Tgrt Haber
02 Temmuz 2014 09:46

Belçika 28 yıl sonra çeyrek finalde

ABD'yi uzatma sonunda 2-1 geçen Belçika, Dünya Kupası'ndaki en iyi derecesi olan yarı finalden 28 yıl sonra ilk kez çeyrek finale yükseldi. Belçika çeyrek finalde Arjantin ile eşleşti.

Belçika 28 yıl sonra çeyrek finalde
belçika, dünya kupası, belçika,

2014 FIFA Dünya Kupası 2. tur maçında ABD'yi uzatma sonunda 2-1 yenen Belçika, Dünya Kupası'ndaki en iyi derecesi olan yarı finalden 28 yıl sonra ilk kez çeyrek finale yükseldi. FIFA Dünya Kupası'nda H Grubu'nu lider tamamlayan Belçika ile G Grubu'nu 2. sırada bitiren ABD, Brezilya'nın Salvador kentindeki Fonte Nova Stadı'nda karşılaştı. Belçika, daha ilk dakikada Origi ile gole yaklaştı. De Bruyne'un pasıyla ABD defansının arkasına sarkan 19 yaşındaki futbolcunun altı pasın sağ köşesinden uzak direğe yaptığı vuruşta top kaleci Howard'dan döndü.

16. dakikada sahaya giren bir taraftar nedeniyle oyun durdu. Güvenlik güçlerinin yaklaşık 30 saniye sonra müdahale ettiği seyirci sahadan uzaklaştırıldı.

ABD'nin ilk tehlikeli atağı 21. dakikada geldi. Ceza sahasına sokulan Bradley'nin Belçika savunmasıyla mücadelesinde meşin yuvarlak Dempsey'nin önünde kaldı. Dempsey'in ceza yayından yaptığı vuruşta, kaleci Courtois topu kontrol etti.

23. dakikada ani gelişen Belçika atağında, ortadan topu süren Vertonghen, pasını soldan gelen De Bruyne'e aktardı. Ceza yayının solunda topla buluşan De Bruyne, topu sağa çekip rakibini geçtikten sonra vuruşunu yaptı ancak top, yakındaki direğin yanından dışarı çıktı.

İki takımın da topa aynı oranda sahip olduğu ilk 45 dakika golsüz tamamlandı.

İkinci yarıya da hızlı başlayan taraf Belçika'ydı. 47. dakikada De Bruyne'un ceza sahasının sağından yaptığı ortaya kafasıyla aşırtma bir vuruş yapan Mertens, ABD file bekçisi Howard'ı geçemedi.

56. dakikada Belçikalı Alderweireld'in sağ kanattan açtığı ortada, Origi'nin penaltı noktası üzerinden yaptığı kafa vuruşunda top üst direğe çarparak auta gitti. Pozisyondan saniyeler sonra gelişen atakta Vertonghen'in altı pasın sol köşesinden çektiği şutta, Howard, gole bir kez daha izin vermedi.

Belçika, 60. dakika Origi ile sol kanattan geldi. Rakibini geçen forvet oyuncusunun yerden attığı pasa, yakın direkte topuğuyla dokunan Mertens'in vuruşunda, meşin yuvarlak direğin dibiden dışarı çıktı.

71. dakikada Mirallas'ın sürüklediği Belçika hücumunda top, defansın müdahalesi sonrası Origi'nin önünde kaldı. Origi'nin penaltı noktasının sağından çektiği şutta meşin yuvarlak, Howard'dan döndü.

ABD'li Howard, Belçika'nın 76. dakikada Mirallas, 79. dakikada da Hazard ile girdiği pozisyonlarda da kalesini gole kapadı. Origi'nin pasında ceza sahasının solunda topla buluşan Mirallas'ın şutunu, Howard son anda ayağıyla çıkardı. İkinci pozisyonda Hazard'ın ceza sahasının solundan sağ ayağının içiyle uzak direğe doğru yaptığı vuruşta, top yine Howard'a takıldı.

85. dakika Belçikalı Origi'nin ceza yayından çektiği sert şut üstüne gelen Howard, meşin yuvarlağı kornere gönderdi.

Belçika'nın 90. dakikada Hazard ile başlayan atağında, sol kanattaki De Bruyne topu yerden ortaladı. Defanstan atağa katılan Kompany'nin yakın direkten yaptığı vuruşta, kaleci Howard bir kez daha gole izin vermedi.

Belçika'nın çektiği 30 şutun 20'sinin kaleyi bulduğu normal sürede gol sesi çıkmadı ve karşılaşma uzatmaya gitti.

Belçika, aradığı golü uzatma bölümünün başında buldu. 93. dakikada Origi'nin yerine oyuna giren Lukaku, orta sahanın sağında rakibiyle girdiği mücadelede ayakta kaldı. Topu ceza sahasına kadar süren Lukaku, pasını penaltı noktasındaki De Bruyne'a aktardı. Rakibini geçip önünü boşaltan De Bruyne, altı pasın sağından çapraza çektiği şutla Howard'ı mağlup etti: 1-0.

105. dakikadaki Belçika atağında, De Bruyne'ün ara pasıyla ceza sahasının solunda topla buluşan Lukaku, yakın direğe yaptığı sert vuruşla takımını 2-0 öne geçirdi.

107. dakikada Bradley'nin Belçika savunmasının arkasına havadan gönderdiği topa, penaltı noktasında gelişine vuran yedek oyuncu Green ABD'yi umutlandırdı: 2-1.

110. dakikada ABD yarı sahasına atılan uzun topu Lukaku kontrol etti. İki rakibiyle girdiği mücadelede de ayakta kalan Lukaku'nun altı pasın solundan yaptığı vuruşta, kaleci Howard 3. gole geçit vermedi.

ABD'nin 114. dakikada ceza yayından kullandığı serbest vuruşta, topun başına geçen Bradley, kaleye vurmak yerine penaltı noktasına yerden pas attı. Wondlowski'nin dokunuşu sonrası altı pasta Belçika kalecisiyle karşı karşı kalan Dempsey'nin şutunda meşin yuvarlak Courtois'dan döndü.

Kalan bölümde başka gol olmayınca Belçika, çeyrek final biletini aldı.

Stat: Fonte Nova

Hakemler: Djamel Haimoudi (Cezayir), Redouane Achik (Fas), Abdelhak Etchiali (Cezayir)

Belçika: Thibaut Courtois, Daniel Van Buyten, Vincent Kompany, Toby Alderweireld, Jan Vertonghen, Axel Witsel, Marouane Fellaini, Kevin De Bruyne, Dries Mertens (Dk. 60 Kevin Mirallas), Eden Hazard (Dk. 111 Nacer Chadli), Divock Origi (Dk. 91 Romelu Lukaku)

ABD: Tim Howard, Omar Gonzalez, Matt Besler, Geoff Cameron, DaMarcus Beasley, Jermaine Jones, Graham Zusi (Dk. 72 Chris Wondolowski), Michael Bradley, Fabian Johnson (Dk. 32 DeAndre Yedlin), Alejandro Bedoya (Dk. 105+2 Julian Green), Clint Dempsey

Goller: Dk. 93 Kevin De Bruyne, Dk. 105 Romelu Lukaku (Belçika), Dk. 107 Julian Green (ABD)

Sarı kartlar: Dk. 18 Geoff Cameron (ABD), Dk. 42 Vincent Kompany (Belçika)

Arjantin ile Belçika eşleşti

2014 FIFA Dünya Kupası'nda İsviçre'yi yenen Arjantin ile ABD'yi mağlup eden Belçika, çeyrek finalde eşleşti.

Arjantin ile İsviçre arasındaki günün ilk 2. tur maçının galibi uzatmada belli oldu. Arjantin, İsviçre'yi 118. dakikada Angel Di Maria'nın attığı golle 1-0 geçerek son 8 takım arasına girdi.

İlk karşılaşmada olduğu gibi uzatmaya giden diğer maçta ise Belçika, ABD'yi 93. dakikada Kevin De Bruyne ve 105. dakikada Romelu Lukaku'nun kaydettiği gollerle 2-1 mağlup etti ve çeyrek final vizesini aldı. ABD'nin golü, 107. dakikada Julian Green'den geldi.

Bu sonuçlarla Arjantin ile Belçika çeyrek finalde rakip oldu. İki takım, 5 Temmuz Cumartesi günü TSİ 19.00'da yarı finale çıkmak için mücadele edecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...