Tgrt Haber
04 Nisan 2017 14:29

4.5G ile bir yılda hayatımız değişti

4.5G teknolojisiyle tanışalı tam bir yıl oldu… Artık yanımızda taşıdığımız akıllı cihazlarla internete daha hızlı ve daha kaliteli ulaşabiliyoruz. Bu teknoloji sayesinde artık TV'yi cepten izliyor, dergileri tabletten okuyor, statlarda çıplak gözle şahit olduğumuz gollerin tekrarını o an yeniden izleyebiliyoruz. Üstelik tüm bunları diğer ülkelerden çok daha ucuza ve hızlı yapıyoruz.

4.5G ile bir yılda hayatımız değişti
4.5 g, 4.5G teknoloji,

Türkiye'deki 4G'ye geçiş süreci uzun zamandır gündemdeydi. Tam 4. nesile geçmek üzereydik ki tam bu sırada Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı "4G'yi atlayıp 5G'ye geçelim" açıklaması bir anda tüm planları değiştirdi. Uzmanlar tarafından da teknik nedenlerle 5G'ye geçiş sürecinin çok uzun bir zaman alacağı gerçeği kabul edildi ve 4.5G'ye geçme konusunda karar kılındı. Tarihler 1 Nisan 2016'yı gösterdiğinde ise 4.5G teknolojisi Türkiye'nin 81 ilinde kullanılmaya başlandı. Mobil internette yeni bir çağın kapısını açan 4.5G hayatımıza gireli tam bir yıl oldu. Akıllı telefon ve tabletlerimizdeki internet, geçtiğimiz bir yıl içinde en az 10 kat hızlandı. Evlerde ve işyerlerinde kullandığımız bağlantılar bile çoğu zaman 4.5G'nin yanında yavaş kaldı. Diğer bir deyişle; bundan tam bir yıl önce, eskisinden kat kat hızlı internet bağlantısı, yanımızda taşıdığımız akıllı telefonlara ve mobil cihazlara geldi.

Tüm dünyada en sık kullanılan hız testi uygulaması Speedtest'in geliştiricisi Ookla'nın yayınladığı rapora göre ülkemizdeki bağlantı hızları diğer ülkelerin lider mobil operatörleriyle kıyaslandığında bir hayli önde. Türkiye özelinde operatörleri incelediğimizde ise liderlik bayrağını Turkcell taşıyor. Turkcell internet hızında en yakın rakibine yaklaşık 2 kat fark atmış durumda. Üstelik ülkemizdeki abonelerin bu teknolojiye ve hıza ulaşmak için ödediği ücretler, diğer ülkelerle kıyaslandığında çok daha ucuz. Örneğin Türk Lirası cinsinden hesap edildiğinde bir Türk kullanıcının 39 TL ödeyerek sahip olduğu pakete Fransa'daki kullanıcılar 77 TL, İngiltere'dekiler 89 TL, Amerika'dakiler ise 126 TL ödeyerek sahip olabiliyor. Peki üzerinden henüz bir yıl gibi kısa bir süre geçmiş olmasına rağmen iletişim kültürümüzün tam ortasına yerleşen 4,5G teknolojisi bize neler kazandırdı, hayatımıza ne gibi yenilikler kattı?

Yüksek hız pil ömrünü azalttı

2G'de telefonun ortalama şarjı 4-5 gün giderken, 3G'ye geçişle birlikte 24 saate kadar düşmüştü. Benzer durum 3G'den 4G'ye yaşanmadı. Her ikisinde de video izleme süresi aynı olduğu için şarj tüketimine ekstra bir etkisi olmadı. Ancak şarj tüketimini kullanım alışkanlıkları belirledi ve bunun sonucunda da 4.5G ile daha fazla video izledik. Aynı zamanda 3G'de yaşanan kesintiler 4.5G'de yaşanmadı ve yüksek hız ve kesintisiz video deneyimi şarj ömrünü kısmen de olsa azalttı.

Daha hızlı internet, daha fazla veri tüketimi!

Henüz bir yıl olmasına rağmen aylık data tüketimi 1.6 GB'den 5 GB seviyelerine çıktı. 3G teknolojisinde 1 saatten fazla sürebilen 8 GB büyüklüğünde yüksek çözünürlükte film indirme süreci bulunmaktaydı. 4.5G teknolojisinde ise bu süre oldukça kısaldı. 4.5G ile bu süre 6 dakikaya kadar düştü.

Televizyon bağlantıları 4.5G ile yapılıyor

TV haber bültenleri 4.5G'yi en somut gördüğümüz yerlerden biri aslında. Artık dünyanın her yerinden canlı bağlantılar 4.5G ile kuruluyor ve medya grupları eskisi gibi yüksek uydu ve araç maliyetleri olmadan izleyicilerine en sıcak gelişmeleri anında aktarabiliyorlar. Bunun yanında 15 Temmuz'da gecenin seyrini değiştiren canlı yayının da yine 4.5G ile yapıldığını unutmamamız gerekiyor. Türk milleti o gece 4.5G teknolojisi sayesinde Reis-i Cumhur'una kavuştu ve o'nun çağrısıyla meydanlara koştu. Bu kare bile aslında tek başına bu teknolojinin hayatımıza katkısını özetlemeye yetiyor.

4.5G ile bir yılda hayatımız değişti

Aynı şekilde bireysel kullanıcılar da katıldıkları tüm etkinlikleri sevdikleriyle paylaşmak için sosyal medyadaki canlı yayını kullanabiliyor. Buradaki en büyük etken şüphesiz ki 4.5G, teknolojiye çabuk alışıyoruz ancak önceki yıllarda cep telefonumuzdan yaptığımız bu canlı yayınları wi-fi bağlantılarını kullanmadan yapabilme ihtimalimiz yoktu.

4.5G ile artık televizyonu cebimizden çıkartıyoruz

İnternet üzerinden televizyon izleme alışkanlığının artması ve kullanıcıların 4.5G hızıyla bu teknolojiye sorunsuz ulaşması sayesinde cepten televizyon izleme süreleri tam 6 kat arttı.
Elbette bahsettiğimiz hizmette olduğu gibi kullanıcıların özgün içeriğe istediği yerde, yüksek görüntü kalitesiyle, ulaşabilmesini bu artışın en büyük sebebi olarak gösterebiliriz. Artık sevdiğimiz dizi, taraftarı olduğumuz takımın maçı veya filmleri artık internete erişebildiğimiz her yerde açabiliyor, 4.5G hızıyla yüksek kalitede izleyebiliyoruz.

Artık görüntülü konuşuyoruz

İnsanlık telefonla haberleşmeyi, yüzlerce kilometre uzaktaki bir kişinin sesini duyabilmeyi teknolojik devrim kabul etmişti. Ancak gelişen teknoloji iletişim standartlarını daha yukarı taşıyarak görüntülü konuşmayı hayatımıza soktu. En son gelinen noktada ise 4.5G'nin de etkisiyle görüntülü konuşma yaygınlaştı ve iletişim kalitesi arttı. Tüm bu gelişmelerin sonuçlarını örnekleyecek olursak yerli mesajlaşma uygulaması BİP üzerinden yapılan görüntülü görüşme süreleri sesli görüşme sürelerini geçmiş durumda.

4.5G ile artık daha çok okuyoruz

Kullanıcılar gün geçtikçe fiziksel olarak basılmış dergi, gazete veya kitap almak yerine, bu yayınlara daha ucuz ve daha hızlı ulaşabilecekleri dijital dünyayı tercih ediyorlar. Ülkemizde kullanıcıların bu ihtiyaçlarını karşılamak adına en çok kullanılan uygulama ise Yerli geliştiriciler tarafından oluşturulan Turkcell Dergilik uygulaması. Bu uygulamayı indirenlerin sayısı 4.5G ile hızla artarak aylık 650 bine ulaştı. Dergilik'te bulunan toplam dergi sayısı ise 300'e yaklaştı. Sadece bu uygulama, Türkiye'deki online dergi tirajının yaklaşık %50'sini oluşturuyor.

Kalabalık alanlarda sorunsuz ve çok daha hızlı internet

Geçtiğimiz yıllarda futbol maçı, konser gibi etkinliklerde kullanıcılar aynı anda internete erişmek istediği için kısıtlı kapasite sebebiyle sorunlar yaşıyor, en iyi ihtimalle internete çok yavaş hızlarda ulaşabiliyorlardı. Ancak 4.5G sayesinde kullanıcılar artık stadyum, konser gibi kalabalık etkinliklerin olduğu yerlerde mobil interneti çok daha hızlı ve kaliteli bir şekilde kullanabiliyorlar. 4.5G ile gelen yeni teknoloji LTE Broadcast ile özellikle spor etkinliklerini farklı açılardan izlemek mümkün hale geliyor.

4.5G ile bulut uygulamaları daha çok kullanılıyor

4.5G'nin en önemli etkilerinden birisi de upload hızının ortalama 10 kat artmış olması. Bu sayede artık daha fazla kullanıcı telefonundaki fotoğraf ve videoları bulutta saklayabiliyor. Mobil operatörlerin geliştirdiği uygulamalar, mobil cihazlardaki otomatik senkronizasyon özelliği sayesinde cihazın depolama alanının daha verimli kullanılmasına yardımcı oluyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...