Deprem anında neler yapılmalı? Deprem sırasında yapılmaması gerekenler!
1999 Düzce depreminin ardından depreme dair her türlü bilgi ve haber, vatandaşların yakından ilgilendiği konular arasına girdi. Deprem anında yapılması gereken davranışlar ve neler yapılmaması gerektiği konusunda her türlü bilinçlendirme eyleminin mevcut olduğu günümüzde konuya olan ilgi artmaya devam ediyor. Bugün meydana gelen 5.3 şiddetindeki Düzce depreminin İstanbul’da da hissedilmesinin ardından deprem anında neler yapılmalı ya da yapılmamalı konusu yeniden gündeme geldi. Peki deprem anında neler yapılmalı? Deprem sırasında yapılmaması gerekenler neler? İşte detaylar!
DEPREM ANINDA YAPILMASI GEREKENLER
Deprem sırasında bina içerisindeyseniz, aşağıdaki listede yer alan eylemleri takip etmeniz gerekir:
Öncelikle panik yapmadan serinkanlılıkla hareket etmelisiniz.
Bulunduğunuz alan içerisinde sabitlenmemiş herhangi bir dolap, raf ya da benzeri bir eşya bulunuyorsa bunlardan uzak durmalısınız.
Sağlam ve sabitlenmiş masa, sandalye ya da hacimli koltuk, kanepe gibi eşyaların yanına çömelerek ya da uzanarak kendinize hayat üçgeni oluşturmalısınız. Başınızı iki elinizin arasına alarak koruyucu bir malzemeyle kendinizi korumalısınız. Bu eylemi sarsıntı geçene kadar sürdürmelisiniz.
Güvenli bir yer bularak diz üstü çök, baş ve enseyi koruyarak kapan ve düşmemek için sabit bir yere tutun hareketlerini gerçekleştirerek sarsıntının geçmesin bekleyin.
Sarsıntı sırasında yataktaysanız bulunduğunuz alandan hareket etmemelisiniz. Üzerinize düşecek herhangi ağır bir eşya olup olmadığını kontrol edin ve yastıkla başınızı koruyun. Eğer varsa bulunabileceğiniz en güvenli alana geçin.
Bina içerisinde çıkışa ya da merdivenlere doğru koşmamalısınız. Sarsıntı bitene kadar mümkün mertebe içerde kalmanız gerekmektedir. İç mekan kapılarından da korunaklı olmaması ihtimali göz önünde bulundurarak uzak durmalısınız.
Dışarı çıkmaya çalışmak ya da bina içerisinde panik halinde hareket etmek, yaralanmalara ya da daha farklı tehlikelere yol açabilir. Bu nedenle güvenli bir alan bularak kendinizi korumaya almalısınız.
Balkona çıkmamalı, asansör kullanmamalısınız.
Balkondan ya da pencerelerden atlamamalısınız.
Kibrit ya da çakmak yakmamalısınız. Acil durumları bildirmek dışında telefon hatlarını meşgul etmemelisiniz.
Tekerlekli sandalyede iseniz, tekerlekleri sabitleyip, başınızı ve boynunuzu korumaya almalısınız.
Sarsıntı geçtikten sonra elektrik, gaz ve su vanalarının kapatılması gerekir.
Büyük depremlerden sonra artçı depremlerin meydana gelebileceğinin bilincinde olup sarsıntıların tamamen bitmesini beklemelisiniz.
Deprem sırasında bina dışındaysanız, aşağıdaki listede yer alan eylemleri takip etmeniz gerekir:
Dışarda kalmaya ve kapalı bir alana girmemeye devam edin.
Açık arazide çömelerek etraftan gelebilecek tehlikelere karşı kendinizi korumaya alın.
Enerji hatlarından, elektrik direklerinden, ağaç ve duvar diplerinden uzak durun.
Deniz kıyısındaysanız, uzaklaşın.
Taş ya da kaya düşme durumu olan, toprak kayması riski taşıyan alanlardan uzak durun. Güvenli alanlara hızlıca geçiş yapın.
Toprak altındaki elektrik ve gaz hatlarından gelebilecek herhangi bir tehlikeye karşı hazırlıklı olun.
Binalardan düşebilecek cam kırıkları ya da sıvalara karşı tedbirli olun.
Deprem sırasında araç kullanıyorsanız, aşağıdaki listede yer alan eylemleri takip etmeniz gerekir:
Kara yolunda araç içindeyseniz, bina, ağaç, direk vb. tehlike arz eden alanlardan uzak durarak ve yolu kapatmayacak şekilde sağ tarafa yanaşarak durun. Pencereler kapalı olacak şekilde araç içinde bekleyin.
Sarsıntının geçmesini bekleyerek depremde hasar gören yol, köprü ya da rampaları kullanmamaya özen gösterin.
Trafikten, ağaç ve direklerden mümkün olduğunca uzak durmaya çalışın.
Araç mahalle aralarında ve güvenli bir yerde değil ise aracı durdurarak, kontak anahtarını da üzerinde bırakarak aracı terk edin ve güvenli, açık alanlara gidin.
Tünel içerisindeyseniz ve çıkışa yakın değilseniz, aracı durdurarak aşağı inmeli ve aracın yanına yhan yatarak ayaklarınızı karnınıza çekmelisiniz. Ellerinizi başınızın üstünde kavuşturmalısınız.
Kapalı bir otopark içerisindeyseniz, araç içinde kalmanız durumunda üzerinize düşen parçalar ezilmenize neden olabilir. Bu nedenle aracınızın dışına çıkarak, yanına yatın.
Deprem sırasında metroda ya da diğer toplu taşıma araçları içindeyseniz, aşağıdaki listede yer alan eylemleri takip etmeniz gerekir:
Gerekmediği takdirde kesinlikle metro ya da tren dışına çıkmamalısınız. Aksi takdirde elektriğe kapılabilir ya da tren çarpması gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz.
Trenin içerisinde sıkıca tutturulmuş olan askı, korkuluk ya da benzeri yerlere tutunmalısınız.
Metro ve tren personelleri tarafından verilen talimatları takip etmelisiniz.
Deprem sırasında enkaz altında kaldıysanız, aşağıdaki listede yer alan eylemleri takip etmeniz gerekir:
Kibrit ya da çakmak gibi yakıcı aletleri yakmamalısınız.
Hareket etmemeye özen göstermeli ve toz kaldırmamalısınız.
Ağzınızı ve burnunuzu kıyafetinizle ya da bir mendille kapatmalısınız.
Duvarlara ya da borulara vurarak yerinizi arama kurtarma ekiplerine bildirmeye çalışmalısınız. Bağırmamaya özen göstermeli, bunu son çare olarak kullanmalısınız. Aksi takdirde yüksek oranda toz yutma tehlikesiyle karşı karşıya kalabilirsiniz.
#r-2802148,2801469,2802146,#