21˚
İstanbul
21˚
açık
Nem %37
Rüzgar 6.38 /s
Cumartesi
23˚/13˚
Pazar
23˚/16˚
Pazartesi
21˚/17˚
Salı
22˚/15˚
20 Mayıs 2022 Cuma
Sonuç
Evde midye dolma nasıl yapılır? 1 Kasım MasterChef 2021 midye dolma tarifi ve midye dolma iç pilavı malzemeleri

Evde midye dolma nasıl yapılır? 1 Kasım MasterChef 2021 midye dolma tarifi ve midye dolma iç pilavı malzemeleri

1 Kasım MasterChef 2021'de sokak lezzetlerinin başında gelen midye dolması tarifi, yarışmanın takipçileri tarafından araştırılmaya devam ediyor. Deniz ürünü olarak bilinen midyenin pişirildikten sonra iç pilav ile doldurulmasıyla hazırlanan midye dolmanın evde nasıl yapıldığını merak ediyor musunuz? Evde kolay midye dolma nasıl yapılır? Midye dolması için gerekli malzemeler nedir? Midye dolması iç pilavı nasıl hazırlanır? Tüm bu soruların cevabı haberimizde... MİDYE DOLMA TARİFİ İÇİN MALZEMELER 40 adet kabuklu midye ¾ su bardağı zeytinyağı 2,5 su bardağı sıcak su 1 adet taze sıkılmış limon suyu İç Pilav İçin: 1,5 su bardağı pirinç 4 adet orta boy kuru soğan 50 gram dolmalık fıstık 1 yemek kaşığı kuş üzümü (arzuya göre) 1 çay kaşığı domates salçası (arzuya göre) 8 yemek kaşığı zeytinyağı 1 yemek kaşığı toz şeker 1 tatlı kaşığı taze sıkılmış limon suyu 2,5 su bardağı sıcak su 1 çay kaşığı karabiber 1 çay kaşığı yenibahar 1 tatlı kaşığı tuz ¼ demet dereotu ADIM ADIM MİDYE DOLMA TARİFİ  Midyeleri bol suda tamamen temizlenene kadar yıkadıktan sonra üzerlerinde bulunan lekeleri tel bir fırça yardımıyla temizleyip yeniden yıkayın ve bitişik, kabuklu kısımlarını birbirinden ayırmadan keskin bir bıçak yardımıyla uç kısımlarından açın. Tüylü kısımlarını elinizle çekerek alıp kabuklu midyeleri soğuk su dolu bir kapta kısa süre bekletin. Bol suda yıkayıp sularını süzdükten sonra ayrı bir yerde bekletin. Ayıklanmış pilavlık pirinci, ılık ve tuzlu suda 15 dakika kadar bekletin ve kabuğunu soyduğunuz kuru soğanları küçük küpler halinde doğrayın. Kuş üzümlerini kumunun çıkması için ılık suda bekletin. Suyunu süzdüğünüz pirinci duru su çıkana kadar durulayın ve zeytinyağını geniş bir pilav tenceresinde ısıtıp dolmalık fıstıkları hafif bir renk alana kadar kavurun. Arzuya göre çok az miktarda domates salçasını ekleyip karıştırın. Pirinci ilave ettikten sonra kısık ateşte kavurmaya devam edin. Suyu süzülmüş ve durulanmış kuş üzümleri, tuz, karabiber, yenibahar, taze sıkılmış limon suyu ve toz şekeri ekleyip karıştırın. Sıcak suyunu verip kısık ateşte pirinçler hafif diri kalacak şekilde pişirin, ince ince kıyılmış dereotunu ekledikten sonra ılık pilavı bir kenara alıp dinlendirin. Kabuklarını araladığınız midyelerin iç kısımlarını birer tatlı kaşığı kadar iç pilavla doldurup sıkıca kapatın. Geniş kısımları aşağı bakacak şekilde bir tencereye dizin. Üzerlerine zeytinyağı gezdirin. Ağırlık yapması adına üzerlerine porselen bir tabak kapatıp sıcak su gezdirin. Kısık ateşte 25-30 dakika kadar pişirdiğiniz midye dolmaların üzerine taze sıkılmış limon suyu gezdirin. Tercihe göre soğuk ya da sıcak olarak servis edebilirsiniz. MİDYE DOLMA YAPMANIN PÜF NOKTALARI NELERDİR? Midye etinin çiğ kalmaması için, mutlaka su içerisinde bekletin. Bu sayede kabukları da daha kolay açılacaktır. Midyenin yumuşak olması için, tarife başlarken içindeki tüyler kopartılmalıdır. İç harcı için sevdiğiniz baharatları pirince ekleyebilirsiniz, farklı aromalarda olmasının sebebi sizin ekleyeceğiniz baharatlardır. Tarifte kullanacağınız soğanları rendeleyerek daha aromalı bir tat elde edebilirsiniz. Midyeleri doldururken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, pirinçlerin soğuk olmasıdır. Kabuğu açık olan, önceden hava almış midyeleri kullanmamaya dikkat edin. Midyenin toplandığı ya da satıldığı yerden emin olun. Midyeleri dikkatli bir şekilde temizleyin, bol suda yıkayın. İç pilavı hafif diri kalacak şekilde pişirmeye özen gösterin. Kuş üzümü ve salçayı malzeme listesinde de belirtildiği üzere arzuya göre kullanın #r-2800157,2800012,2799906,2800121,#

Haberler
02 Kasım 2021 - 09:52
Midye fetvasına Diyanet’ten yeni açıklama

Midye fetvasına Diyanet’ten yeni açıklama

Haçkalı, Din İşleri Yüksek Kurulunun deniz ürünleriyle ilgili görüşüne yönelik bazı medya kuruluşlarında yer alan haberlere ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, Allah'ın, insanı dünyada başıboş bırakmadığını, ona doğru yolu gösteren hidayet rehberi kitaplar ve yaşantılarıyla örnek olan peygamberler gönderdiğini belirtti. Allah'ın İslam ile insana öğrettiği esaslardan birinin de insanın, dünyevi veya uhrevi açıdan faydalı olan şeylere yönelmesi ve zararlı olan şeylerden de kaçınması olduğunu aktaran Haçkalı, bu nedenle İslam dininin insana maddi veya manevi yönden zarar verecek olan şeyleri yasakladığını ve faydalı olanları da helal kıldığını kaydetti. Haçkalı, bu bağlamda yiyecek ve içeceklerin prensip olarak helal olduğu belirtilirken, az bir miktarının yasaklanmasının insanın beden ve ruh sağlığının korunması amacına yönelik olduğuna işaret ederek, Kur'an-ı Kerim'de Bakara ve Maide surelerinde insanın yiyeceklerinin kendi nezahet ve mükerrem bir varlık olma durumuna uygun olarak temiz ve nezih yiyecekler olabileceğinin ifade edildiğine dikkati çekti. "KUR'AN-I KERİM'DE DENİZ AVLARININ HELAL KILINDIĞI İFADE EDİLMİŞTİR" Yeryüzündeki nimetleri insanın istifadesine sunan Allah'ın yiyecek olarak haram kılınan hayvanlarla ilgili Kur'an-ı Kerim'deki hükümlerini paylaşan Haçkalı, şunları kaydetti: "Bakara Suresi'nin 173. ayetinde 'Allah size murdar eti (leş), kanı, domuz etini ve Allah'tan başkası adına kesilmiş olanı haram kıldı.' deniliyor. Bunun yanında En'am Suresi 145. ayet-i kerimede de aynı şeyler niteliklerine atıfta bulunularak sayılmıştır. Bunların yanında Kur'an-ı Kerim'de deniz avlarının helal kılındığı ayrıca ifade edilmiştir, 'Size ve yolculara geçimlik olmak üzere deniz avı ve yiyeceği helal kılındı.' Kur'an-ı Kerim'de, Hazreti Muhammed'in helal ve haramları açıklama-bildirme hususundaki göreviyle ilgili olarak A'raf Suresinin 157. ayetinde şöyle bir ifade kullanılmıştır: Peygamber onlara iyiliği emreder ve onları kötülükten sakındırır, yine onlara temiz olan şeyleri helal ve pis olan şeyleri de haram kılar." Haçkalı, Hazreti Muhammed'in yenmesi helal ve haram olan hayvanlarla ilgili açıklamalarının bulunduğunu anımsatarak, şu ifadeleri kullandı: "Yapılan bir rivayette şunlar ifade edilmektedir: 'Resulullah sallallahu aleyhivesellem, azı dişi bulunan yırtıcı hayvanların ve pençesiyle avlanan yırtıcı kuşların etlerinin yenmesini yasaklamıştır.' Bunun yanında pis ve iğrenç olmaları nedeniyle bazı hayvanların yenmesini yasakladığı da bilinmektedir. Hazreti Muhammed, deniz ürünleriyle ilgili olarak ise 'Denizin suyu temiz, ölüsü helaldir.' buyurmuştur." İslam alimlerinin Kur'an ve hadislerde belirtilen hüküm ve ilkeler ışığında hangi hayvanların etinin helal veya haram olduğunu belirlemeye çalıştıklarını anlatan Haçkalı, kara ve deniz hayvanları hakkında gerek Kur'an-ı Kerim gerekse hadis-i şeriflerde bazıları dışındaki diğer bütün türlerin isim olarak zikredilmemesi dolayısıyla farklı hükümlerin ortaya çıktığını vurguladı. Bütün alimlere göre balıktürlerinin helal olduğunu ve Hanefi alimler tarafından balık dışındaki ürünlerin helal kabul edilmediğini bildiren Haçkalı, diğer mezheplerin konuya ilişkin görüşleriyle ilgili şunları paylaştı: "Maliki, Şafii ve Hanbeli alimleri ise Maide Suresi'nin 96. ayetindeki 'deniz avı' ifadesinin kapsamlı oluşunu ve Hazreti Peygamber'in 'Denizin suyu temiz, ölüsü helaldir.' ifadesine dayanarak, deniz ürünlerinin yenilmesi hususunda oldukça geniş bir yaklaşım ortaya koymuşlardır. Maliki ve Hanbeli alimlere göre, deniz hayvanları prensip olarak helaldir. Ancak timsah gibi yırtıcı hayvanlar helal değildir. Şafii mezhebinde ise aslen suda yaşadığı halde karada da yaşayabilen kurbağa, yengeç, kaplumbağa ve su yılanı gibi hayvanlar habis ve zararlı oldukları için helal değildir. Bunların dışında kalan midye, kalamar, ıstakoz, karides gibi deniz ürünlerinin yenmesi ise helaldir. Haçkalı, "Görüldüğü gibi Kur'an ve sünnette yenilmeyecek olan hayvanlar ile ilgili bir liste verilme yönüne gidilmemiş, domuz gibi ismi belirtilerek yasaklananların yanında diğer hayvanlar için ilke ve ölçüler konulmakla yetinilmiştir. Bu nedenle yenmesinin haram olduğu hususunda ittifak edilen hayvanlar oldukça sınırlıdır. Ayrıca sağlığa zararlı maddelerin tüketilmemesi İslam'ın genel ilkelerinden kabul edilmiştir. Bunun dışında, hakkında açık hüküm bulunmayan maddelerin hükmü hususunda alimler, yukarıda verildiği gibi, ihtilaf etmişlerdir. Aslında bu tür ihtilaflar meselelerin daha iyi anlaşılmasına katkı sunduğu gibi mükellefler için uygulamada kolaylık da sağlamaktadır. Bu bağlamda alimlerin çoğuna göre, belirtilen şekliyle, deniz ürünlerinin üretimi ve tüketiminin helal olduğu söylenebilir." Haçkalı, bu açıklamaların son günlerde bazı medya kuruluşlarında yer alan "bazı deniz ürünlerinin haram olduğu" yönünde fetva verildiği haberler üzerine yapıldığını belirterek, şöyle devam etti: "Diyanet İşleri Başkanlığımızın, bu ürünlerin haram olduğuna dair bir kararı bulunmamaktadır. Örneğin Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulunun yayımlamış olduğu 'Fetvalar' adlı eserde, haram olduğu hususunda ittifak bulunan yiyecekler sayılmış olup, bunlar arasında deniz ürünleri sayılmamıştır. Tartışmaya konu olan kısa fetvada ise sadece mezheplerin görüşlerine atıfta bulunulmuştur. Dolayısıyla Diyanet işleri Başkanlığının bu husustaki tutumu öteden beri yukarıda yayınladığımız açıklamada olduğu gibidir." #r-2792878,2792866,#

Haberler
28 Ağustos 2021 - 16:55
Midye yemek haram mı? Karides, kalamar, yengeç, istiridye, ıstakoz yemek caiz mi?

Midye yemek haram mı? Karides, kalamar, yengeç, istiridye, ıstakoz yemek caiz mi?

Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından yayınlanan fetvanın ardından ''Midye yemek helal mi, haram mı? Müslümanlar midye yiyebilir mi? Yengeç, kalamar, yengeç, ıstakoz, karides yemek günah mı?'' endişeleri yükselmeye başladı. Midye Türkiye'de sıklıkla tüketilen sokak lezzetlerinin başında geliyor. Hangi deniz ürünlerinin yenip yenmeyeceği konusunda Müslümanlar doğru kaynaklardan bilgi almak istiyor. İşte mezheplere göre midye konusunda verilen fetvalar.  MİDYE YEMEK HARAM MI, HELAL Mİ?    Diyanet İşleri Bakanlığı sitesinde yayınlanan fetva midye yemenin haram olup olmadığı konusu tekrar gündeme getirdi. Yayınlanan fetvada midye tüketilmemesi gerektiği belirtildi. Peygamber Efendimiz ''Denizin suyu temiz, ölüsü helaldir'' buyurmuştur. Bu nedenle Hanefî âlimleri, balık ve balık şeklinde olanlar hariç, deniz haşeratlarının yenmesinin caiz olmadığı söylemişlerdir.   Hanefi’de balık şeklinde olmayan hiçbir deniz ürünün yenmesi caiz değildir. Bu durumda Hanefi mezhebinde midye yemek haramdır. Hanefi mezhebinde haram olan deniz ürünleri:   Ahtapot,   Kalamar,   Yengeç,   Mürekkep balığı,   Denizhınzırı,   Denizatı,   Denizaygırı,   Midye,  Deniz salyangozu  İstiridye,   Istakoz,   Kerevit,   Karides,   Denizanası,   Denizayısı.  Hanefi mezhebinde Somon, kalkan, yunus, balina, yılan balığı, kedi ve köpek balığı yemek caizdir.   ŞAFİİ MEZHEBİNDE MİDYE HARAM MI?   Hanefi hariç diğer üç mezhep mensubu olanlar deniz ürünlerinin hepsi yiyebilir. Şafii mezhebi alimleri deniz canlıları sadece suda yaşayabiliyor ve sudan çıktığında boğazlanmış hayvan gibi kısa sürede ölüyorsa deniz canlısının şekline bakılmaksızın yenmesinin helal olduğunu bildirmişlerdir. Buna karşılık suda yaşayan fakat karada da yaşayabilme özelliğine sahip olan hayvanlar, eti yenen kara hayvanlarına benzeyenler, boğazlanması şartıyla helal, eti yenmeyenlere benzeyenlerin yenmesi ise haramdır. Buna göre kurbağa, yengeç, kaplumbağa ve su yılanının yenmesi helal değildir. Ancak Şafii mezhebinde midye yemek helaldir.  KURAN-I KERİM’DE MİDYE HARAM MI?   İslam dininde tek delil Kur’an-ı Kerim değildir. Peygamber Efendimiz tarafından hadis-i şeriflerle bildirilen hükümleri de Müslümanların dikkate alması gerekir. Bu konuda Haşr suresinin 7.ayetinde ''Resulümün verdiğini alın, yasakladığından da sakının!'' ayeti geçer. Bu nedenle hadisle yoluyla yasaklanmış yiyeceklerin yenmemesi gerekir. Hanefî mezhebinde olan Müslümanların, balık şeklinde olmayan yengeç, midye, istiridye, ıstakoz, kerevit, karides gibi deniz haşeratını yemeleri caiz değildir.   Midye haram mı? Dinimizde yengeç, kalamar, yengeç, ıstakoz, karides yemek caiz mi? Kuran-ı Kerim’de midye haram mı? Şafii'likte midye helal mi? sorularını cevapladık. Siz de midye yemek konusunda görüşlerinizi yorumlara yazabilirsiniz.  #r-2792866,2783674,2721359,#

Haberler
26 Ağustos 2021 - 13:17
Pratik Midye Tatlısı Tarifi, Midye tatlısı nasıl yapılır

Pratik Midye Tatlısı Tarifi, Midye tatlısı nasıl yapılır

Damaklara şenlik katan, baklavanın tahtını sarsan bu harika midye tatlısının, en pratik halini sizlerle paylaşmak istedik. Herkesin, kolaylıkla yapabileceği bu tatlı, tam bir anne tatlısıdır. Malzemeler 1 yumurta 1 çay bardağı yoğurt 1 çay bardağı sıvı yağ 1 çay bardağı süt 1 tatlı kaşığı sirke Yarım paket kabartma tozu 4-5 su bardağı un Ceviz Tereyağı (üzerine sürmek için) Açarken kullanmak için Nişasta Şerbeti için; 3,5 su bardağı şeker 4 su bardağı su 1-2 damla limon suyu Hazırlanışı Pratik midye tatlısını hazırlarken öncelikle şerbetini hazırlamanız gerekmektedir. Bunun için şerbet malzemeleri olan 3,5 su bardağı şekeri ve 4 su bardağı suyu bir tencereye alalım ve üzerine bir dilim limon atarak kaynamaya bırakalım. Şerbet Kaynadıktan sonra orta ocakta ve altını kısık vaziyette 20 dakika kadar kaynatmaya devam edelim. Kaynayan şerbeti soğuması için bir kenara alalım. Şerbetin tamamen solmuş olması gerekmektedir. Midye tatlısının hamurunu hazırlamak için 1 yumurtayı, 1 çay bardağı yoğurdu, 1 çay bardağı sıvı yağı, 1 çay bardağı sütü, 1 tatlı kaşığı sirkeyi ve yarım paket kabartma tozunu güzelce çırpın. Bu karışımın üzerine kontrollü olarak 5 su bardağı unu, yavaş yavaş ekleyin ve yoğurmaya başlayın. Unun tamamını kullanmanıza gerek kalmayabilir, bu aşamada hamurunuz yumuşak olacak şekilde unu ilave edip yoğurun. Elde Ettiğiniz yumuşak hamuru önce ikiye sonra 10 eşit parçaya ayırarak yarım saat mutlaka dinlendirin. Dinlenen bezeleri teker teker pasta tabağı kadar açıp üst üste dizin. 10 tane bezeyi üst üste koyarak tek bir hamur elde edecek şekilde önce merdane ile sonra oklava ile güzelce açın. Ardından bu hamuru sıkı bir şekilde rulo gibi sarın. Rulodan 1 parmak genişliğinde parçalar kesin.  Sonra ters çevirin ve merdane ile hafif açarak yuvarlak kahve fincanı tabağı kadar olmadan açma işlemini bitirin.  İçine ceviz doldurun ve hamuru ikiye katlayın kenarlarını biraz bastırın ardından, yağlanmış bir fırın tepsisine dizin. Tereyağını eritin ne biraz soğuduktan sonra ılık haldeyken hamurun üzerine sürün. 180 derecede önceden ısıtılmış fırında kızarıncaya kadar pişirin. Fırından çıkan midye tatlılarının ilk sıcaklığı geçtikten sonra yani 10-15 dakika sonra tamamen soğuyan kenarda beklettiğimiz şerbetini tatlıya dökün. Şerbetini çekmesini bekleyin ve tatlımız yenecek kıvama geldiğinde servis yapın

Haberler
30 Haziran 2020 - 18:36
Zebra midyeler baraj gölünü tamamen istila etti

Zebra midyeler baraj gölünü tamamen istila etti

Van Gölü Havzası’nda 2 yıldır görülen ve istilacı tür olarak bilenen zebra midyelerin bölgedeki akarsulara yayılmasıyla birlikte dünyada sadece Van Gölü’nde yaşayan inci kefalinin üreme habitatını tehlikeye sokuyor. Daha önce Atatürk ve Keban barajlarında görülen, ancak yaklaşık 800 bin yıldır var olduğu belirtilen Van Gölü Havzası’nda şu ana kadar görülmemiş midyeler, büyük tehlike oluşturuyor. Muradiye ilçesinde yer alan Sarımehmet Baraj Gölü’nde iki yıl önce görülen ve sayıları hızla artan zebra midyeler, baraj gölünü iki yıllık süre içinde neredeyse tamamen istila etti. Van il sınırları içerisine henüz nereden geldiği bilinmeyen zebra midyeler, dünyada ekonomik ve ekolojik olarak çok büyük zararlara yol açan istilacı bir tür olarak biliniyor. Van Gölü Havzasında incelemelerde bulunan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, sadece bir zebra midyenin günlük bir litre suyu filtre ederek içindeki planktonları tükettiğini belirtti. “Milyarlarca lira zarara yol açıyor” Bir midyenin yaşamı boyunca bir milyon tane yumurta bıraktığını ve bıraktığı bu yumurtaların plankton şeklinde suda yüzdüğünü ifade eden Dr. Öğretim Üyesi Akkuş, amatör avcıların baraj gölündeki midyeyi alıp diğer bölgelere taşıyabileceğini söyledi. Taşınan istilacı zebra midyelerin 14 bin insanın geçim kaynağı olan inci kefalinin üreme habitatını da tehlikeye sokacağına dikkat çeken Akkuş, “Zebra midye her yıl dünyada ve ülkemizde milyarlarca lira zarara yol açan istilacı bir midye türüdür. Van il sınırlarında sadece tatlı su midyesi diye ifade ettiğimiz bir midye bulunmaktadır. Zebra midye ise günümüze kadar Van il sınırlarında bulunmuyordu. Zebra midye ülkemizde Atatürk ve Keban barajı gibi birçok baraj gölümüzde birçok ekonomik ve ekolojik zararlara yol açan bir midye türüdür. Çünkü çok büyük bir üreme potansiyeline sahiptir. Tek bir midye hayatı boyunca bir milyon tane yumurta bırakabiliyor ve bu yumurtalar akıntılar yoluyla beraber girmiş olduğu bütün ekosisteme yayılıyorlar” dedi. “Barajın her bir noktası istila edildi” Baraj gölünün her bir noktasını istila eden midyelerin, başka su kaynaklarına geçmesinin önlenmesi gerektiğinin altını çizen Akkuş, “Ülkemizdeki bütün sucul ekosistemler önemli, fakat Van Gölü Havzası’ndaki tatlı su kaynaklarının ayrı bir önemi var. Çünkü Van Gölü’ne dökülen akarsular, gölden 14 bin insanın geçimini sağladığı inci kefalinin üreme habitatlarını oluşturuyor. Burada son iki yıldır zebra midyenin varlığına rastlıyoruz. Şu an barajın her bir noktası bu midyeler tarafından istila edilmiş durumdadır. Bu midye Van il sınırı içerisindeki başka akarsulara geçmesi bir felaketi beraberinde getirir. Çünkü burada her yıl nisan ve temmuz aylarında inci kefallerinin üreme habitatına büyük bir zarar verir. Bu nedenle buradaki zebra midyenin başka su kaynaklarına geçmesinin önlenmesi gerekmektedir” diye konuştu. “Büyük felaketlere yol açmadan önüne geçilmesi gerekiyor” Amatör balık avcılarının baraj gölündeki midyeyi alıp diğer bölgelere taşıma riskinin bulmasından dolayı Van Gölü Havzası’nda bir eylem planı hazırlanması gerektiğine vurgu yapan Akkuş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Zebra midyenin su dışında nemli ortamda 2-3 gün boyunca hayatta kalabiliyor. Burada kullanmış olduğumuz bir ağ aracını Van il sınırları içerisinde başka bir akarsuda kullanırsak buradaki midyeyi buradan alıp oraya taşıma riski bulunuyor. Bu yüzden baraj gölünün amatör avcılığa kesinlikle kapatılması gerekiyor. Çünkü amatör avcılar, buradaki midyeyi alıp diğer bölgelere taşıyabilirler. Bunun için de Van Gölü Havzası özelinde bir eylem planı hazırlanması lazım. Elimizde bir sorun var ve bu sorunu yönetmemiz gerekiyor. Daha büyük felaketlere yol açmadan önüne geçilmesi gerekiyor.”

Haberler
04 Aralık 2019 - 11:39
Merdiven altı üretim mide bulandırdı

Merdiven altı üretim mide bulandırdı

Midye satışlarını mercek altına alan Buca Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, sağlıksız ortamda üretim yapan midyecilere baskın yaptı. Özellikle son dönemde okul önlerinde artan seyyar satışlar üzerine midyecilerin izini süren zabıta ekipleri, Gediz bölgesinde yer alan merdiven altı üretim yerini belirledi. Bir binanın çatı katında gerçekleştirilen üretim yerini basan ekipler, midyelerin yerde, hiçbir hijyen önlemi alınmadan, kirli kaplar içindeki kirli sularda hazırlandığını tespit etti. Uzun süre bekleyen ve defalarca kullanılarak mikrop üreten kaplarda hazırlanan yaklaşık 100 kilo midyelere anında el konuldu. O midyeleri okul önlerinde, parklarda satıyorlarmış İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün verdiği gıda belgesi ve belediyeden alınan işletme ruhsatı olmadan sağlıksız koşullarda üretim yapan işletmeye hakkında yasal işlem başlatıldığı öğrenildi. Toplanan midyelerin İzmir genelindeki okul önleri başta olmak üzere çok sayıda; park, kafe, alkollü içki mekanı önünde satıldığı tespit edildi. Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç da yürütülen çalışmalar için zabıta ekiplerine teşekkür ederek vatandaşları uyardı. Kılıç, "Çocuklarımız ve gençlerimiz bizim her şeyimiz. Piyasada ucuz ve yaygın bir şekilde hazırlanan midye, sağlıksız koşullarda üretildiğinde hızla bakteri üreterek bağışıklık sistemini olumsuz etkilerken; kirli sulardan toplanan midyeler ise Hepatit A hastalığına yol açabiliyor. Aldığınız gıda ürünleri başta olmak üzere tüm ürünlerin kalite, kontrol, izin gibi belgelerini görüp öyle alışveriş yapın” diye konuştu.

Haberler
09 Ekim 2019 - 11:24
Merdiven altı üretilen bin 180 kilogram midyeye el konuldu

Merdiven altı üretilen bin 180 kilogram midyeye el konuldu

Antalya Büyükşehir Belediyesi Zabıta ekipleri halkın sağlığıyla oynayan midyecilere göz açtırmıyor. Büyükşehir Belediyesi Zabıta Müdürlüğü, Kepez İlçe Tarım Müdürlüğü ve Kepez İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Hüsnü Karakaş Mahallesi’nde sağlıksız koşullarda midye dolma üretimi yapan, önceden tespit edilen adreslere eş zamanlı operasyon gerçekleştirdi. BOZUK BUZ DOLAPLARINDA SAKLAMIŞLAR Halkın sağlığıyla oynayan midyecilerin evlerde ürettikleri midye dolmaları eski merdaneli çamaşır makinelerinde ve çuvallar içerisinde bozuk buz dolaplarında sakladığı görüldü. Sıcak hava ve kötü koşullar sebebiyle yosunlaşan ve kurtlanan midyelerin çevreye rahatsız eden pis koku yaydığı görüldü. Denetimlerde, gıda mühendisleri midyelerin halk sağlığına uygun olmadığını tespit etti.  KURTLANMIŞ MİDYELERE EL KONULDU Zabıta ekiplerince bin 180 kilogram midyeye imha edilmek üzere el kondu. Baskında midye dolma yapımında kullanılan 1 adet merdaneli çamaşır makinesi, 4 adet buzdolabı, 2 adet ocağa ve birçok malzemeye el konuldu. Aramalara zorluk çıkaran şahıslar emniyet güçleri tarafından gözaltına alınırken, sağlıksız koşullarda üretim yapan kişilere ise zabıta ekipleri cezai işlem uyguladı.  ZABITA VATANDAŞLARA UYARIDA BULUNDU Büyükşehir Belediyesi Zabıtası yetkilileri, halk sağlığını tehdit eden izinsiz üretim yerlerine yönelik operasyonların devam edeceğini belirtti. Zabıta ekipleri, vatandaşları nerede üretildiği belli olmayan gıdaları almamaları yönünde uyarırken, şüpheli durumlarda Büyükşehir Belediyesi’nin Alo 153 Zabıta hattına ihbarda bulunmalarını istedi.

Haberler
28 Temmuz 2019 - 12:20