Tgrt Haber
13 Eylül 2021 16:35

ABD Türk İHA'larından rahatsız, Caatsa ilk adım, casusluğu daha çok göreceğiz

Bölgede dengeleri değiştiren Türk ve İHA ve SİHA'ları ABD’nin hedefinde... FETÖ’cülerin ağırlıkta olduğu, başında emekli ABD'li Büyükelçi Mark D. Wallace’in bulunduğu vakıf, ABD’nin yerli İHA'lara Caatsa yaptırımlarını uygulamasını istedi, bir ay önce de ABD'deki 27 Kongre üyesi, Türkiye'ye drone ihracatının durdurulması yönünde ABD Dışişleri Bakanlığına bir mektup yazmıştı. Uzmanlar ABD’deki Türkiye’ye karşıtı bu girişimlerin nedenlerini değerlendirdi.

ABD Türk İHA'larından rahatsız, Caatsa ilk adım, casusluğu daha çok göreceğiz
iha,tiha,siha,abd,türkiye,caatsa

TGRT HABER | ÖZEL

ABD’de Karabağ ve Libya'daki savaşta dengeleri değiştirerek dünyanını dikkatlerini çeken Türk İHA ve SİHA'larını engelleme girişimleri hız kazandı. Kurucuları arasında FETÖ'den aranan Aykan Erdemir'in de bulunduğu, CEO'luğunu emekli Büyükelçi Mark D. Wallace'ın yaptığı "Türk Demokrasi Projesi" adlı vakıf “hasımlarına yaptırımlar yoluyla karşılık verme yasası" olarak bilinen Caatsa yasasının Türkiye’ye karşı uygulanmasını istedi. Yine Ağustos ayında ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'a mektup yazan 27 Kongre üyesi, Türkiye’yi potansiyel bir tehlike olarak göstererek ABD'den Türkiye'ye drone teknolojisi ihracatı derhal durdurulsunçıkışı yapmıştı. Peki ABD’de Türkiye’ye karşı yürütülen bu kampanyalar ne anlama geliyor? 

İHA, SİHA VE TİHA’YI ABD’NİN HEDEFİNE SOKAN 6 NEDEN

Güvenlik ve Terör Uzmanı Coşkun Başbuğ, Türkiye’nin ürettiği İHA, SİHA ve şimdi de TİHA’ların dünyadaki pek çok ticari ve askeri dengeyi değiştirdiğini söyledi. Türkiye’den bu yeni teknolojileri ihracat eden pek çok ülke olduğunu hatırlatan Başbuğ, bu ülkelerin ABD’nin müşterisi olduğuna dikkat çekti. Başbuğ, ABD’nin kayıplar yaşadığını belirterek, “Birincisi ABD pazar kaybediyor, ikincisi kaybettiği pazarlara Türkiye yerleşiyor, üçüncüsü silah ve yedek parça sattığı Türkiye pazarını kaybediyor, dördüncüsü kendi kontrolünün olmadığı bir Türkiye tablosu çıkıyor, beşincisi bu hamleler ile size ayar vermek istiyorlar, altıncısı ise Türkiye ABD’nin başka coğrafyalardaki oyunlarını bozma girişimlerinin önüne geçmek istiyor” dedi. 

ABD Türk İHA'larından rahatsız, Caatsa ilk adım, casusluğu daha çok göreceğiz

ABD’NİN YENİ AĞIRLIK NOKTASI: CASUSLUK 

Başbuğ, ABD’nin Türkiye’yi durdurmak için bir yol haritası izlediğini belirterek şöyle konuştu:

“Öncelikle Türkiye’nin yedek parça tedarik ettiği ülkelere baskı yaparak projeleri engellemeye çalıştılar. ABD, bunu Kanada üzerinden denedi. Ancak Türkiye bu süreci tahmin ettiğinden alternatif pazarlar üzerine zaten çalışmıştı. ABD’nin diğer uyguladığı yol ise casusluk faaliyetleri. Dün 11 kişi hakkında Türkiye’nin yüz akı SİHA ve İHA’lara ait bilgileri pazarladığı gerekçesiyle dava açıldı. Casusluk örneklerini bundan sonra daha fazla yaşayacağız.”

ABD, FETÖ ÜZERİNDEN BİLGEM PROJELERİNİ HEDEF ALDI

Başbuğ, ABD’nin İHA projelerini durdurmak için yıllardır çaba gösterdiğini vurgulayarak “BİLGEM’deki bütün mühendisleri FETÖ aracılığı ile casus diye içeri attı” dedi. Başbuğ, projelerin büyük bir gizlilik içerisinde yürütüldüğünü kaydederek “Projeleri durduramayan ABD, casusluk faaliyetlerine ağırlık verecek. Sadece ABD değil, Çin, Rusya’da bu bilgileri ele geçirmek için çabalayacak. Mühim olan golü yemeden topu sahadan çıkarmaktır, MİT bunu bugüne dek başardı. İHA ve SİHA’ların tüm yazılımları ele geçirilse ve havdayken vurulsa o zaman büyük bir hezimet olur, proje çöpe gider” dedi. 

S-400’LER BAHANE

Başbuğ, ABD’nin Türkiye ile yaşadığı pek çok sorunun sebebini S-400’lere dayandırdığına dikkat çekti. ABD’nin asıl sorunun problem çıkmak olduğunu belirten Başbuğ, “S-400’ler bahane. ABD’nin sürekli S-400’leri masaya koymasının nedeni bunun dünyada bir karşılığının olmasıdır. Bir NATO ülkesi bizim güvenliğimizi tehdit eden başka bir ülkeyle işbirliği yapıyor, diyor. Buna inanan ülkeler mevcut. ABD’nin derdi Türkiye’ye ayar vermek ve dizayn etmek. Dolayısıyla Türkiye S-400 projesinin iptal etse bile ABD, farklı seçeneklerle Türkiye’ye problem çıkarmaya devam edecektir” diye konuştu. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...