Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
10 Ekim 2018 11:18

THY Euroleague'de şov başlıyor

Türk Hava Yolları Euroleague 2018-2019 sezonu yarın başlıyor. Önemli organizasyonda Türkiye’yi Anadolu Efes, Fenerbahçe ve Darüşşafaka temsil edecek.

THY Euroleague'de şov başlıyor
THY Euroleague

Avrupa’nın en iyi basketbol takımlarının mücadele ettiği Türk Hava Yolları Euroleague, yarın start alacak. Tek gruptan toplam 16 takımın mücadele edeceği ligde Türkiye’den 3 takım bulunuyor. Euroleague’de Türkiye’yi Anadolu Efes, Fenerbahçe ve Darüşşafaka temsil edecek. 

Euroleague’de ilk hafta programı 

Basketbolun Avrupa kulüpleri düzeyindeki en büyük organizasyonu olan THY Euroleague’de yeni sezon heyecanı yarın oynanacak maçlarla başlıyor. Geçtiğimiz sezon final oynayan ve bir önceki sezon kupaya ulaşan Fenerbahçe, cuma günü Ülker Spor ve Etkinlik Salonu’nda İspanya ekibi Herbalife Gran Canaria ile karşılaşacak. Anadolu Efes, yarın Alman ekibi Bayern Münih’e konuk olacak. Bir diğer temsilcimiz Darüşşafaka Tekfen ise yine yarın son şampiyon Real Madrid ile deplasmanda karşı karşıya gelecek. 

THY Euroleague’de ilk haftanın programı şöyle: 

11 Ekim Perşembe 
20.00 CSKA Moskova - Barcelona Lassa 
21.00 Panathinaikos - Maccabi FOX Tel Aviv 
21.30 Bayern Münih - Anadolu Efes 
22.00 Real Madrid - Darüşşafaka Tekfen 

12 Ekim Cuma 
19.45 Buducnost Podgorica - EA7 Olimpia Milano 
20.00 BC Khimky - Olympiakos 
20.00 Zalgiris Kaunas - Saski Baskonia SAD 
20.45 Fenerbahçe - Gran Canaria 

Kupa tarihçesi 
FIBA Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası adı altında 1958 yılında ilk kez düzenlenen kupa, 1991'de FIBA Avrupa Ligi adı altında oynandı. Uluslararası Basketbol Federasyonları Birliği (FIBA) ile Avrupa Basketbol Ligleri Birliği (ULEB) arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle 2000-2001 sezonunda iki ayrı kupa olarak Superleague ve Euroleague adıyla oynandı. Daha sonra 2001-2002 sezonundan itibaren Euroeleague yönetimi tarafından tek kupa olarak düzenlenmeye başladı. 

En çok İspanya’dan takım var 
Türkiye’den Anadolu Efes, Fenerbahçe ve Darüşşafaka’nın dışında turnuvada İspanya’dan Real Madrid, Barcelona Lassa, Baskonia Vitoria Gasteiz ve Herbalife Gran Canaria, Yunanistan’dan Olympiakos ve Panathinaikos, Rusya’dan CSKA Moskova ve Khimki Moskova, Almanya’dan FC Bayern Munih, Karadağ’dan Buducnost Podgorica, İtalya’dan AX Armani Exchange Olimpia Milano, İsrail’den Maccabi FOX Tel Aviv, Litvanya’dan Zalgiris Kaunas yer alıyor. 

Final-Four İspanya’da 
Turnuvada çift devreli lig usulü uygulanacak. Ligi ilk sekiz sırada bitiren takımlar, play-off oynamaya hak kazanacak. 5 maç üzerinden oynanacak olan play-off maçlarında, 3 galibiyet alan takımlar şampiyonluk için Final-Four’a kalacak. 2018-2019 Final-Four mayısta İspanya'nın Baskonia şehrinde düzenlenecek. 

Son şampiyon Real Madrid 
2017-2018 sezonunda Final-Four organizasyonu Sırbistan’ın Belgrad şehrinde gerçekleşti. Son dörde Fenerbahçe, Real Madrid, Zalgriz Kaunas ve CSKA Moskova kaldı. Finalde Fenerbahçe ile Real Madrid karşı karşıya gelirken, kupayı 85-80 kazanan Madrid ekibi oldu. MVP (En değerli oyuncu) ise Sloven genç yıldız Luka Doncic seçildi 

En çok kazanan Real Madrid 
Çeşitli isimlerle devam eden organizasyonda İspanyol takımı Real Madrid, 10 defa ile en çok şampiyon olan takım konumunda bulunuyor. Madrid, ilk kupasını 1964 yılında aldıktan sonra 1965, 1967, 1968, 1974, 1978, 1980, 1995, 2015 ve 2018 yılında elde etti. Madrid’i Rus ekibi CSKA Moskova, 7 şampiyonlukla takip ederken, İsrail'den Maccabi FOX Tel Aviv ve Yunanistan'dan Panathinaikos‘un da 6 şampiyonluğu bulunuyor. Türkiye’den de Fenerbahçe, 2016 yılında İstanbul’daki Final-Four’da kupayı kazanmıştı. 

En başarılı antrenör Zeljko Obradovic 
Fenerbahçe Başantrenörü Zeljko Obradovic, kupa tarihinde en çok kupayı kazanan antrenör. Sırp çalıştırıcı, kariyerinde 9 şampiyonluk yaşadı. 2016 yılında sarı-lacivertlileri de şampiyon yapan Obradovic, ilk şampiyonluğunu 1992 yılında Partizan ile yaşadı. Deneyimli antrenör en çok 5 kez ile Panathinaikos, 1'er kez de Joventut Badalona ve Real Madrid ile kupayı aldı. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...