Tgrt Haber
24 Mart 2015 11:14

Fenerbahçe-Beşiktaş derbisi yeniden oynanacak mı?

Fenerbahçe-Beşiktaş derbisinin eleştirilen hakemi Fırat Aydınus’un Emenike olayında hiçbir hatası yok. Aydınus, UEFA kurallarını uygulamış.

Fenerbahçe-Beşiktaş derbisi yeniden oynanacak mı?
Fenerbahçe-Beşiktaş derbisi, kural hatası,

Fenerbahçe-Beşiktaş maçının hakemi Fırat Aydınus, derbinin ardından özellikle sarı-lacivertlilerin Nijeryalı futbolcusu Emmanuel Emenike’ye kart göstermediği için büyük eleştiri aldı. Tribünlerin protestosu üzerine formasını çıkarması, oyun alanını sınırlayan çizgilerin dışına çıkması ve ardından tekrar geri dönmesi nedeniyle Emenike’nin 3 kez sarı kart görmesi gerektiği iddia edildi. Fakat kitap bunu söylemiyor... 
İlk olarak forma çıkarma konusuyla başlayalım... Futbol Oyun Kuralları’nda bununla ilgili bir madde yok. ‘Forma çıkarma’ UEFA’nın hakemler için ek talimatlar diye yayınladığı sirkülerde yer alıyor. Ancak 24. sayfadaki bu maddenin başında da ‘Gol sonrası’ ibaresi var. Yani bir oyuncu gol sonrası formasını çıkartırsa bu, rakip takım ve taraftarları provoke etmek anlamına geldiği için sarı kart gerekiyor.
SON DÜDÜK ÇALINCA
Örneğin futbolcular 90 dakikanın sonunda formalarını çıkartıyorlar. Hakem maçın bitiş düdüğünden sonra yaşanacak ihlallerde de kart gösterebiliyor. Ancak gol sonrası olmadığı takdirde ‘forma çıkarmak’ ihlal sayılmadığı için futbolculara kart çıkmıyor. 
Geçelim Emenike’nin oyun alanını belirleyen çizgilerin dışına çıkmasına... Bu da bir ihlal sayılmıyor. Yine örnek verecek olursak bir futbolcu gol attıktan sonra kalenin arkasından koşuyor, ya da sevincini yedek kulübesine giderek yaşıyor. Ancak bunlar sarı kartı gerektirmiyor. 
Eğer Emenike soyunma odasına gidip gelmesiydi, hakemden izinsiz sahayı terk etmiş sayılacaktı. Bu durumda Aydınus’un sarı kartını kullanması gerekecekti ve bunu takım kaptanına gösterip, ‘Ben Emenike’ye kart gösterdim’ diye bildirmesi gerekecekti. Şayet bunu yapmasaydı da bu kural hatası değil, hakem hatası olacaktı.
Kaynak : Vatan

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...