası giremeyecek. Ormanlar çevresinde ve içinden geçen yollarda orman kenarında mola verilemeyecek, piknik yapılamayacak, mangal, semaver ve ateş yakılamayacak. Orman içi, bitişiği ve ormanla ilişiği olmayan tüm mahalleler de dahil olmak üzere anız, bağ-bahçe, zeytinlik ve tarla temizliğinden meydana gelen dallar ve her türlü bitki örtüsü yakılamayacak.

ANTALYA

Antalya'da ormanlara girişlerin 31 Ağustos'a kadar yasaklandığı bildirildi. Valilikten yapılan açıklamada bölgede mevsimsel sıcaklık değerlerinin artacağı ve bu durumun orman yangınlarına neden olmaması için tedbir kararları alındığı belirtildi. Antalya sınırları içindeki tüm ormanlık sahalara, 30 Temmuz-31 Ağustos döneminde yetkililer haricindeki vatandaşların giremeyeceği aktarıldı. Ormanlar çevresinde ve içinden geçen yollarda, orman kenarında mola vermek, piknik yapmak, mangal, semaver ve ateş yakmanın yasak olduğu kaydedildi. Mahalleler başta olmak üzere orman içi, orman bitişiği ve ormanla ilişiği olmayan anız, bağ, bahçe, zeytinlik ve tarla temizliğinden meydana gelen dalların ve her türlü bitki örtüsünün yakılması yasaklandı.

YOZGAT

Yozgat Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi ekipleri, Türkiye'nin ilk milli parkı Çamlık Milli Parkı'nda piknik yapan vatandaşlara, orman yangınlarına karşı dikkatli olmaları konusunda uyarılarda bulundu. Çamlık Milli Parkı'nda piknik yapan, mangal ve semaver ateşi yakan vatandaşları uyaran polisler, belediyenin yerleştirmiş olduğu mangal aparatları dışında ateş yakılmamasını ve ateşlerin mutlaka suyla söndürülmesini istedi.

KIRKLARELİ

 Kırklareli'nde 31 Ağustos'a kadar ormanlık alanlara girişin yasaklandığı bildirildi. Valilikten yapılan yazılı açıklamaya göre, Kırklareli sınırları içindeki tüm ormanlık sahalara 30 Temmuz-31 Ağustos tarihleri arasında yetkililer haricindeki vatandaşlar giremeyecek. Köyler, mahalleler başta olmak üzere orman içi, orman bitişiği ve ormanla ilişiği olmayan anız, bağ, bahçe, zeytinlik ve tarlaların yakılması yasaklandı. Orman alanı civarındaki tesisler ile sanayi kuruluşları, orman alanlarını etkileyebilecek her türlü faaliyet nedeniyle oluşabilecek yangın riskine karşı, önleyici bütün tedbirleri eksiksiz alacaklardır. Enerji Nakil Hatlarının yapım ve bakımı ile ilgili kuruluşlar hatların özellikle ormanlık alanlardan geçen bölmelerinde gerekli bakımları gerçekleştirecek, yangın riskine karşı her türlü tedbiri alarak, gerektiğinde enerji kesintisi uygulayacaklardır.

SAKARYA

 Sakarya Valiliği, il genelinde olası orman yangınlarının önlenmesine yönelik kararlar alındığını bildirdi. Açıklamada izin verilen mesire alanları dışında ateş ve mangal yakılması, ormanlık alanlara piknik yapmak amacıyla girilmesi ve havai fişek atılması yasaklandı.

İSTANBUL

İstanbul Valiliği, 30 Temmuz-31 Ağustos tarihleri arasında ormanlara girmenin yasaklandığını bildirdi. Yapılan açıklamada İstanbul İl sınırları içerisinde tüm ormanlık sahalara yetkililerden başkasının girmesi yasaklandı. Bu ormanlar çevresinde ve içinden geçen yollarda orman kenarında mola vermek ve piknik yapmak, mangal, semaver ve ateş yakmak yasaklandı. Köyler/mahallelerde anız, bağ-bahçe, zeytinlik ve tarla temizliğinden meydana gelen dalların ve her türlü bitki örtüsünün yakılması yasaklandı.

NİĞDE

Niğde Valiliğince turizm bölgeleri ve izinli hayvan otlatılan alanlar hariç, orman bölgelerine girişler 15 Eylül'e kadar yasaklandı. Açıklamaya göre, izin almak koşuluyla orman alanlarında hayvan otlatanlar, ilgili kurumların izni dahilinde faaliyette bulunanlar, orman içi ve bitişiğinde tarımsal faaliyette bulunlar hariç merkez Dündarlı beldesi, Ulukışla ilçesi Horoz, Çiftehan, Alihoca, Maden (Karagöl turizm bölgesi hariç), Kılan, Darboğaz, Yeniyıldız ve Emirler köyleri ile Çamardı ilçesi Elekgölü (Aladağlar Milli Parkı Bölgesi hariç) ve Yelatan köyleri sınırlarında bulunan ormanlık alanlara girişlerin yarından itibaren 15 Eylül'e kadar yasaklanması kararlaştırıldı.

DİLEK YARIMADASI

Aydın Valisi Hüseyin Aksoy, orman yangınlarıyla mücadele kapsamında, Kuşadası ilçesindeki Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı'na giriş çıkışların yasakladığını bildirdi. Kuşadası, Söke ve Didim ilçelerine kadar uzanan 27 bin 598 hektarlık söz konusu milli park, vatandaşların çokça ziyaret ettiği yerlerin başında geliyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...