Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
21 Mart 2014 17:40 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 11:08

Erken emeklilikte yaşa takılanlar ne olacak? İşte Erken emeklilik detayları

Emeklilikte yaşa takılanlar ne olacak? Erken emeklilik çıkıyor mu? Son duruma haberimizden ulaşabilirsiniz. Erken emeklilik yasasıyla ilgili yaşanan tüm gelişmeleri yakından öğrenmek istiyorsanız kesinlikle haberimizin detayına bakmalısınız. İşte erken emeklilikte EYT son durum.

Erken emeklilikte yaşa takılanlar ne olacak? İşte Erken emeklilik detayları
eyt, eyt haberleri, eyt haberleri son durum, eyt son dakika, erken emeklilik, erken emeklilik yasası, eyt yasası, emeklilikte yaşa takılanlar son durum,

Emeklilikteyaşa takılanlar ne olacak? Erkenemeklilik çıkıyor mu? Son duruma haberimizden ulaşabilirsiniz. Erken emeklilikyasasıyla ilgili yaşanan tüm gelişmeleri yakından öğrenmek istiyorsanız kesinlikle haberimizin detayına bakmalısınız. İşte erkenemeklilikte son durum.
Tüm bu gelişmeler beklenirken erken emeklilik bekleyenler için ve emekli olan bazı vatandaşlarımızı üzecek haber geldi. Mart ayında kira gelirleri beyan edilecek. Maliye Bakanlığı, emekli ikramiyesi almış olanların kira beyannamesinde istisnayı kabul etmeyecek. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın hazırladığı tebliğ taslağıyla birden fazla geliri olanların hangilerinde kira istisnasının kabul edilmeyeceğine açıklık getirildi. Tebliğ taslağında kamudan emekli olan bir kişi örneği verilerek, emekli olması halinde aldığı emekli ikramiyesinin de toplam kazanca dahil edileceği belirtilerek, kira istisnasından yararlanamayacağı kaydedildi. Vergi Uzmanı Şükrü Kızılot, yasanın zorlandığını belirterek, bu durumdaki kişilerin tebliğ Resmi Gazete ’de çıktıktan sonra 60 gün içinde Danıştay’a iptal davası açabileceklerini söyledi. Geçen yıl elde edilen kira gelirlerinin beyan dönemi 1 Mart tarihinde başlayacak. Maliye 1 milyon 170 bin evsahibinin beyannamesini önceden doldurmaya hazırlanıyor. İnternet ortamında Maliye tarafından doldurulacak olan beyannameler kira gelirlerinin otomatik olarak beyan edilmesini hedefliyor. Bu arada 2012 yılında çıkarılan bir yasal düzenleme ile de birden fazla gelir elde edenlerin kira istisnasından yararlanmasının önü kapatılıyor.
Kira gelirlerinde belli bir sınırın altında kalan kiralar için beyanda bulunulmasına ve vergi verilmesine gerek yok. Kiralarda beyan için sınır 2013 için 3200 lira. Evsahibi eğer 5 bin lira kira geliri elde etmişse önce 3200 liralık sınır düşülüyor, ardından kalan kazanç için vergi ödeniyor. Yasa 2012 haziran ayında çıktı ama 2013 gelirleri için uygulanacak. 2013 gelirleri için bu sınır 94 bin lira. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın hazırladığı 286 numaralı genel vergisi tebliğ taslağında uygulamaya açıklık getirmek için örnekler verildi. Tebliğ taslağında emekli olanların aldığı emekli ikramiyesi de 94 bin liralık sınıra dahil edildi.
Nasıl uygulanacak?
Taslakta yer alan örnekte, kamu kurumundan aylık 4.490 lira maaş alan Bay H’nin 1 Temmuz 2013’te emekli olduğu 60.140 lira emekli ikramiyesi aldığı ve 2700 lira da emekli maaşı bağlandığı belirtildi. Bay H ayrıca 7500 lira da kira geliri elde etti. Emekli Bay H’nın elde ettiği kira gelirine istisna uygulanıp uygulanmayacağı; 2013 yılında elde ettiği kazançlara göre belirlenecek. Gelir İdaresi Bay H’nin gelirini (6 x 4.490 + 60.140 + 6 x 2.700 + 7.500 = 110.780 TL) hesapladı. Yani Bay H’nin elde ettiği gelirlere emekli ikramiyesi de dahil edildi ve 94 bin liranın üstünde gelir elde ettiği için 7.500 liralık kira gelirine istisna uygulanamayacağı vurgulandı. Çalışma Bakanlığı bürokratlarının hazırladığı çalışmaya göre; yaşının dolup emekli olmasına 2 yıl kalanlar üzerinde ağırlıkla duruluyor. Bu kişilere, alacakları maaşlardan belirlenecek bir yüzdede kesinti yapılarak, emeklilik hakkı verilecek. Yapılan çalışmalarla ilgili ayrıca Maliye Bakanlığı’nın da görüşleri alınacak.
Öte yandan Faruk Çelik, kadınlarla ilgili doğum borçlanması, erkeklerin askerlik borçlanması gibi yeni bazı haklar verildiğini hatırlatarak, bunların ayrı konular olduğunu belirtti. Kademeli olarak emeklilik yaşının 60′a çıkarılmasıyla ilgili geçmiş dönemde yapılan düzenlemenin devam ettiği bilgisini veren Çelik, şöyle konuştu: “Burada vatandaşın mağduriyeti esas değil. Tam tersine bunlar vatandaş merkezli düzenlemelerdir. Türkiye bir anda 60 yaş emekliliği getirmemiştir. 40 yaş emekliliğini kademeli olarak yaparak 2036′Lara kadar 60 yaş emekliliğine geçeceğiz. Şu anda gelişmiş ülkeler 67-70 yaş emekliliğini konuşuyor. 2036′ya kadar 60 yaş emekliliğine ancak ulaşacağız. Dolayısıyla ülke ve ülkenin geleceği önemli. Tabii birey olarak bizden talepler olabilir ama talepler kesinlikle ülkeyi karanlığa, sıkıntıya sokacak bir şekilde olmamalıdır.”
Faruk Çelik, 1999 yılında yapılan düzenlemede, emeklilik süresi 5-10 yıl uzayan çalışanların sorunlar yaşadığını vurguladı. “Bu kişiler için dengelerimizi bozmayacak şekilde bir çalışma yapabilir miyiz?” diye görüşüldüğü sırada hiçbir ilgisi yokken birden erken emeklilik tartışmalarının ortaya atıldığına dikkati çeken Çelik, “Çok net söylüyorum; ‘erken emeklilik’ diye kim söylüyorsa en büyük yanlışı yapıyor. Görüşmemiz erken emeklilikle ilgili değildi. Vatandaşımızın sorununa çözüm bulma adına bir görüşmeydi. Asli görevimizi yaptık ama bu olayın bilen ve bilmeyenler tarafından hiç alakası olmayan bir tarafa çekilmesi bizi üzmüştür” değerlendirmesinde bulundu. Emekli olmak için gerekli tüm şartların oluştuğu yaşa takılanlar neden emekli olamıyor. Hükümet yaşa takılanları sesini duyacak mı? Anayasa Mahkemesi iptal kararı, emeklilikte yaşa takılan ve bu nedenle emekli aylığı bağlanamayanlara bir kazanım sağlamamıştır. Anayasa Mahkemesi 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu Geçici Madde 206 hükmündeki “8.9.1999 tarihinde Sandık iştirakçisi olanlardan…” ibaresini iptal etmiştir. (İptal kararı 18 Ocak 2014 Tarihli ve 28886 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır)
KARAR, 18 OCAK 2015 TARİHİNDE YÜRÜRLÜĞE GİRECEKTİR.
İptalden önce 206 hükmü;
“8.9.1999 tarihinde Sandık iştirakçisi olanlardan 50 ve daha yukarı yaşlarda bulunanlar, yaş haddi nedeniyle istekleri üzerine veya re’sen emekliye ayrıldıklarında fiili hizmet sürelerinin 10 yılını doldurmuş olmak şartıyla emekli aylığına hak kazanırlar.”
Hükmün uygulanması;
8 Eylül 1999 tarihinde 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanununa tabi Devlet memuru olarak görevde bulunan, 8 Eylül
1999 tarihinde de 50 ve yukarı yaşlarda bulunan memurlar, 61 veya 65 yaşlarını doldurduklarında şayet 10 yıl hizmetleri var ise yaş haddi sebebiyle istemeleri halinde (65 yaşını dolduranlarda istekle emeklilik olmamakta, resen memurlukla bağlantıları kesilmektedir) emekli aylığı alabilme şansları bulunuyordu. Emekli olmak için gerekli tüm şartların oluştuğu yaşa takılanlar neden emekli olamıyor. Hükümet yaşa takılanları sesini duyacak mı? Anayasa Mahkemesi iptal kararı, emeklilikte yaşa takılan ve bu nedenle emekli aylığı bağlanamayanlara bir kazanım sağlamamıştır.  İptal sonrasında 206 hükmünden “8.9.1999 tarihinde Sandık iştirakçisi olanlardan” hükümleri kaldırıldığından, bu kez “50 ve daha yukarı yaşlarda bulunanlar, yaş haddi nedeniyle istekleri üzerine veya re’sen emekliye ayrıldıklarında fiili hizmet sürelerinin 10 yılını doldurmuş olmak şartıyla emekli aylığına hak kazanırlar.” hükmü uygulanacaktır. Ancak, Anayasa Mahkemesi iptal kararının uygulanmasında 1 YIL SÜRE vermiş olduğundan, yeni şekliyle madde 18/1/2015 sonrası ifade edilecektir.
Yeni hükmün anlamı; EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLARIN BEKLENTİLERİNİ KARŞILAYACAK MADDE OLMAYACAĞINI değerlendirmekteyiz. Yeni hükümde 8 Eylül 1999 tarihinde yine 50 ve daha yukarıda yaşlarda bulunanlarda sadece memurluk görevinde bulunulma koşulu ortadan kaldırıldığından, memurluk görevinden ayrılan veya memurluk görevinde bulunanların;
61 yaş + 10 Hizmet Yılı = Emekli Aylığı
Veya
65 yaş (resen emeklilik) + 10 Hizmet Yılı = Emekli Aylığı
Şartını yerine getirirlerse emekli aylıklarının bağlanabileceğini değerlendirmekteyiz. Öz ifade ile her 50 yaşını dolduran memur 10 yıl hizmeti üzerinden emekli olması mümkün olmayacak, 61 yaşını doldurmasını bekleyecektir.
SİZDEN GELENLER
SORU: 19.02.1971 doğumluyum. 24.03.1990 tarihinde ilk iş hayatım başladı ve 01.05.1990 itibariyle sigortalı oldum. Prim gün sayısı dolup emeklilik yaşı bekleyen mağdurlardanım. Hak etmiş olduğum emekliliğe yakın tarihlerde kavuşma şansım var mı? -Arzu TURAN
CEVAP: Emekli olabilmek için 20 yıl sigortalılık, 5375 prim günü ve 46 yaşı tamamlamayı bekliyorsunuz. Sigortalılık süresi ve prim gününü tamamladığınız için 46 yaşınızı dolduracağınız 19 Şubat 2017 tarihinde emekli olabileceksiniz. Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili bir düzenleme yapılırsa ki yapılacağını şu an için sanmıyorum, yaş şartını karşılayıp emekli olabilirsiniz.
Sizin durumunuzda olan çok sayıda vatandaşımız bu umut içerisinde. 1999 yılında 4447 sayılı yasa ile getirilen yaş hadleri bir anda emeklilik hesaplarına dâhil edildi. Haksız bir uygulama olan yaş düzenlemesinin kaldırılması, prim ve sigortalılık süresi dolanların emekli edilmesi gerekir.Almanya ve Finlandiya’da ileride alacağınız emekli aylığının bir miktarı kesiliyor ve erken emekli olabiliyorsunuz. Örnek alınabilir. 8 Eylül 1999 öncesi sigorta başlangıcı olan 5 milyon kişi için düzenleme yapmak adaleti tesis etmek olur. Sadece 4-a’lı yani SSK’lıları değil esnaf ve memuru da kapsayacak bir düzenlemeye ihtiyaç var.
İki yerden aylık alınır mı?
SORU: 2009 yılında kaybettiğim babamdan dolayı SSK’dan yetim aylığı alıyorum. Geçtiğimiz ayEmekli Sandığı’ndan emekli annemi de kaybettim. Bekârım ve çalışmıyorum. Annemden de aylık alabilir miyim? – Ceyda Taşçı
CEVAP: 1 Ekim 2008’den itibaren yürürlüğe konan uygulamaya göre; hem annesinden hem babasından aylık almaya hak kazanan çocuğa, yüksek olan aylığın tamamı, düşük olan aylığın yarısı bağlanmaktadır. Anne ve babanızdan bağlanacak yetim aylığından yüksek olanın tamamını, düşük olanının yarısını alabilirsiniz.
Emekliye prim affı yok
SORU: Devlet Malzeme Ofisi’nden işçi emeklisi olarak ayrıldım, bir şirkete ortak oldum ve ortaklığım sona erdi. Sigorta destek primini ödemediğimden dolayı SGK cezalarla birlikte 7 bin TL kadar bir cezayı her ay maaşımdan kesiyor. Yeni beklenen SGK prim borçları affında bu konuda kapsama giriyor mu? – Mehmet Ali Kaynak
CEVAP: Yakında Meclis’e gönderilecek Torba Kanunda maalesef sizi ilgilendiren bir düzenleme daha doğrusu af ya da yapılandırma bulunmuyor. Emekli olduktan sonra yapılan kendi adınıza çalışmalarda Sosyal Güvenlik Destek Primi ödemeniz gerekirdi. Bu primi ödemeyen sizin durumunuzda olanlarla ilgili 2013 yılında bir yapılandırma yapılmıştı. Aslında bu yıl da yeni bir yapılandırmaya ihtiyaç bulunmakta. Çünkü bu yapılandırmadan sonra adına borç çıkanlar oldu. Muhtemelen siz de bu gruptasınız.
Gelir testi ve af
SORU: SGK’lıyım oğlum(1993 doğumlu). Liseyi bitirince benim sigortadan düştü dershaneye devam etti, bende GSS’den yararlansın diye gelir testi yaptırdım (NİSAN 2013) araya zaman girdi ve borçlu olduğumuzu sonradan sanal ortamdan öğrenmiş bulunmaktayım. Eylül 2013 tarihinde üniversiteye kaydını yaptırdık öğrenci belgesini SGK’ ya teslim ettim aktife ettiler (muhtemelen:). Mevcut gördüğüm GSS borcumu ödemek zorunda mıyım? Yoksa af tan yararlanır mıyım? – Gültekin ATİK
CEVAP: Oğlunuz adına çıkan borcu ödemekten başka bir çare bulunmuyor. Çünkü yine Torba Kanunla gelen Genel Sağlık Sigortası için yapılandırma gelir testine hiç girmemiş olanları kapsıyor. Sizin durumunuzda hâlihazırda oğlunuz teste girdiği için yapılandırma kapsamında değilsiniz.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...