Tgrt Haber
02 Temmuz 2022 15:19 - Güncelleme : 02 Temmuz 2022 15:30

Korkunç veriler açıklandı: Astronotlar bir daha tam olarak iyileşemedi

İnsanlık, 50 yılı aşkın bir süredir uzaya gidiyor. NASA’nın Artemis Ay misyonu dahil olmak üzere önemli uzay görevleri için de geri sayım başladı. Ancak uzayda altı ay kadar yaşayan astronotlarda bile kemik kaybı korkunç düzeyde ölçüldü.

Editör: Hilal Bardakcı / Kaynak: The DailyBeast
Yerçekimsiz ve mikro yerçekimi canlılarda kemik kaybına yol açmakta
astronot,,
Yerçekimsiz ve mikro yerçekimi canlılarda kemik kaybına yol açmakta

Artemis uzay görevleri ile 50 yıl sonra Ay’a yeniden insan göndermeyi planlayan NASA’nın yanı sıra özel uzay şirketi SpaceX gibi şirketler de Mars'ı kolonileştirmeye odaklanmış durumda. ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos) ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA) dahil olmak üzere uzay ajansları ile pek çok ülke uzay çalışmalarına daha da ağırlık verirken astronotların sağlık raporlarından korkunç sonuçlar elde edildi.

Yeni bir uzay çağına doğru ilerlerken uzun vadeli uzay yolculuğunun insanlar üzerindeki etkileri hakkında hala çok az şeyi biliyoruz. Ancak bazı yeni araştırmalar, aylarca süren mikro yerçekiminin vücudu nasıl etkilediğine ışık tutuyor. Sonuçlar hiç de iyi değil!

KEMİK KAYBINDAN KISMEN KURTULABİLİYORLAR

Scientific Reports dergisinde yayımlanan bir çalışmada, Calgary Üniversitesi araştırmacıları, Uluslararası Uzay İstasyonunda (ISS) uzayda üç aydan fazla zaman geçiren astronotların yoğun kemik kaybından yalnızca kısmen kurtulabildiğini gösterdi. Bu sorun, Dünya'daki insanlarda doğal olarak meydana gelse de, vücut mikro yerçekimine maruz kaldığında kayıp daha belirgin görünüyor.

Araştırmacılar, uzayda geçirilen altı ayın bile Dünya'da on yıllarca sürede gerçekleşebilecek kemik bozulmasına neden olabildiğini keşfetti.

KEMİK KAYBININ NEDENİ

Peki, bu kadar ciddi bir kemik kaybının nedeni ne? Sorun, uzayın mikro yerçekimi ortamından kaynaklanmakta. Kemik sağlığının arkasındaki en büyük faktörlerden biri kilodur. Kaslar gibi, kemikler de güçlerini korumak için ağırlığa ve stres faktörlerine ihtiyaç duyar. Bunlar olmazsa zamana zayıflar. Vücudunuz çok zayıfsa, kemiklerinizin o kadar kırılgan hale gelmesine neden olan bir hastalık olan osteoporoz dahil olmak üzere ciddi kemik sorunlarına yol açabilir ve öksürük nöbeti bile kaburgaların kırılmasına neden olabilir. Bu durumda, ISS'nin mikro yerçekimi ortamının zaman içinde önemli kemik bozulmasına neden olduğunu anlıyoruz.

KİMİ ASTRONOTLAR DAHA AZ ETKİLENİYOR

Bilim insanları kemik kaybı ve iyileşme miktarının astronottan astronota değiştiğini belirtiyor. McCaig Kemik ve Eklem Sağlığı Enstitüsü direktörü ve çalışmanın ortak yazarı Steven Boyd, Dünya'ya döndüklerinde astronotlar arasında oldukça çeşitli tepkiler olduğunu şu sözlerle açıkladı: “Uzay uçuşundan döndükten sonra zayıflık ve denge eksikliği nedeniyle yürümekte zorlanan astronotları da Johnson Uzay Merkezi kampüsünde neşeyle bisiklete binen astronotları da gördük.”

Bu bulgular, uzun vadeli uzay yolculuğunun insan vücudu üzerindeki etkilerine ilişkin araştırma ihtiyacının altını çiziyor; özellikle de başka gezegenlerde kolonileşmek için iddialı uzay misyonlarına girişmeye hazırlanırken. Bilim insanları, araştırmayı geliştirmeyi ve gelecekteki astronotlar için öngörü sağlamaya yardımcı olmak için uzayda geçirilen daha uzun sürelerin etkisine bakmayı planlıyor.

Kaynak: The DailyBeast
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...