Tgrt Haber
09 Ağustos 2022 11:41 - Güncelleme : 09 Ağustos 2022 11:47

İran, çok amaçlı Hayyam uydusunu uzaya fırlattı

İran, ülke yararına çeşitli amaçlar sağlayacak ‘’Hayyam’’ uydusunu uzaya fırlattı. 600 kilogram ağırlığındaki uydu, 500 kilometrelik yörüngeye yerleşti.

Editör: Okan Güleş / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
İran, çok amaçlı Hayyam uydusunu uzaya fırlattı
iran,hayyam

Dünya’da artık tüm ülkeler uzay alanında önemli çalışmalar yürütürken, İran’da kısa süre önce Hayyam uydusunu uzaya fırlatarak önemli bir gelişme kaydetti. Ülke adına yararlı pek çok alanda ön plana çıkan Hayyam uydusu, 500 kilometrelik yörüngeye fırlatıldı.

 İran’a ait Hayyam uydusu, Rusya'nın işbirliği ve Soyuz uydu taşıyıcısı tarafından yerel saatle 10.30’da Kazakistan’ın Baykonur Uzay Üssü’nden fırlatıldı. İran’a ait Hayyam uzaktan algılama uydusunun kullanımı ve kontrolünün fırlatılmasının ardından, İran İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı'na ait uzay üslerinde bulunan İranlı uzmanlar tarafından gerçekleştirileceği belirtildi.

GÜNDE 4 KEZ GÖRÜNTÜ SAĞLAYACAK

 İran’ın yörüngeye fırlattığı 600 kilogramlık Hayyam uydusu; günde 4 kez 1 metre hassasiyetle görüntü sağlayabilecek.

İran, çok amaçlı Hayyam uydusunu uzaya fırlattı

Fırlatılan Hayyam uzaktan algılama uydusundan alınan veriler ile tarım alanında verimliliğin artırılması, ülkenin su kaynaklarının doğru izlenmesi, doğal tehlikelerin yönetilmesi, arazi kullanımındaki değişikliklerin izlenmesi, izinsiz yapılaşmalar ve ormansızlaşma ile mücadele edilmesi, çevresel tehlikelerin izlenmesi, maden ve maden keşiflerinin izlenmesinin yanı sıra ülke sınırlarının izlenmesi gibi birçok konunun kontrol edilebileceği açıklandı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...