Tgrt Haber
06 Şubat 2022 12:20

1 milyon evin elektrik ihtiyacını sağlayabilecek: İlk yüzer rüzgar santrali İzmir'de

Türkiye'nin ilk yüzer rüzgar santrali İzmir'de geliştirildi. 1 milyon evin elektrik ihtiyacını sağlayabilecek proje gelecek vaat ediyor...

Türkiye'nin ilk yüzer rüzgar santarali, İzmir'e geldi...
&tt2;Akkuyu Santrali,yüzer santral gemi
Türkiye'nin ilk yüzer rüzgar santarali, İzmir'e geldi...

 
 
 Türkiye'de ilk yüzer santral modellemesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nde yapıldı. İzmir'deki akedemesiyenler, yüzer deniz üstü rüzgar santralini tasarladı. Uzun zamandır üzerine çalışmalar yapılan santral, elektrik üretiminde büyük rol oynayacak. 

Tamamen özgün tasarıma sahip olan yüzer santral, yerli ve milli malzemelerle üretilen, daha üretici ve açık tip rüzgar lülesinden oluşuyor. Diğer yandan modelleme, fırtınada düzenli ve düzensiz dalgalarda ve rüzgarların altında, yüzerrüzgar tirbünlerinin nasıl çalıştığı incelenirken, çalışma sonucunda yüzer platformu deneysel ve sayısal çalışmalarla geliştirilerek daha ekonomik bir platforma ulaşması amaçlanmakta.

EKONOMİK AÇIDAN UYGUN

Konuyla ilgili açıklama yapan İYTE Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ünver Özkol, sayıları giderek artan rüzgar santrallerinin, denizlerd de kurulmaya başladığını ifade etti. Özkol ayrıca şunları da sözlerine ekledi:

"Özellikle son 20-30 yıl içerisinde rüzgar türbinlerinin sayısı çok artmış durumda. Çünkü bunlar, ekonomik olarak yenilenebilir enerji sağlayan en ekonomik sistemlerdir. Türkiye'de de bir çok yerde rüzgar türbinlerini hepimiz görüyoruz. Fakat zamanla karalarda rüzgar türbinleri kurabileceğimiz alanlar, tüm dünyada olduğu gibi daralmakta. Dolayısıyla artık denizlere açılmak zorunda kalıyoruz. Deniz üzerine çıktığımız zaman da bunun nasıl ekonomik yapılabilir olması da önem taşıyor. Derin denizlerde bunların ancak yüzer bir şekilde inşa edildiklerinde ekonomik olduğunu görüyoruz. Biz de bu çalışmayı Türkiye'de ilk defa İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nde Makine Mühendisleri ve İnşaat Mühendisliği bölümlerinin beraber çalışması ile gerçekleştirdik" dedi. 

 

1 milyon evin elektrik ihtiyacını sağlayabilecek: İlk yüzer rüzgar santrali İzmir'de


1 MİLYON EVİN ELEKTRİK İHTİYACI SAĞLANABİLECEK

Gelecek için umut veren yüzer rüzgar santrali, projeyi üstlenen mühendislere göre 1 milyon evin elektrik ihtiyacını sağlayabilecek potansiyelde. Modelleme hakkında açıklama yapan İYTE İnşaat Mühendisliği Doç. Dr.Bergüzar Özbahçeci ise şu ifadelere yer verdi:

1 milyon evin elektrik ihtiyacını sağlayabilecek: İlk yüzer rüzgar santrali İzmir'de

 "Çalışmamız, yaklaşık 750 bin lira bütçeli. Bu projemiz bitmek üzere. Bundan sonraki süreç bu projenin sahada gözlemlenmesi. Ondan sonra da prototip ölçümüne geçilecek. Bu projenin hayata geçmesi de birkaç seneyi alacak diye düşünüyoruz. Burada denediğimiz aslında küçük ölçekli bir türbin. 300 kilovatlık bir prototipte. Şu an ilk hedefimiz 5 megavat. Dünyada yüzer rüzgar türbinleri 15 megavata kadar düşünülüyor. Bu rüzgar türbinleri ile elde ettiğimiz elektrik bir gigavatı bulduğunda, 1 milyon evin elektrik ihtiyacını sağlayabilecek. Her evde 5 kişinin yaşadığını düşünürsek 5 milyon kişinin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek güçte olması hedefleniyor. Bu rüzgar türbinlerinden denizde bir tarla oluşturduğumuz zaman, bu bir şehrin, örneğin İzmir'in elektrik ihtiyacını karşılayabilir" dedi.
 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...