Tgrt Haber
08 Eylül 2021 15:46

Bakan Varank: Şimdilik roket, sonra Türkiye'yi ateşleyecekler

Tuz Gölü'nde düzenlenen TEKNOFEST 2021 Roket Yarışları’nı izleyen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Selçuk Bayraktar ve ROKETSAN Genel Müdürü Mustafa İkinci ile TGRT Haber canlı yayınına katıldı.

Bakan Varank: Şimdilik roket, sonra Türkiye'yi ateşleyecekler
Teknofest,tuz gölü,mustafa varank,selçuk bayraktar

Geleceğin roketçileri bir yıldır üzerinde çalıştıkları projelerini bugün gökyüzüyle buluşturdu. ROKETSAN ve TÜBİTAK SAGE yürütücülüğünde Tuz Gölü'nde düzenlenen TEKNOFEST 2021 Roket Yarışları'nın 8. gününde, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TEKNOFEST  Yönetim Kurulu Selçuk Bayraktar ve ROKETSAN Genel Müdürü Mustafa İkinci TGRT Haber’e TEKNOFEST'i anlattı.   

GENÇLERİ GELECEĞİN TEKNOLOJİLERİNE HAZRILIYORUZ 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank,  TEKNOFEST ile birlikte Türkiye’de ilk defa roket yarışlarını da başlattıklarını söyledi. Bu yarışmanın dünyada çok az ülkede yapıldığını kaydeden Varank, gençlerin burada kendi roketlerini tasarladıklarını, geliştirmelerini, entegre ve monte edip fezaya fırlattıklarını belirtti.

Yarışmanın oldukça eğlenceli, heyecanlı ancak bir o kadar zor olduğunun altını çizen Varank, “TEKNOFEST  fikri, Türkiye’de insanlara bilimi, havacılığı, uzayı sevdirmek amacıyla çıktı. Eylül ayını adeta bir teknoloji ayına çevirdik.  TEKNOFEST  kapsamından 35 farklı kategoride teknoloji yarışmaları yapıyoruz. Geleceğin teknolojileri diyebileceğimiz otonom sistemlerden bilişim teknolojilerine kadar çok farklı alanlarda gençler, çocuklar takımlarını kurarak yarışmalar yapıyorlar, geleceğin teknolojilerine hazırlanıyorlar. Eğer Türkiye’yi hedefine ulaştırmak, muasır medeniyetler seviyesine çıkarmak ve dünyanın ilk 10 ekonomisi içine sokmak istiyorsak geleceğe yatım yapmak zorundayız” dedi.

Bakan Varank: Şimdilik roket, sonra Türkiye'yi ateşleyecekler

BAKAN VARANK’TAN TEKNOFEST’E DAVET  

Bu yıl yarışmada kategorilerin arttığını hatırlatan Varank, “Her yıl kendimizi güncellemeye çalışıyoruz. Zorlu irtifa kategorisi açtık, alçak irtifa kategorisine liseleri de kattık. Sadece kitaptan bilgiler edinmiş gençler, takım çalışmasını öğrenip, bir roket ortaya koyup fezaya fırlatıyorlar. Tüm Türkiye'yi 21-26 Eylül tarihleri arasında İstanbul Atatürk Havalimanı'nda gerçekleştirilecek TEKNOFEST 2021'e davet ediyoruz. TEKNOFEST’te Türkiye’nin yerli ve milli teknolojilerini vatandaşlarımıza tanıtıyoruz. Çeşitli etkinliklerle topluma bilimi ve teknolojiyi sevdirmeye çalışıyoruz” diye konuştu. 

BAYRAKTAR’DAN İHLAS HOLDİNG’E TEŞEKKÜR 

TEKNOFEST Yönetim Kurulu Selçuk Bayraktar da TEKNOFEST’i Türkiye’nin milli teknoloji ideallerini gerçekleştirmek için düzenlediklerini, 73 paydaş arasında İhlas Holding'in de bulunduğunu belirterek TGRT Haber'e teşekkür etti. Bayraktar "Sizler olmasanız Tuz gölünde arkadaşlarımızın yaptığı bu çalışmaları toplumun görmesi mümkün olmayacak ya da sınırlı görecek. Aslında  TEKNOFEST dev bir takım oyunudur. Türkiye’yi dünyada İHA ve SİHA’larda ilk üç ülke arasında sayabiliyorsak diğer teknoloji alanlarında da ilk sıralarda göreceğiz. 36 farklı alanda yarışma var, bunların bir kaçı savunma sanayi ile ilgili. 200 bin öğrenci başvurdu, adeta üniversite sınavı gibi” dedi. 

Bakan Varank: Şimdilik roket, sonra Türkiye'yi ateşleyecekler

ŞU AN MEYVELERİ TOPLUYORUZ

ROKETSAN Genel Müdürü Mustafa İkinci ise şunları söyledi: 

“Her geçen gün gençlerin yetenek ve kabiliyetlerinin arttığını gözlemliyorum. Burada gençlerimiz hem sahadaki mühendislerimiz tecrübelerinden faydalanacaklar hem de yarışmalara hazırlanacaklar. Bu ortam gençlerin kabiliyetlerini göstermeleri için bir fırsat. ROKETSAN, gelecekte ülkemizi uluslararası alanda, roket ve füze teknolojilerinde sadece savunma alanında değil sivil alanda ve uzayda da temsil eden bir kurum olmayı hedefliyor. Burada sahada gördüğünüz gençleri aramıza alarak daha büyük başarılara imza atacağız. Zaten burada ter dökmüş pek çok arkadaşı şu an ROKETSAN’da takım arkadaşı olarak değerlendiriyoruz. Burada önemli olan devamlılığını sağlamak. Şu anda meyveleri topluyoruz. Ciddi bir teknoloji geliştirme mecrası olmakta ilerliyoruz."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...