Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
30 Haziran 2019 12:13

ABD Başkanı Trump'tan kritik Huawei kararı

Google lisansının iptal edilmesiyle sıkıntılı günler geçiren Huawei için bugün çok önemli bir gelişme oldu. ABD Başkanı Donald Trump, yaptığı açıklamayla Huawei'ye resmen 'yeşil ışık' yaktı.

ABD Başkanı Trump'tan kritik Huawei kararı
huawei,teknoloji,trump

ABD ile Çin arasındaki gerginlik, bir süredir Huawei ürünleriyle ilgili ABD ambargosu nedeniyle şirketin zor günler geçirmesine neden oluyordu. Özellikle Google'ın Huawei ile yola devam etmeme kararı ve lisansın iptal edilmesi kullanıcıların da kafasını bulandırmış, şirketin telefon pazarındaki geleceğinde büyük bir soru işareti belirmişti.

Ancak yaşanan son gelişmeler ABD'nin Huawei'ye karşı tavrında olumlu yönde net bir değişiklik yaptığını ortaya koyuyor. Geçtiğimiz günlerde Intel ve Microsoft tarafından Huawei'ye desteğin süreceği duyurulurken, bugün ise ABD Başkanı Donald Trump, konuyla ilgili yaptığı açıklamada Amerika merkezli şirketlerin Huawei’ye ekipman satmaya devam edebileceğini açıkladı.
Trump, 'ulusal güvenlik problemi' oluşturacak bir durumun ortaya çıkmaması durumunda ABD merkezli şirketin Huawei'ye ekipman satışına devam edebileceğini belirtirken, aylardır süren büyük belirsizlik de böylece sona ermişe benziyor.
Her ne kadar Trump'ın bu açıklamasında Google'a özellikle vurgu yapılmadıysa da Android lisans iptali durumunun ortadan kalkması kuvvetle muhtemel görünüyor.

HUAWEI CEO'SUNDAN GOOGLE ÜLTİMATOM
Huawei kurucusu ve CEO’su Ren Zhengfei, CNBC’ye verdiği röportajda ilginç açıklamalarda bulunmuştu. Huawei’nin Android’i bırakması halinde Google’ın işlerinin de karışacağını söyleyen CEO, firmanın 700-800 milyon kullanıcı kaybedeceğini söylemişti.

İŞTE HUAWEİ KRİZİNİN GOOGLE'A MALİYETİ
Son dönemde teknoloji dünyası Google ve Huawei arasında yaşananları konuşuyor. Peki bu krizin Google'a maliyeti ne olacak?

ABD Başkanı Donald Trump'ın geçtiğimiz haftalarda ABD merkezli şirketlerinin "ulusal güvenlik tehdidi teşkil eden" ülkelerden telekomünikasyon ürünleri almasını engelleyen kararnameyi imzalamasının ardından Google, dün Çin merkezli Huawei ile işbirliğini sınırlandırdı. 
Daha sonra ise ABD Ticaret Bakanlığı, kara listedeki Huawei'ye uygulanan ticari kısıtlamaların bazılarını 90 günlüğüne askıya aldığını açıkladı. 
Söz konusu karar Huawei'nin mevcut akıllı telefonlarının ve tabletlerinin güncellenmesi için gerekli Amerikan yapımı ürünlerin alınmasına 90 gün için izin veriyor. Ancak Huawei, yeni ürün üretmek için lisans onayı olmadan ABD yapımı ürünleri alamayacak. 

HUAWEİ İÇİN GOOGLE'SIZ BİR HAYAT MÜMKÜN MÜ?
Kuşkusuz karar Huawei'yi ciddi oranda etkileyecek. Peki Google'ın bu krizden kaybı ne olacak?
Nomura Instinet tarafından yayımlanan rapora göre Google'ın Huawei'nin Android lisansını askıya alması, teknoloji devine 425 milyon dolar gelir kaybına mal olacak. 

İŞTE YAPTIRIM KAPSAMINA GİRMEYEN HUAWEİ TELEFONLAR
Zira Google, uygulama marketi Play Store üzerinden yalnızca 2018 yılında 7 milyar dolar gelir elde etti. Bu gelirin 388 milyon dolarını Huawei akıllı telefonlar oluşturuyordu. 

HUAWEI KENDİ İŞLETİM SİSTEMİNİ GELİŞTİREBİLİRSE NE OLUR?
Google için en kötü senaryo ise Huawei'in başarılı bir şekilde kendi işletim sistemini oluşturabilmesi. 
Huawei bir süredir tıpkı Apple gibi kendi işletim sistemine sahip olabilmek için ciddi mesai harcıyordu. 
Huawei CEO'su Richard Yu geçtiğimiz yıl Alman Die Welt gazetesine yaptığı açıklamada Google ekosisteminde yer almayı tercih etmelerine rağmen B planı olarak kendi işletim sistemleri üzerinde çalıştıklarını duyurmuştu. 
Bugün ise İngiliz basınından konu ile ilgili çok konuşulacak bir iddia geldi. Söz konusu haberlere göre, Huawei CEO'su Yu Chengdong, kendi çevresine şirketin kendi işletim sistemini birkaç ay içinde hazır hale getireceği bilgisini verdi. 
Yine hala iddia boyutunda olan bilgilere göre, söz konusu işletim sistemi tüm Android uygulamaları ile uyumlu olacak. 

TÜM ÇİNLİ ÜRETİCİLER ANDROID'DEN AYRILIRSA NE OLUR?
Kuşkusuz bugünden Huawei kullanıcılarının yeni işletim sistemi ile devam mı edeceği yoksa Android işletim sistemine sahip başka markalara mı yöneleceğini kestirebilmek hayli güç. 
Ancak iddia edildiği gibi Huawei bu yıl içerisinde kendi işletim sistemini kullanıma sunabilirse ve kullanıcılarını büyük ölçüde koruyabilirse bu Google’ın yeni ve güçlü bir rakibinin doğması anlamını taşıyacak. 
Başka bir deyişle iOS ve Android olarak ikiye ayrılan ve Android’in liderlik koltuğunda oturduğu sektöre güçlü bir rakip girecek. 
Google'ın Android kararının Huawei ile mi sınırlı kalacağı yoksa OPPO, Xiaomi ve Meizu gibi diğer Çin merkezli markaları kapsayıp kapsamayacağı da henüz bilinmiyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...