Tgrt Haber
13 Kasım 2021 15:38

Topraktan altın fışkırdı! En büyük hazine bulundu

Amatör bir defineci tarafından en büyük Anglosakson sikke hazinesi bulundu. Çıkarılması 6 yıl süren hazine, British Museum’a teslim edildi. Hazinenin yaklaşık yüzde 95’i altından oluşuyor.

Topraktan altın fışkırdı! En büyük hazine bulundu
Hazine,altın,define

Bugüne dek keşfedilen en büyük Anglosakson sikke hazinesi amatör bir defineci tarafından keşfedildi. Toplam 131 altın sikke ve 4 altın nesneden oluşan hazinenin çıkarılması 6 yıl içinde tamamlandı. 2016 ve 2020 arasında dedektörüyle hazinenin büyük kısmını ortaya çıkaran amatör defineci, isminin açıklanmasını istemedi.  Sikkelerin yüzde 85 ila 95 oranında altın içerdiği hazine British Museum’a teslim edildi.  British Museum'a göre hazinede sikkelerin yanı sıra bir kolye ucu, bir altın külçe ve uzmanların daha büyük mücevherlerin parçası olduğundan şüphelendiği iki nesne daha yer alıyor. 

Topraktan altın fışkırdı! En büyük hazine bulundu

MS. 600 CİVARINDA GÖMÜLMÜŞ

MS. 600 yıllarında gömülen hazine, İngiltere’deki West Norfolk bölgesinde çıkarıldı. Ancak buluntuların tam yeri güvenlik gerekçeleriyle açıklanmadı. Zira hazinenin bazı parçaları, daha önce tarihi eser kaçakçılığına konu olmuştu. Hazineye ait 10 sikkeyi metal detektörüyle bulan polis memuru David Cockle, yetkilileri haberdar etmemiş ve sikkeleri yaklaşık 200 bin liraya satmıştı. Cockle 16 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Sikkelerden ancak 8’i ele geçirilebilmişti. Olay 2017'de açığa çıkmış ve Cockle 16 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Sikkelerden ancak 8’i ele geçirilebilmişti.

Topraktan altın fışkırdı! En büyük hazine bulundu

ÖNEMLİ BİR KEŞİF 

British Museum'a göre hazinede sikkelerin yanı sıra bir kolye ucu, bir altın külçe ve uzmanların daha büyük mücevherlerin parçası olduğundan şüphelendiği iki nesne daha yer alıyor.
Uzmanlar amatör definecinin keşfettiği hazinenin Anglosakson krallıklarına atfedilen en büyük sikke hazinesi olduğunu söylüyor.  British Museum'dan Küratör Gareth Williams, yeni hazineyi "Bu çok önemli bir keşif" diye niteledi. "Bu hazine, Sutton Hoo gemi mezarıyla yakın bir tarihten kalmış. Sutton Hoo mezarının tamamı kadar altın içermiyor ama çok daha fazla sikke içeriyor" diyen Williams, sözlerini şöyle sürdürdü: "Aslında o döneme ait olduğu bilinen en büyük sikke istifi."

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...