Tgrt Haber
14 Mart 2022 11:54 - Güncelleme : 14 Mart 2022 12:35

Formula 1’in efsanesi Lewis Hamilton mesleği bırakıyor! Bu son anlaşmam…

Formula 1’in efsane pilotlarından, hırsıyla ve başarılarıyla tanınan Lewis Hamilton, mesleği bırakacağını duyurdu. 40 yaşına kadar yarışmak istemediğini söyleyen Hammilton, bunun Mercedes ile son anlaşması olabileceğini ifade etti.

40'lı yaşlarında Formula1'de pilot olarak yer almak istemediğini söyleyen Hammilton'un bu açıklaması, hayranlarını üzdü.
40'lı yaşlarında Formula1'de pilot olarak yer almak istemediğini söyleyen Hammilton'un bu açıklaması, hayranlarını üzdü.

7 kez dünya şampiyonu olarak Michael Schumacher ile rekoru paylaşan Formula 1’in ilk ve tek siyahi pilotu Lewis Hamilton kariyerine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Mercedes’in Britanyalı pilotu, 40’lı yaşlarında hayatına Formula 1 pilotu olarak devam etmek istemeyeceğini söyledi. 

İçinde bulunduğu anlaşmanın Mercedes ile son sözleşmesi olabileceğini kaydeden Hamilton, “37 yaşındayım ve hala biraz yolum var ancak 40'lı yaşlarda F1'de olmayı planlamıyorum. Mevcut sözleşmem, Mercedes'le son anlaşmam olabilir” şeklinde konuştu.

Geçen sezon Abu Dhabi’de gerçekleşen son yarışta, 8. dünya şampiyonluğunu son anda elinden kaçırarak Red Bull pilotu Max Verstappen’e yenilen İngiliz pilotun Mercedes ile olan sözleşmesi 2023 yılında sona erecek.

LEWIS HAMILTON HAYATI

Sir Lewis Carl Davidson Hamilton MBE HonFREng, 7 Ocak 1985'de, Stevenage'de doğdu. Kariyerine 2007'den 2012'ye kadar yarıştığı McLaren F1 takımında başlayan Hamilton, kazandığı 7 dünya şampiyonluğu ile Michael Schumacher ile beraber en çok şampiyon olan iki Formula 1 pilotundan biridir. Formula 1 tarihinin en çok yarış kazanan, en çok pol pozisyonu alan ve en çok podyuma çıkan pilotudur. Ayrıca Hamilton en çok yarış zaferi, en çok pol pozisyonu ve en çok podyum dâhil olmak üzere birçok rekora sahiptir.

Stevenage'de doğup büyüyen Hamilton, 1998 yılında henüz 13 yaşındayken McLaren genç pilot programı ile sözleşme imzaladı. GP2'deki ilk sezonunda şampiyon olduğu 2006 senesinin sonuna kadar programda kalan Hamilton, 2006 sezonu sonunda McLaren F1 takımı ile sözleşme imzalayarak Formula 1 tarihindeki ilk siyahi pilot oldu. İlk sezonunda Hamilton çok sayıda rekor kırarak sezonu şampiyon Kimi Räikkönen'in 1 puan gerisinde, 2. sırada tamamladı. Ertesi sezon Hamilton, sezonun son yarışının son turunun son virajında, önünde yarışın sonlarında başlayan yağmur dolayısıyla ıslanan zeminde kuru zemin lastikleriyle devam eden Timo Glock'u geçti. Böylece Hamilton şampiyonayı, yarışı kazanan Felipe Massa'nın 1 puan önünde, 98 puan ile tamamlayarak ilk şampiyonluğunu kazandı ve o zamana kadarki en genç Formula 1 dünya şampiyonu oldu. Şampiyonluğunun ardından Hamilton, McLaren'da 4 yıl daha geçirdi ve 2013 yılında Mercedes ile sözleşme imzaladı.

2014'teki regülasyon değişikliğiyle beraber turbo hibrit motorlara geçilmesiyle Hamilton ve Mercedes, başarılı bir döneme girdiler. 2014'ten itibaren 7 sezonun 6'sını şampiyon olarak kapatan Hamilton, ikinci olarak tamamladığı tek sezon olan 2016'da ise takım arkadaşı Nico Rosberg'e kaybetti. 2014'ten takım arkadaşı Rosberg'in şampiyonluğunun ardından emekli olduğu 2016 sezonuna kadar Rosberg ile şampiyonluk rekabetine giren Hamilton, daha sonrasında ise şampiyonluk rekabetini Ferrari pilotu Sebastian Vettel ile sürdürdü. 2017 ve 2018 sezonlarının ortasında şampiyonluk yarışında Vettel'in gerisine düşen Hamilton, her iki sezonda da durumu tersine çevirmeyi başararak şampiyon oldu. Ferrari araçlarının daha az rekabetçi olduğu 2019 ve 2020 sezonlarında dominant bir şekilde şampiyon olarak 6. ve 7. şampiyonluklarını kazanan Hamilton, böylece Michael Schumacher'nın en fazla şampiyonluk kazanma rekorunu egale etti.

Hamilton yüksek profilli yaşam tarzı, çevresel ve toplumsal aktivizmi ve müzik ve moda sektörlerine atılımlarıyla Formula 1 takipçilerinin dışında da bir kitleye hitap ederek Formula 1'in takipçi sayısının artmasında rol oynadı. Bunların yanı sıra Hamilton, ırkçılık karşıtı aktivizmde ve motor sporlarındaki çeşitliliğin sağlanmasında da önemli rol oynadı. Hamilton, Time dergisi tarafından 2020 yılında dünyadaki en etkili 100 kişiden biri olarak listelendi ve 2021 Yeni Yıl Onur Ödülünde şövalye ilân edildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...