Tgrt Haber
13 Ocak 2022 10:28

Çip krizi de durduramadı: Bilgisayar satışları tavan yaptı

Araştırma şirketi Canalys, küresel çapta bilgisayar satışlarını raporladı. Buna göre 2021 yılının lideri teknoloji devi Lenovo oldu. Ancak yıllık bazda en çok büyüyen bilgisayar üreticisi ise Apple.

Çip krizi de durduramadı: Bilgisayar satışları tavan yaptı
teknoloji,,bilgisayar,,lenovo,,apple pc,,macbook,,dell,,acer bilgisiyar,,hp bilgisayar,

Küresel çip krizi nedeniyle bilgisayar satışlarının geçtiğimiz yıl düşmesi bekleniyordu. Ancak 2021, küresel çapta bilgisayar satışlarının büyümesine tanıklık etti. Yeni bir rapora göre, 341 milyon adet bilgisayar satışı gerçekleşti.

Çip krizi de durduramadı: Bilgisayar satışları tavan yaptı

Canalys'in son raporuna göre 2021 yılında bilgisayar satışları 2020'ye göre yüzde 15 ve 2019'a göre yüzde 27 arttı. Ancak 2021'in dördüncü çeyreğinde satışlar bir önceki yıla göre sadece yüzde 1 arttı. Yine de 2021, 2012’den beri bilgisayar sevkiyatı açısından en iyi yıl oldu. 

LENOVO VE HP İLK İKİ SIRAYI ALDI

Peki, pazarın lideri kim oldu? 2021’de en fazla bilgisayar satışını Lenovo yüzde 24,1’lik pazar payı ile yaptı. HP yüzde 21,7 pazar payı ile ikinci sırayı alırken, Dell yüzde 17,4 pazar payıyla üçüncü sırada kendini buldu. 

Çip krizi de durduramadı: Bilgisayar satışları tavan yaptı

ABD merkezli teknoloji devi Apple, yüzde 8,5 pazar payıyla dördüncü sırada  bulunuyor. Ancak Apple, yüzde 28,3 ile yıllık bazda en yüksek büyüme oranına sahip. Satışlarda yüzde 7,1 ile beşinci sırada yer alan Acer ise, yüzde 21,8 ile yıllık bazda büyümede ikinci oldu. 

Devam eden küresel çip krizinin ve eğitim sektörünün bilgisayara doymuş olma ihtamalinin bu sene bilgisayar satışlarını etkilemesi bekleniyor. Ancak Canalys, 2022'de de büyümenin devam edeceğini ileri sürüyor. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...