Tgrt Haber
12 Haziran 2022 15:20 - Güncelleme : 12 Haziran 2022 16:30

Türkiye telefonlardan gelen ses ile irkildi: Hükümet Uyarı Sistemi nedir, ne işe yarar? AFAD Hayati Uyarı Bildirimi nasıl kapatılır?

Türkiye’de iPhone ve Android kullanıcıları telefondan gelen Hayati Uyarı Bildirimi sesiyle irkildi. AFAD tarafından saat 15.00 civarında gelen acil durum uyarı sesiyle korkan vatandaşlar ‘’Hükümet Uyarı Sistemi nedir, ne işe yarar? iPhone Hükümet Uyarı Sistemi nasıl kapatılır?’’ sorusunun cevabına odaklandı.

Editör: Zehra Erdin / Kaynak: TGRT HABER
Türkiye, AFAD tarafından saat 15.00 civarında gönderilen 'Hayati Uyarı Bildirimi' ile irkildi.
hayati uyarı sistemi,
Türkiye, AFAD tarafından saat 15.00 civarında gönderilen 'Hayati Uyarı Bildirimi' ile irkildi.

Acil durum ve hükümet uyarıları sistemi Türkiye’de kullanıma açıldı. 12 Haziran yaklaşık saat 15.00'te AFAD tarafından Android ve iPhone  telefonalrına gönderilen Hayati Uyarı Bildirimi acil durum uyarı sesiyle uyanan vatandaşlar korku dolu anlar yaşadı. AFAD tarafından gönderilen telefonlardan gelen ses ile irkildi. Peki Hükümet Uyarı Sistemi nedir, ne işe yarar? AFAD Hayati Uyarı Bildirimi nasıl kapatılır?

HAYATİ UYARI BİLDİRİMİ NEDİR?  

Android ve iPhone cihazlarından kullanıma açılan Hayati Uyarı Bildirimi bir tür acil durum ve hükümet uyarı sistemidir. Hayati Uyarı Bildirimi çevrede meydana gelen herhangi bir acil durum veya afet durumunda telefonunun uyarı ve bildirimler göndermesidir. Android ve iPhone kullanıcıları çevrede kamu güvenliğini tehdit eden bir durum olduğunda telefonlarından yüksek sesli bir uyarı alacak. Bu bildirimler tehlikeli hava durumları, afet, bulaşıcı hastalık gibi durumlarda gönderilecek.  

 Türkiye telefonlardan gelen ses ile irkildi: Hükümet Uyarı Sistemi nedir, ne işe yarar? AFAD Hayati Uyarı Bildirimi nasıl kapatılır?

Siren sesine benzer yüksek sesli bildirimlerin yanında Hayati Uyarı Bildirimi nasıl güvende kalınacağını ve acil durum karşısından ne gibi önlemler alınabileceği konusunda bilgilendiriyor.  

HAYATİ UYARI BİLDİRİMİ HANGİ DURUMLARDA GELİR? 

Hayati Uyarı Bildirimi veya Hükümet Uyarı Sistemi bildirimleri açıldığında iPhone ve Android kullanıcılarına kamu güvenliğini tehdit eden durumlarda bigilendirici ve sesli uyarılar gönderilir. 

AFAD tarafından gönderilen “hayati uyarı bildirimi” başlıklı bildirimde “ülkemizde devam edecek olan meteorolojik şartlar nedeniyle karşılaştığınız taşkın, sel, heyelan gibi acil durumlarda tek numara 112 Acil Çağrı Merkezi’ni arayınız” ifadeleri kullanıldı. Sosyal medyada yankı uyandıran çağrı ile ilgili ''AFAD Hayati Uyarı Bildirimi zaman gelir?'' sorusu gündeme geldi. 

Bu bildirim aslında “112” hatırlatması olarak kabul edilebilir. Kullanıcıların meteorolojik faaliyetler sonrasında oluşabilecek problemler karşısında panik yaşamaması ve yetkili kurumları bilgilendirmesi için 112’yi araması gerektiği belirtildi.

HÜKÜMET UYARI SİSTEMİ NASIL KAPATILIR? 

iPhone kullanıcılarında Hükümet Uyarı Bildirimi kullanmak istemeyen vatandaşlar dilediği zaman bildirimleri kapatabilir. Hükümet Uyarı Bildirimi kapatmak için; 

  • Bir hükümet uyarısı aldığınızda alarma benzer özel bir ses duyarsınız. Bu uyarıları açmak veya kapatmak istiyorsanız aşağıdaki adımları izleyin: 
  • Ayarlar > Bildirimler'e gidin. 
  • Ekranın en alt kısmına kaydırın. 
  • Hükümet Uyarıları'nın altında, ilgili uyarı türünü açın veya kapatın.  
Kaynak: TGRT HABER
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...