22˚
İstanbul
22˚
şiddetli yağmur
Nem %54
Rüzgar 10.44 /s
Perşembe
16˚/11˚
Cuma
20˚/12˚
Cumartesi
22˚/13˚
Pazar
23˚/16˚
18 Mayıs 2022 Çarşamba
Sonuç
B12 eskikliği hastalığa davetiye çıkarıyor

B12 eskikliği hastalığa davetiye çıkarıyor

Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, yorgunluktan halsizliğe, duygusal bunalımdan, konsantrasyon güçlüğüne, baş dönmesine kadar pek çok sorunun B 12 vitamini eksikliğinden kaynaklanabileceğini belirtti. Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, "B12 vitamin eksikliğinde sinir hasarı, kansızlık, unutkanlık, depresyon ve yorgunluk gibi sorunlar görülür. Bu hasarların düşük B12 düzeyi erken teşhis edilip ve takviye alımına herhangi bir kalıcı hasar oluşmadan başlandığında engellenmesi mümkündür" dedi. Pınar Kural Enç, "B12 vitamin eksikliği hafızanın zayıflamasına neden olur. El ve ayaklarda görülen uyuşmanın nedeni B12 eksikliği olabilir. Çocukların zeka düzeylerinde düşüklüğe neden olabildiği gibi B12 eksikliği aynı zamanda konuşma ve yürüme gibi davranışların daha geç ortaya çıkmasına neden olabilir. Pernisiyoz anemi bir anemi türüdür. (Anemi, kanınızda normalden daha az sayıda alyuvar olması demektir). Pernisiyoz anemide vücut yeteri kadar B12 vitaminine sahip olmadığı için yeterli miktarda sağlıklı alyuvar yapamaz. Vücudunuza oksijen taşıyacak yeterince alyuvar yoksa kendinizi yorgun ve bitkin hissedebilirsiniz. Şiddetli ve uzun süren pernisiyoz anemi kalbe, beyne ve vücuttaki diğer organlara hasar verebilir. Pernisiyoz anemi aynı zamanda sinir hasarı, nörolojik sorunlar (depresyon) ve sindirim sistemi problemleri gibi başka komplikasyonlara da yol açabilir. Ayrıca, pernisiyoz anemili kişilerde mide kanserine yakalanma riski artabilir" diye konuştu. Risk altındaki kişilerin; Vejetaryen beslenenler, sürekli yanlış (tek tip diyet yapanlar, dengeli bir beslenme programı uygulamayanlar, yaşlılar, emilim bozukluğu hastalıklarında, doğum kontrol hapı ve bazı ilaçların kullanımında, pankreas yetersizliğinde, bağırsak parazitleri ve bakterilerin varlığında B12 yetersizliği görülebileceğini kaydeden Pınar Kural Enç, “Belirtiler; direnç azalması, ağırlıkta azalma ya da artma, bazı hastalıkların gelişimi, sosyal aktivitede azalma, depresyon, demans (bunama) gibi durumlar görülebilir” dedi. Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, B12 vitamininin suda eriyen bir vitamin olduğunu ve diğer adının kobalamin olduğunu anlatarak, “Besinlerin saklanması ve pişirilmesi sırasında da vitamin eksikliği görülebilir. Örneğin; ızgara ette yüksek ısı ve et suyunun damlaması ile; sütte pastörize ve kaynama işlemlerinde; balığın pişirildikten sonra suyunun dökülmesiyle B12 vitamininin etkinliği oldukça azalır…Asit, alkali ve ısıya karşı dayanıksızdır. Kaynatma süresinin uzaması ve derecesinin yükselmesi, B12 vitamininin kaybını artırır. Karaciğerin suda haşlandıktan sonra suyunun dökülmesi, balık haşlandıktan sonra suyunun dökülmesi, yine B12 vitamini kaybını artıran sebepler arasındadır. Etler ızgara yapılırken, sıcaklık ve damlayan suyla B12 vitamininin yüzde 30’u, nemli sıcaklıktaysa yüzde 10-20’sinin kaybolduğu bilinmektedir. UHT sütlerdeki kayıp yüzde 7- 10 civarında iken, yüzde 30 kadarı da kaynamayla kaybolmaktadır. Peki, tüm bu olumsuz etkilerden uzak durmak için nasıl bir beslenme planı oluşturmalıyız? B12 vitamininden zengin olan başlıca besinleri yani; et, süt, peynir, yumurta ve balığı hayatımıza sokmamız gerekiyor. Yani hayvansal besinleri… Vejetaryenler içinse süt ürünleri ve yumurtaya ağırlık vermek önerilebilir. Sonuç olarak unutkanlık, dikkat dağınıklığı, halsizlik ve ileride karşılaşılabilecek daha ciddi problemlerin engellenmesi için B12’den zengin besinlerin ihmal edilmemesi ve 6 ayda 1 mutlaka B12 düzeyinin ölçülmesi yararlı olacaktır.14 yaşından büyük olanlar için günde 2.4 mcg B12 alınmalıdır. Hamilelik döneminde 2.6 mcg ve emzirme döneminde bu miktar 2.8 mcg olmalıdır” şeklinde konuştu.

Haberler
29 Haziran 2016 - 14:09
Bundan şikayetçiyseniz mutlaka tüketin!

Bundan şikayetçiyseniz mutlaka tüketin!

Ciddi hastalıklarında ödemin oluşmasında etkili olabileceğini söyleyen Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç ödemden kurtulmak için önerilerde bulundu. Böbrek ve karaciğer hastalıkları,kalp-damar sorunları,hormonal hastalıklar ödeme yol açabiliyor. Ödeme neden olan durumlardan bazıları şunlar: Regl dönemi,menopoz,fazla kilo,az su tüketimi,fazla karbonhidrat tüketimi,bol tuzlu diyet gibi…Ayrıca Magnezyum Eksikliği/B6 Vitamin Eksikliği ve tansiyon dengesizliği de ödeme neden olabiliyor. Tüketilen su ve tuz miktarı şişme ve ödem oluşmasında çok önemlidir. Ödemin en erken belirtileri göz kapaklarında, el, ayak ve ayak bileklerinde şişme meydana gelmesidir. Ödem ile birlikte kilo artışı da tipik bir bulgudur.Ödemin tedavisi özellikle nedene yönelik olmalıdır.Eğer hastalığa bağlı bir ödem söz konusu değilse,ilaç kullanmadan bazı tedbirlerle ödemlerinizden kurtulabilirsiniz" diye konuştu. Ödemden kurtulmak için öneriler Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, ödemden kurtulmak için; şu önerilerde bulundu; “Hazır yiyecekler,et suyu tabletleri,turşular,konserveler tuz yönünden zengin besinlerdir.Bu sebeple bu besinlerin tüketimde dikkatli olunmalıdır. Yemeklerinizi pişirirken az tuz ile edin ve tuzdan çok baharat kullanın. Şeker tüketiminize dikkat edin.Çünkü şekerin sindirilmesinde çok miktarda su gerekir ve vücut suyu tutar. Tüketilen şeker miktarının azalmasıyla ödem sorunu da azalacaktır. Her hangi bir sağlık sorununuz yoksa gün içinde ödem atımını hızlandıran biberiye, ısırgan otu, kiraz sapı ve funda yaprağı gibi bitkilerin çaylarından faydalanabilirsiniz. Yeşil yapraklı sebzeler vücuttun fazla suyu atmaya yardımcı olur.Ayrıca posa içeriği yüksek olan gıdalarında bağırsakların çalışmasını arttırdığı için ödemin atılmasında katkısı vardır. Probiyotik yoğurt veya kefir tüketmeniz de fayda var. Uykunun da ödem oluşumunda katkısı vardır.Yetersiz yani az uyumak ödem sorununun ortaya çıkmasını kolaylaştırabilir. Bu nedenle günde ortalama 7-8 saat uyumaya dikkat etmenizde fayda var. Karbonhidrat içeren besinler yerine kompleks karbonhidrat içeren besinler (tam tahıllı,kepekli,çavdarlı gibi…)tüketmenizde yarar var. Su tüketiminiz düzenli olması büyük önem taşır.Her gün düzenli olarak 2 -2,5 litre su tüketmelisiniz. Özellikle egzersiz yapıyorsanız mutlaka yanınızda su bulundurmalısınız. Fazla kilolarınız mevcutsa bir diyetisyen yardımıyla ideal kilonuza ulaşmalısınız. Ödem atıcı tarif: Gece yatmadan önce 1 bardak suya ,1 adet kuru hurma koyup bekletin. Sabah hem suyu hem hurmayı tüketin. Bağırsak hareketlerinin hızlanmasına ve ödemin atılmasını sağlar. 1 demet maydanoz, 2 salatalık ve 1 orta boy havuç suyunu karıştırıp için. Dilerseniz 1 çay kaşığı rendelenmiş taze zencefil de ekleyebilirsiniz. Günde 2 kere aralarda tüketmek ödem atmanın sihirli formülünden biridir."

Haberler
20 Mart 2015 - 08:25
Soydum eksikliği beyni olumsuz etkiliyor

Soydum eksikliği beyni olumsuz etkiliyor

Sodyumun vücutta kas ve sinir hücrelerinin düzgün çalışmasını sağlamakla birlikte,kan basıncını düzenleyen bir elektrolit olduğunu söyleyen Enç, “Kalp faaliyetleri ve bazı metabolizma fonksiyonlarının düzenlenmesi için sodyum iyonları gereklidir.Ayrıca vücuttaki su dengesini de korunmasını sağlar.Sodyum'un eksikliği ya da fazlalığı vücudu olumsuz etkiler ve bazı sorunlara neden olur.Sodyum eksikliğinde görülen hastalıklar ya da belirtiler arasında en çok;bulantı,iştahsızlık,kusma,zihin karışıklığı,beyin fonksiyonlarında azalma,kas krampları,tansiyon düşüklüğü,baş ağrısı,baş dönmesi,çarpıntı gibi…yer almaktadır.Bu belirtiler sodyumun hangi değer aralığında olduğuna ve eksikliğinin ne kadar zamandır süre geldiğine bağlı olarak değişebilir” dedi.Sodyum eksikliğinin oluşmasının başlıca nedenleri arasında; Yetersiz tuz alımı, tuz alınmadan fazla miktarda su tüketilmesi, böbrek hastalıkları, yanıklar ile ishal, kusma ve terleme yolu ile vücudun tuz kaybetmesinin geldiğini anlatan Pınar kural Enç daha sonra şunları kaydetti; “Sodyum'un normalde fazlası idrar ve terleme yoluyla vücuttan uzaklaştırılır.Sodyum fazlalığı yüksek tansiyon, potasyum kaybı, vücutta su tutulması ve ödemlere neden olur. Sodyum fazlalığının en önemli nedenleri arasında;fazla tuz ve tuzlu besinler tüketmek,vücut için yetersiz su alınması,ishal ve kusma yoluyla vücudun sodyuma oranla fazla su kaybetmesi kandaki sodyum oranının artmasını sayabiliriz.Sodyum eksikliği mide ve bağırsakları da olumsuz etkiler. Sodyum'un azalmasıyla beraber iştah kaybı,kusma ve midede bulantı görülür.Eğer kusmaya sebebiyet veriyorsa vücut suyla birlikte daha fazla sodyum kaybedeceği için belirtiler şiddetini artırabilir.Sodyum eksikliği beyinde de problemlere neden olabilir.Baş ağrısı,uyuşukluk,yorgunluk,zihin karışıklığı gibi problemler meydana gelebilir.Sodyum eksikliği uzun zaman devam ederse bilinç kaybı ve komaya giden ciddi ve tehlikeli sağlık sorunlarına yol açabilir. Nedeni bilinmeyen kas kasılmaları,kramplar ve kaslarda güçsüzlükte Sodyum eksikliğinin belirtileri arasındadır. Önemli nokta şu ki; sodyum seviyesi yavaş yavaş azalıyorsa tehlikeli hale gelene kadar herhangi bir belirtiye yol açmayabilir.Aniden düştüğünde ise bir ya da birkaç belirti bir arada görülebilir. Yaşlılarda genç kişilere nispeten daha şiddetli belirtiler meydana gelebilir. Vücuda giren Sodyumun büyük bir kısmı tuzdan elde edilir.Bol miktarda sodyum içeren diğer besinler ise;deniz ürünleri,yeşil-kırmızı biber, peynir, fıstık, fındık, ceviz, kereviz ve havuçtur. Sağlıklı yetişkin kişiler için günlük sodyum ihtiyacı 2-3 gramdır.Bu miktar 5 gr tuzdan sağlanabilir.”

Haberler
22 Mart 2014 - 01:03