Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
23 Nisan 2014 09:47

Apple'ın Samsung'a açtığı davaya Türk damgası

ABD'de Apple'ın Samsung'a açtığı patent davasına Türk profesör Tülin Erdem damga vurdu.

Apple'ın Samsung'a açtığı davaya Türk damgası
apple, samsung, samung'a patent davası, patent davası, türk prodfesör, tülin erdem

ABD'de devam eden ikinci Apple-Samsung patent ihlali davasının sekizinci gününde sahneye bilirkişi olarak bir Türk profesör çıktı. Pazarlama gurusu akademisyen Prof. Tülin Erdem, 31 Mart 2014'te jüri seçimi sonrası başlayan davanın bilirkişisi seçildi. Davayı duruşma salonundan takip eden CNET editörü Shara Tibken'in bildirdiğine göre tanık kürsüsünde, davanın sadece söz konusu patentler etrafında şekillendirilmek istenildiğini söyleyen Prof. Erdem marka sadakati, kamera kalitesi gibi tüketici seçimini etkileyen daha önemli akıllı telefon özelliklerinin gözardı edildiğini öne sürdü.
Dava konusu patentlerin çok detaylı, tüketici talebini artırmayacak özellikler olduğuna dikkat çeken Erdem, Apple avukatlarına "Bu özelliklerin önemini, değerini yapay olarak abartıyorsunuz" diyerek "Kilidi açmak için kaydırın" gibi özelliklerin tüketici seçimini etkilemeyecek cinsten fonksiyonlar olduğunun tüketiciler tarafından bilinmesini, bu gibi özelliklerin ürün satın alırken tüketicinin ilgi alanına bile girmediğinin bilinmesi gerektiğini belirtti. Erdem'e göre sadece "garip" insanlar, "tekno-kolik" tarzı insanlar ürün satın alırken "arka plan eşleştirme" "otomatik düzeltme" veya "Apple veri tarayıcısı" teknolojilerini referans alarak ürün seçimini değiştirebilir.
APPLE'IN AVUKATLARI TEDİRGİN
"Talebi sürükleyen küçük özellikler değil, büyük özelliklerdir" diyen Prof. Erdem bilimsel verilere değil, sadece izlenimlerine dayanarak çıkardığı sonuçları da jüriyle paylaştı. "Ürün inceleme siteleri verilerine göre hareket edemeyiz, cihaz üzerindeki ikinci bir kamera, tüketicinin o ürünü tercih etmesi için yeterli bir argüman değildir" dedi. Apple avukatları ise Türk profesörün saptamalarına mahkeme karşısında şüpheli yaklaşıyor. İşlemci, dokunmatik ekrandaki QWERTY klavye, GPS gibi faktörlerin akıllı telefon satışlarını etkilemediğini iddia eden Prof. Erdem'in Samsung'un getirdiği diğer bilirkişiler ile çeliştiği iddiasında bulunuyor.
APPLE: 5 PATENTİMİZ İHLAL EDİLDİ
Söz konusu patent ihlali davasında Apple avukatları, Samsung'un kendilerine ait toplam beş adet patenti ihlal ettiğini iddia ediyor. Bu patent ihlalleri neticesinde Apple'in büyük zarara uğradığını ve bu zararın tazmin edilmesi için 2.2 milyar dolar tazminat ödenmesi gerektiğini savunuyor. Samsung ise Apple'in bu iddialarına karşılık, Apple'ın da kendilerinin iki adet patentini ihlal ettiğini, bu ihlal sonucunda Apple'in kendilerine toplam 7 milyon dolar tazminat ödemesi gerektiğini savunuyorlar.
APPLE 2.2 MİLYAR DOLAR TAZMİNAT İSTİYOR
Apple avukatları, yine bir akademisyen ve Ekonomist Christopher Vellturo'nun hesaplamalarına dayanarak, toplam 37 milyon cihazda Samsung'un patent ihlalinde bulunduğunu, toplamda 2.2 milyar dolar zarara uğradıklarını, Jüri ve mahkeme yargıcından Samsung'un bu zararı tazmin etmesi gerektiğini iddia ediyorlar. Samsung'un bilirkişi heyeti ve avukatları ise bu miktarın sadece ve sadece 38.4 milyon dolar olabileceğine, ancak bu tutarın ödenmesine hükmedilebileceğini iddia ediyor.
Prof. Tülin Erdem kimdir?
1986 yılında Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi bölümünden mezun olan Prof. Tülin Erdem, ABD'nin Alberta Üniversitesi'nde lisansüstü derecesini tamamlamış. 1993 yılında ise yine aynı okulda İşletme alanında doktorasını vermiş.
2006 yılında New York Üniversitesi Stern Business School'da ders vermeye başlayan Prof. Erdem pazarlama ve işletme alanında dersler vermeye devam ediyor. Bir dönem INFORMS adındaki pazarlama derneğinin başkanlığını da üstlenen Tülin Erdem, Journal of Marketing Research isimli akademik yayının da bir dönem yayın yönetmenliği görevinde bulunmuş.
Tülin Erdem'in uzmanlık ve araştırma alanları Reklam, marka yönetimi, tüketici seçimi, müşteri ilişkileri yönetimi, belirsizlikte karar almak, ekonometrik modelleme ve fiyatlandırma konularını kapsıyor.
İlk davadan 290 milyon $
ABD'deki ilk Apple-Samsung patent davasında jüri, Samsung'un Apple'a 1.05 milyar dolar ödemesine karar vermişti. Ancak daha sonra bölge mahkemesine taşınan davada yargıç ödenmesi gereken rakamın jüri tarafından hatalı hesaplandığını söyleyerek yeni bir hesaplama gerçekleştirilmesini istedi. Bu davada Apple patent ihlallerinden dolayı Samsung'dan 380 milyon dolar talep ederken, Samsung ödemesi gereken rakamın 52 milyon dolar olduğunu iddia etti. Kasım 2013'te jüri Samsung'un patent ihlallerinden dolayı elde ettiği kazanç ve Apple'ın gördüğü zarar karşılığında 290 milyon dolar ödenmesine karar verdi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...