Tgrt Haber
04 Ağustos 2021 16:17

Galatasaray'dan TFF'ye Oğulcan Çağlayan tepkisi: Bu kumpası kim kuruyor?

Galatasaray Başkan Yardımcısı Rezan Epözdemir, TFF' tarafından lisansı çıkarılmayan Oğulcan Çağlayan ile ilgili sert açıklamalarda bulundu. Epözdemir, "UEFA, 'Hukuki sorun yoktur' dedi. Bize fakslanan yazıda oy birliği yazıyor. Karar, oy çokluğundan oy birliğine döndürüldü. Böyle bir şey olabilir mi ya? Hangi eller bu karara dokundu, kimler talimat verdi! Galatasaray'a karşı bu kumpası kim kuruyor?" ifadesini kullandı.

Galatasaray'dan TFF'ye Oğulcan Çağlayan tepkisi: Bu kumpası kim kuruyor?
Galatasaray,Rezan Epözdemir,Çaykur Rizespor,TFF,Oğulcan Çağlayan

Galatasaray Başkan Yardımcısı Av. Dr. Rezan Epözdemir, Galatasaray'ın Oğulcan Çağlayan kararına yaptığı itirazın TFF Tahkim Kurulu tarafından reddedilmesiyle ilgili TT Stadyumu'nda basın toplantısı düzenledi. Bu kararın kendilerini çok şaşırttığını dile getiren Epözdemir, "Çünkü emsali yok. Sözleşmesinin bitimine 6 hafta kala bir oyuncunun sözleşmesini haksız şekilde feshettiği öne sürülüyor ancak bütün yılın bonservisi tazminat olarak değerlendiriliyor. Daha önce görülmemiş, emsali görülmemiş bir karardan bahsediyoruz. Hukukun temel evrensel prensiplerine, tazminat hukukunun temel prensiplerine aykırı bir karar. Bölge Adliye Mahkemesi'ne başvuru yapıldı. Evet Anayasa'nın 59. maddesi, 'Tahkim'in kararı kesindir' diyor ama kesin olan kararlar, sportif, idari ve yönetsel kararlar. Ekonomik sonuç doğuran, sözleşmesel ihtilaftan kaynaklanan kararlara yargı yolu açık. Bu süreç devam ederken transfer yasağı kararı alınmış. Yönetim Kurulu'na itirazda bulunduk; 'Bu alacak, kesin bir alacak değil ve transfer yasağı uygulayamazsınız' dedik. Yönetim Kurulu bu talebimizi reddetti ve Tahkim Kurulu'na başvurduk" ifadelerini kullandı.

"BU KARAR HUKUKA AYKIRIDIR"

TFF Tahkim Kurulu'nun verdiği kararın Oğulcan Çağlayan'ın çalışma özgürlüğünü kısıtladığını savunan Başkan Yardımcısı Epözdemir, "25 Haziran 2021 tarihinde tarihten 40 gün önce dedi ki; 'Transfer yasağını kaldırıyorum, hukuki süreç devam ediyor. Ortada kesinleşmiş bir karar yoktur'. Öte yandan UEFA'ya da başvuru yaptık. TFF bu kez oyuncunun lisansını vermedi. Bir başvuru daha yaptık ve bu kararın hukuksuz olduğunu belirttik. 'Bölge Adliye Mahkemesi ret verdi ama Yargıtay'a taşıdık biz bunu, olağan kanun yolu devam ediyor. Oyuncuyla ilgili bu karar hukuka aykırıdır. Bu oyuncunun çalışma özgürlüğünü kısıtlar. Öze dokunur. Bunu yapamazsınız' dedik" diye konuştu.

"PARALEL BİR KARAR VERİLİR DİYE DÜŞÜNDÜK"

Tahkim Kurulu tarafından ret kararı verilmesini beklemediklerine vurgu yapan Rezan Epözdemir, şöyle devam etti: "TFF tam üç hafta karar vermedi, nihayetinde 2 Ağustos'ta ret kararı verdi Oğulcan bakımından. Biz de dün itibarıyla bugün verilecek listeye yetiştirmek için Tahkim Kurulu'nun olağanüstü toplanmasını talep ettik ve Tahkim Kurulu toplandı. Elimizde 40 gün önce verilmiş bir karar var, kulüp tarafından verilmiş bir karar ver. Transfer yasağını kaldırmış biz de paralel bir karar verilir diye düşündük."

"HUKUKİ DAYANAKTAN YOKSUN BİR KARAR"

TFF tarafından kendilerine tebliğ edilen yazıda kararın oy birliğiyle alındığı fakat TFF'nin resmi sitesinde ise oy çokluğu ibaresinin bulunduğunun altını çizen Epözdemir, "22.30'da TFF'nin resmi internet sitesinde yayınlanan açıklamada 'oy çokluğu' yazıyor, 22.32'de bize fakslanan kararda 'oy birliğiyle' yazıyor. Herhalde arada her şeye rağmen dik durmaya çalışan muhalif üyelerdi, anladığım kadarıyla bu süreçte ikna edilmiş ve muhalifler de 'Hiçbir çatlak ses olmadan' oy birliğine dönüşmüş. Manidar ve düşündürücüdür bu. Bu bile bu kararın hukuk garabeti olduğunu ortaya koyuyor. Kerameti kendinden menkul bir karardan bahsediyoruz. Açıkçası hukuki dayanaktan yoksun bir karardan bahsediyoruz. 40 gün aynı şartlar devam ederken taban tabana zıt bir karardan bahsediyoruz" dedi.

"TAHKİM KURULU BAŞKANI VE ÜYELERİNİN İSTİFALARINI İSTİYORUZ"

Tahkim Kurulu başkanı ve üyelerinin istifasını istediklerini belirten sarı-kırmızılı yönetici, "Bu karar rövanşist yaklaşımlarla verilmiştir. Biz Galatasaray olarak Tahkim Kurulu başkanı ve üyelerinin istifasını istiyoruz. Tahkim Kurulu üyeleri hakkında görevi kötüye kullanmaktan en kısa sürede savcılığa başvuruda bulunacağız. Biz Galatasaray'ın menfaatlerini, her zeminde savunmaya devam edeceğiz. Türk futbolunun sorunlarını çözmeye devam edeceğiz. Hiçbir haksızlığa boyun eğmeyeceğiz. Hiç kimse Galatasaray'ı sınamasın. Cevaplarımızı en sert şekilde vereceğiz" şeklinde konuştu.

"BİZDEN KİŞİSEL ÇIKARLARLA HESAP SORMAYA ÇALIŞIYORLAR"

"Biz; bu kararın, Kulüpler Birliği'nin yaptığı çalışma ve Galatasaray'ın ortaya koyduğu tavırla bağlantılı olduğunu düşünüyoruz" diyen Rezan Epözdemir, "Bir milli futbolcunun, bir Avrupa maçında oynamasının önüne geçiyorsunuz. Kabul edilemez bir tavır. Çalışma hakkını, anayasaya aykırı bir şekilde önlüyorsunuz. Tahkim Kurulu'ndaki arkadaşların görevi bitecek. Anladığımı kadarıyla görevleri bitmeden bizden kişisel çıkarlarla hesap sormaya çalışıyorlar. Galatasaray'dan hesap sormak kimsenin haddi değil" diyerek sözlerini noktaladı.

Galatasaray'dan TFF'ye Oğulcan Çağlayan tepkisi: Bu kumpası kim kuruyor?

BİLGİÇ: "YARGITAY VE ANAYASA MAHKEMESİ'NE BAŞVURU YOLU AÇIK"

Türkiye Futbol Federasyonu Tahkim Kurulu, Galatasaray ve Oğulcan Çağlayan'ın itirazlarını oy çokluğuyla reddetti. Bu karar hakkında İHA'ya konuşan bulunan Avukat ve Spor Hukukçusu Ebrar Efkan Bilgiç, "TFF Tahkim Kurulu, sözleşmesini tek taraflı feshederek Galatasaray’a transfer olan Oğulcan Çağlayan hakkında verdiği 1.2 milyon Euro’luk tazminatı onarken, 6 maçlık resmi müsabakalardan men cezasını da 3 maça düşürmüştü. Galatasaray SK ve Oğulcan Çağlayan’ın TFF Yönetim Kurulu’nun 02.08.2021 tarihinde vermiş olduğu karara karşı yaptıkları başvuru incelenmiş ve nihayetinde kulüp yönünden transfer yasağının kaldırılmasına ve kulübün yapacağı ödemelerin devamına karar vererek kulüp ve oyuncunun itirazlarını reddetti.

Çaykur Rizespor’un, Tahkim Kurulu kararı doğrultusunda 1.2 milyon Euro’luk alacak süreci devam etmektedir. Yani Galatasaray, Profesyonel Futbolcuların Statüsü ve Transferi Talimatı’nın 12. Maddesi uyarınca Oğulcan Çağlayan’a lisans çıkarmak için yukarıda bahsi geçen meblağın Çaykur Rizespor Kulübü’ne ödenmesi şart. Çaykur Rizespor Kulübü’nden borçsuzluk belgesi veya muvafakatname alınması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Başvurulacak hukuki yollar

Sarı-kırmızılıların ret kararına karşı başvurabileceği hukuki yolları da açıklayan Bilgiç, "Oğulcan Çağlayan için Uluslararası Tahkim (CAS) yolu kapalı olsa da kararın Yargıtay’a taşınması ve Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yolları açık. Manevi tazminat açısından da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuru yapılabilir. Tahkim Kurulu kararlarına karşı adli yargı yoluna başvuru örneğini eski Fenerbahçeli futbolcu Serdar Kesimal’dan hatırlıyoruz. Serdar, Fenerbahçe’ye açtığı davada sözleşmesel uyuşmazlıklarla ilgili Tahkim Kurulu kararlarının kesin olmadığını ortaya koymuştu. Yargıtay 3. HD’nin bu kararına göre Tahkim Kurulu kararlarına karşı adli yargı yani mahkemelere başvuru yapılabilir.

1.2 milyon Euro’luk Çaykur Rizespor Kulübü’ne ödenecek tazminat konusunda ise orantısızlık ileri sürülerek çalışma hakkı bağlamında özel yaşam hakkının ihlal edildiği konusu değerlendirilebilir. Burada ödenecek meblağ futbolcunun kazancına nazaran değerlendirildiğinde futbolcu için ağır bir tazminat olması konusu gündeme gelebilir. Ancak kural olarak sözleşmenin feshinin haklı ya da haksız olması konusu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin yargı yetkisi içinde yer almamaktadır. AİHM’in, Tahkim Kurulu’na ilişkin verdiği tarafsız ve bağımsız olmama kararına binaen adil yargılanma hakkı ihlali yönünden yapılacak bir başvuru ise uyuşmazlığın tazminat hususunda bir karar teşkil etmeyecektir.

Tabii ki AİHM’e başvuru yapılması öncesinde tüm iç hukuk yollarının tüketilmesi gerekmektedir. Dolayısıyla sözleşmesel nitelikteki bu uyuşmazlık yargı yolu Serdar Kesimal’da açık olduğu gibi burada da açıktır. Anayasa Mahkemesi’ne yapılacak bireysel bir başvuru ise AİHM’e yapılacak başvuru konusunda engel teşkil eder.
Sonuç olarak Tahkim Kurulu kararının iptali için önce yargı yoluna gidilmeli, buradan alınacak neticeye göre Anayasa Mahkemesi ve akabinde AİHM’e gidilebilir" şeklinde konuştu.

Galatasaray'dan TFF'ye Oğulcan Çağlayan tepkisi: Bu kumpası kim kuruyor?

NE OLMUŞTU?

Türkiye Futbol Federasyonu Uyuşmazlık Çözüm Kurulu, Oğulcan Çağlayan'a Çaykur Rizespor ile sözleşmesini usulsüz bir şekilde feshettiği gerekçesiyle 3 maç ve 1.2 milyon euro para cezası vermişti.

Yaşanan bu süreç sonrasında TFF, yeni sezon öncesinde Oğulcan Çağlayan'a lisans çıkarmazken, sarı-kırmızılılar PSV maçlarında genç oyuncudan yararlanamamıştı. Oğulcan, UEFA Avrupa Ligi'nde oynanacak olan St. Johnstone karşılaşmasında da forma giyemeyecek.

TAHKİM İTİRAZI REDDETMİŞTİ

TFF Tahkim Kurulu, Galatasaray'ın Oğulcan Çağlayan için yaptığı itirazı reddetmişti. TFF'den yapılan açıklamada, "TFF Yönetim Kurulu kararında usule, esasa ve talimatlara aykırı bir yön bulunmadığı anlaşıldığından; Galatasaray ve futbolcu Oğulcan Çağlayan'ın itirazlarının reddine, oyçokluğu ile karar verilmiştir" ifadelerine yer verildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...