Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
25 Şubat 2014 15:45

FIFA Dünya Kupası İstanbul'da

FIFA Dünya Kupası, Brezilya'da 12 Haziran-13 Temmuz tarihlerinde düzenlenecek 2014 Dünya Kupası öncesinde İstanbul'a getirildi.

FIFA Dünya Kupası İstanbul'da
FIFA Dünya Kupası İstanbul'da, dünya kupası türkiye'de, 2014 Dünya Kupası, kupa İstanbul'a getirildi,

FIFA Dünya Kupası Turu'nun 73. durağı İstanbul oldu. Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'deki turunu tamamlayan kupa, özel tasarlanan uçakla Atatürk Havalimanı'na getirildi. Yoğun güvenlik önlemleri altında özel kutusunda uçaktan indirilen kupa, Genel Havacılık Terminali'nde sergileneceği salona alındı. Siyah bir paravanın arkasında özel görevlilerce platforma yerleştirilen kupa, daha sonra basın mensuplarına gösterildi. Tanıtımda FIFA Kurumsal İletişim Müdürü Alexander Koch, Brezilya'nın Türkiye Başkonsolosu Luiz Henrique Pereira da Fonseca, Atatürk Havalimanı Mülki İdare Amiri Celalettin Yüksel, Coca-Cola Gazlı İçecekler Genel Müdürü Sedef Salıngan Şahin yer aldı. Tanıtımda bir konuşma yapan Koch, FIFA Dünya Kupası maçlarını izleyemeyen insanlarla kupayı buluşturmak için birçok fikir ürettiklerini anlatarak, şunları kaydetti:
"Türkiye'de bizi ağırladığınız için FIFA adına size çok teşekkür ediyorum. Türkiye gibi futbolu çok seven bir ülkeyle buluşmak bizi çok mutlu ediyor. Dünya Kupası, futbolseverlerin çok büyük ilgisini çekiyor. Bu yüzden FIFA, statta maç izleme fırsatı bulamayan insanları da mutlu edebilmek ve kupayla buluşturmak için birçok fikir üretiyor. Bu sefer düzenlediğimiz etkinlikte 90 ülkeye kupayı götürme kararı aldık. İlerleyen yıllarda 219 ülkenin de hepsini gezmeyi düşünüyoruz." Alexander Koch, dünyayı dolaşan kupanın gerçek Dünya Kupası olduğunu vurgulayarak, "Bana en çok sorulan soru, bu kupanın gerçek kupa olup olmadığı. Kazanan takım bile bu kupayı alıp evine götüremiyor. Bu kupayı Zürih'te saklıyoruz ve FIFA'da çalışan insanlar bile tam olarak nerede saklandığını bilmiyor. Bu kupanın gerçek olduğunu, kupanın altında kazanan 74 takımın imzasının bulunmasından anlayabilirsiniz" ifadelerini kullandı.
FIFA Dünya Kupası Turu, bugüne kadar düzenlenen en büyük kupa turu olmasıyla dikkati çekiyor. Tur kapsamında kupa, tüm dünyada 51'i yeni toplam 90 ülkeyi ziyaret ederek, yaklaşık 150 bin kilometre yol katedecek. Tur boyunca bir milyondan fazla insan kupayı yakından görme şansı elde edecek. 12 Eylül 2013'te Brezilya'dan başlayan FIFA Dünya Kupası Turu, 221 gün sonunda 21 Nisan 2014'te organizasyonun evsahibi Brezilya'da sona erecek. Dünya Kupası'nın İstanbul'dan sonraki durağı İsveç olacak. Başlangıçta FIFA Dünya Kupası, kurucusunun adıyla Jules Rimet Kupası olarak anılıyordu ve onu üç kez kazanan ülkeye verileceği duyuruldu. 1970 yılında Brezilya'nın üçüncü şampiyonluğunu yaşamasıyla kupa bu ülkenin müzesine gitti. Ancak 18 ayar saf altından yapılan kupa 1983'te çalındı ve halen bulunabilmiş değil. İlk kupa Brezilya’ya gittikten sonra yeni bir FIFA Dünya Kupası tasarlama ve 1974 yılından itibaren bu kupayı kullanma fikri sonucunda, İtalyan sanatçı Silvio Gazzaniga’nın tasarımında karar kılındı. Gazzaniga’nın tasarladığı, bugün halen kullanılmakta olan FIFA Dünya Kupası, tabandan spiraller çizerek yükselen hatlar en üstte dünyayı taşıyacak şekilde uzanıyor. Zafer anını yaşayan iki sporcu, dinamik bir biçimde heykelin gövdesiyle birlikte yükseliyor.
1970’lerden itibaren Beckenbauer, Kempes, Maradona, Zidane, Ronaldo gibi dünya futbol tarihine geçmiş isimlerin kaldırma başarısı gösterdiği efsane FIFA Dünya Kupası, Coca-Cola tarafından 3. kez düzenlenen FIFA Dünya Kupası Turu kapsamında İstanbul'daki futbolseverlerle buluştu. FIFA Dünya Kupası şampiyonları ancak bir sonraki turnuvaya kadar kupayı elinde tutabilir. Daha sonra ise şampiyon takıma, som altından yapılmış olan orijinal kupa yerine, kupanın altın kaplama bir replikası verilir. Orijinal, bir eşi daha bulunmayan FIFA Dünya Kupası 36,8 cm yüksekliğinde, 6,175 gr ağırlığında olup, 18 saf som altından yapılmıştır. Kupanın tabanında, iki tabaka malakit taşı bulunur. Kupanın altında ise 1974'ten beri tarihleriyle birlikte FIFA Dünya Kupası'nı kazananların adı kazılıdır. FIFA Dünya Kupası'na sadece kupayı kazanma başarısı gösterenler ve devlet başkanları dokunabiliyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...